Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARN 150-03 oraz GDWK 11/100 po raz n-ty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ARN 150-03 oraz GDWK 11/100 po raz n-ty

Jako ze o projektowaniu kolumn nie ma zbyt wielkiego pojecia, postanowilem swoje pierwsze DIY wykonac wedlug znanego, uznanego oraz niektorym juz obrzydlego projektu Yoshi`ego, poddanego nieznacznym modyfikacja. I wlasnie slusznosc tych modyfikacji chcialbym poddac pod Wasza opinie, gdyz nie zabardzo usmiecha mi sie marnowanie czasu na cos, co bedzie pierdzialo jak moje creative`y. A wiec:

Obudowa 105cm x 17cm x 25 cm, otwor br z przdu, plyta wiorowa 18mm, podzielona na 2 czesci, w celu zachowania odpowiedniej objetosci (16-17l), dolna komora bez glosnikow prawdopodobnie zasypana piaskiem. Uklad glosnikow WTW. Pytania dotycza:
    - Czy kolumna moze byc tak wysoka i waska? Czy bedzie stabilna?
    - Jak ja wytlumic? Jakie materialy zastosowac w konkretnych czesciach kolumny. Dysponuje ograniczonymi funduszami, wiec powiny byc mozliwie tanie i latwo dostepne.

ARN'y chcialbym polaczyc rownolegle, potrzebuje wiec zwrotnice na 4ohmy, o ile pamietam gdzies juz taka kiedys widzialem, ale nie moglem znalesc gdzie, moze ktos wie, o ktora chodzi i mogby mi podac linka, ew "pomogl" mi ja zaprojektowac (zupelnie sie na tym nie znam :) ) Chodzi oczywiscie o zwrotnice o parametrach takich, jak ta Yoshi'ego. Chcialbym wydac na nia 30 zl/sztuka, max 50, czy do glosnikow tej klasy oplaca sie montowac cewki z 1,4mm drutu? moze wystarczy np 1,25, ktore sa 2x tansze. Jakich kondensatorow i rezystorow uzyc by odpowiadaly klasie (i cenie) przetwornikow.

ps: czy w dexonie realizuja male zamowienia?

Może być taka wysoka i taka wąska - postawisz na cokole i kolcach i nic się nie będzie ruszać - stabilność będzie zachowana. Tu masz zdjęcie na przykład - wysokość 100cm szerokość 16cm.
    http://www.agnes.robi.to/przem/duza.jpg

Skomentuj

thx

juz znalazlem schemat zwrotnicy, ktory kiedys widzialem, byl na forum elektrody.

pozostaja pytania jakich elementow uzyc do budowy zwrotnicy i czym wytlumic..

Skomentuj

Witam.
        Szczerze powiedziawszy sam zastanawiam sie na projektem 5.0 do kina domowego gdzie wszystkie kolumny oprócz frontowego będą konstrukcjami tall boy a głośniki w układzie D'apolitto.
        Link zawiera naprawdę śliczne kolumny - gratulacja dla autora kimkolwiek jest.
        To jest włąśnie to co chciałbym uzyskać.
        Im węższe tym lepiej. Zastanawia mnie tylko rodzaj przetworników jakie zastosować.
        Na pewno będą to ARN'y.
        Czy dwie trzynastki i jakiś (jaki?) wysokotonowiec to wystarczająco do około 20m^2?
        Jak dobrać głosniki aby w centralu były te same tylko ze ekranowane magnetycznie.
        Ważny też jest kształt kosza - zeby nie trzeba było frezować obudów.
        Ważny jest też koszt bo zestaw ma sie opierac na czterech identycznych kolumnach.
        A może wystarczy po jednej trzynastce i wysokotonowcu w kolumnie?
        oczywiscie w centralnym 2 nisko-srednie i wysokotonoweic.
        pozdrawiam.

Skomentuj

Cewka 1,2 powinna wystarczyc - sam mam taka.
          Na kolcach kolumna powinna stac stabilnie.

