dasta, jakbyś się wgryzł nieco w temat to dowiedziałbys się że fornir klei się też na kleje kontaktowe, nawet profesjonalnie , są specjalne kleje w sprayu które są tworzone specjalnie do tego, tylko cena zniechęca niestety :/
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiana okleiny
Collapse
X
-
Hmmm... pracowałem na stolarni rok czasu i nie miałem okazji zobaczyć jak klei się milimetrowy fornir przy pomocy vikol`u....(klej na bazie h2o typu vicol ma skłonności przesiąkania forniru czego później jest wynikiem ch***we pokrycie lakierem....) Tylko klej kontaktowy typu moment/butapren. Może na prasie takie rzeczy się wykonuje z pomocą kleju vikolo-podobnego ale to jest odrębna sprawa... nie do małych powierzchni. Niestety też nie zauważyłem różnicy pomiędzy momentem i butaprenem oprócz konsystencji. Butapren jest trochę rzadszy i trzeba grubszą warstwę położyć ... w miarę równą żeby w momencie łączenia nie zostały niewyschnięte miejsca... I niech ktoś mi powie że robią się jakieś pęcherzyki czy inne tam niedoklejenia (lub słabe wiązanie) bo to jakaś pomyłka.... Do tej pory kleiłem i na butapren i moment całe moje 5.1 i jeden kij....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dastahe he ale dlaczego wszyscy stolarze kleja na vikol jeszcze nie widzialem stolarza ktory by kleil fornir na butapren
no i tak wogole to profesjonalisci kleja fornir na klej kostny a nie wikol ;]
[ Dodano: 2008-02-07, 23:27 ]
prawdziwy wikol nie jest na bazie wody
Z jego pomocą można uzyskać elastyczne, mocne, bezbarwne spoiny elementów klejonych. Charakteryzuje się dużą przyczepnością do powierzchni klejonych i wysoką wytrzymałością na odrywanie. Po wysuszeniu nie wydziela substancji szkodliwych dla zdrowia. Należy go stosować w pomieszczeniach o sprawnie działającej wentylacji.
Skomentuj
Skomentuj