Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana okleiny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dasta, jakbyś się wgryzł nieco w temat to dowiedziałbys się że fornir klei się też na kleje kontaktowe, nawet profesjonalnie , są specjalne kleje w sprayu które są tworzone specjalnie do tego, tylko cena zniechęca niestety :/

Skomentuj

Hmmm... pracowałem na stolarni rok czasu i nie miałem okazji zobaczyć jak klei się milimetrowy fornir przy pomocy vikol`u....(klej na bazie h2o typu vicol ma skłonności przesiąkania forniru czego później jest wynikiem ch***we pokrycie lakierem....) Tylko klej kontaktowy typu moment/butapren. Może na prasie takie rzeczy się wykonuje z pomocą kleju vikolo-podobnego ale to jest odrębna sprawa... nie do małych powierzchni. Niestety też nie zauważyłem różnicy pomiędzy momentem i butaprenem oprócz konsystencji. Butapren jest trochę rzadszy i trzeba grubszą warstwę położyć ... w miarę równą żeby w momencie łączenia nie zostały niewyschnięte miejsca... I niech ktoś mi powie że robią się jakieś pęcherzyki czy inne tam niedoklejenia (lub słabe wiązanie) bo to jakaś pomyłka.... Do tej pory kleiłem i na butapren i moment całe moje 5.1 i jeden kij....

Skomentuj

prawdziwy wikol nie jest na bazie wody :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dasta
          he he ale dlaczego wszyscy stolarze kleja na vikol jeszcze nie widzialem stolarza ktory by kleil fornir na butapren
          bo maja prase :P
          no i tak wogole to profesjonalisci kleja fornir na klej kostny a nie wikol ;]

[ Dodano: 2008-02-07, 23:27 ]
          prawdziwy wikol nie jest na bazie wody

Zamieszczone przez wikipedia
          Wikol - klej będący mieszaniną wodnej dyspersji żywicy poliwinylowej z dodatkiem środków uszlachetniających.

Z jego pomocą można uzyskać elastyczne, mocne, bezbarwne spoiny elementów klejonych. Charakteryzuje się dużą przyczepnością do powierzchni klejonych i wysoką wytrzymałością na odrywanie. Po wysuszeniu nie wydziela substancji szkodliwych dla zdrowia. Należy go stosować w pomieszczeniach o sprawnie działającej wentylacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            a czego??
            za czasów gdy Ojciec pracował w Stolarce Wołomin miliśmy całą beczke wikolu i uwierz mi na słowo - na bazie wody nie był ;]
            Przy okazji dośc charakterystycznie pachniał :)

Skomentuj

Oj oj ... jest na bazie wody. Zapach to zapach. :-) Zauważ że również bardzo łatwo przed wyschnięciem można zetrzeć go właśnie wodą a i klej zaschnięty po zanurzeniu w wodzie z czasem się "rozpuszcza"... :-)

Skomentuj

MormoN, gwarantuje Ci że na wodze nie był - uwierz mi - wiem co mówie ;]
                Wodą rozcieńczyć się nie dał, a zapach w dużej mierze mówi nam o najbardziej lotnej części kleju - rozpuszczalniku :)

Skomentuj

W sumie może i masz rację. Nie wykluczone że dawny vikol nie był okrojony ekologicznie:-)

Skomentuj

Czaruję...
                  X