Co do fotki od Przemka to fajna ta kolumienka:)

Skomentuj

Konstrukcja Yoshiego staje sie co raz bardziej popularna, sam będę budował coś podobnego :)

Może nawet pokusiłbym się o d'Appolito ale nie wiem jak rozwiązać komrorę dla wysokotonowca. (być może nie jest wcale potrzebna)
            znalazłem zajefajny artykuł
            =================================
            http://www.speakerbuilding.com/content/1105/
            =================================

Wujcie czy w swojej konstrukcji przewidziałeś osobną komorę dla wysokotonowca czy zrezygnowałeś?

Dla tych co mają mało czasu załączam link do sympatycznego opisu konstrukcji arturajakiegoś. (który konstruował kolumny Yoshiego)
            ================================================== =====
            http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...=zwrotnica+arn
            ================================================== =====
            temat postu "Zwrotnice do kolumn Yoshi'ego 4om"

Skomentuj

znowu tesla i 11/100 same klony powstaja rotfl

Skomentuj

Wujcie czy w swojej konstrukcji przewidziałeś osobną komorę dla wysokotonowca czy zrezygnowałeś?
                zrezygnowalem

Skomentuj

Zwrotnice do ukladu D,Appolito roznia sie od tych stosowanych w ukladach T-W-W. Trzeba przyjac inne zalozenia. Aby uzyskac nalezyty efekt nie mozna skopiowac zwrotnicy a glosniki tylko inaczej umiescic.
                  Pozdro
                  Dexter

Skomentuj

fajna fajna a jak fajnie gra ze swoją siostrą

Skomentuj

ten układ d'Appolito bedzie nieco trudny do wykonania komuś komu sie spieszy ew. zalezy na sprawdzonej konstrukcji. Aby WTW bylo Appolito muszą być zastosowane filtry nieparzystego rzędu. i tu pojawia sie problem bo na akustyce nie spotkałem jeszcze sprawdzoengo projektu. na dodatek nie słyszałem jak to gra .

te kolumienki od przemka wyglądają genialnie. ciekawe tylko czy zastosowal konstrukcje d'Appolito?

A tak w ogole jezeli przyjmiemy ze konstruujemy WTW to po co taka wysoka obudowa? aby stala na podlodze? i sie ladnie prezentowala?

mam jeszcze pytanie: w jak duzym pokoju stoją u przemka? albo do jakiego pokoju bedzie je wstawial wujt?

Skomentuj

Kolumny stoją w pokoju 3.5 na 5 metrów. Na węższej ścianie z przodu. Z tyłu monitory prezentowane już na forum. W środku central i sub - konstrukcje też już znane na forum. Wszystko w kolorze buk - pod kolor podłogi. Kolumny miały być wąskie i wysokie bo raz, że prezentują się ładnie a dwa że stojąc w rogach nie zagracają sobą pokoju - pokój jest praktycznie pusty. Układ głośników taki a nie inny - bo wygląda o wiele ładniej niż dwa niskotonowce obok siebie i wysoki na górze - ale to rzecz gustu. Całość gra w kinie domowym 5.1
                        tu jeszcze trzy fotki, nieco innego typu:
                        http://www.agnes.robi.to/przem/d1.jpg
                        http://www.agnes.robi.to/przem/d4.jpg
                        http://www.agnes.robi.to/przem/d5.jpg

Skomentuj

mam pytanko odnosnie tych fotek i kolumienek. jak zostaly wykonczone. Jest to fornir, czy okleina drewnopodobna, a jezeli fornir, to czy jest to domowa robota, bo musze powiedziec, ze prezentuja sie ladnie :-)

Skomentuj

ani fornir, ani okleina. To jest laminat.

Skomentuj

OK
                              myslę ze już zasłużyliśmy na wytłumaczenie zasady dzialania laminatu :-)

Skomentuj

ok 3,5x3,5m

Dexter, ale zwrtornica do TWW i do WTW (nie d'Appolito) juz sie nie roznia?

Skomentuj

nie, możesz spokojnie zastosować swoją zwrotnicę.

i teraz się nieco dopytam.

Wujt konstruuje obudowę składającą sie z dwóch komór. w komorze górnej zainstaluje 3 głośniki w układzie WTW oraz dziurę br.

co zrobić z dolną (służącą za statyw) komorą? jakie rozwiązania proponujecie?
                                  wyciszyć? zasypać piachem? a może wstawić tam głośnik? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X