Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hybrydowa obudowa basowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hybrydowa obudowa basowa

Witam, noszę się ze zgłębieniem wiedzy na temat obudowy hybrydowej, stosowanej w obudowach skonstruowanych przez p. Leszka Polanowskiego właściciela firmy POL-AUDIO zajmującej się nagłośnieniami estradowymi. W swojej ofercie mają subwoofer TP118 link

Interesuje mnie jak p. Polanowski wyliczył taki typ obudowy. Daje on średni zysk 3-4db w stosunku do zwykłego portu BR. Jest to obudowa hybrydowa, łącząca cechy tuby i bass-reflexu, o budowie bardzo prostej. Niżej zamieszczam rysunek poglądowy. Obecnie ich paczka TP 118 ma wymiary 820x540x670, poprzednio robili 780x610x620.

Jak dla mnie komora S1 zaznaczona na szaro, to po prostu zwykły BR wyliczony pod dany głośnik zestrojony kanałem znajdującym się równolegle do przedniej ścianki kolumny, zaś co z drugim większym portem S2?? Nie rozszerza się jak tuba, ma stałą wysokość. Jak go obliczyć?? Wszystkie cenne wskazówki mile widziane.

Jeszcze kilka foto:

http://www.iven.nl/album/gallerie/hy...aan/index.html

Jak ta obudowa daje sredni zysk 3-4dB w porownaniu do bass reflexu to kaktus nadaje sie na szczoteczke do zebow :)

Jesli nawet ten trubo-reflex cos tam daje to tak wysoko ze trudno to bedzie nazwac basem.

Skomentuj

Nie zgodze sie gdyż tubo-reflex działa podobnie (nie tak samo) jak zwykły tunel b-r, i da sie go nawet przy nie wielkich długościach (rzędu 70 cm) zestroić całkiem nisko. A poza tym jeżeli to było by nie prawdą to ta firmowa paczka nie cieszyła by sie takim powodzeniem...

Skomentuj

irek, tez tak sądziłem dopóki nie posłuchałem. I mnie to zdziwiło, dlatego założyłem właśnie ten temat, żeby dowiedzieć się jak to działa. Zysk jest znaczący w porównaniu do BR na tym samym głośniku. Moze ktos osobiscie zna pana Polanowskiego? i moglby sie go dopytac

Skomentuj

Myśle że wyjawienie tajemnicy raczej nie wchodzi w gre, nie leży to wkońcu w interesie firmy:)

Skomentuj

Shiver, ale gotowe projekty obudów sprzedają po 600zl :) projekty, nie obudowy i są zastrzeżone przed dalszym rozpowszechnianiem. A nie usmiecha mi się wydawać tyle kasy :P chyba bede zmuszony zrobić to drogą dedukcji i "na pałe" bo widze ze to jest temat jak czeski film

Skomentuj

Ale to jest licencja na jedną paczke, czy moge sobie zrobić ile chce ale nie udostępniam projektu?

Skomentuj

Możesz zrobić ile chcesz, o ile dla potrzeb własnych.

Skomentuj

Szkoda że wcześniej o tym nie wiedziałem...teraz już po ptakach :| Może przy następnym subbasie pomyśle o takiej opcji...

Skomentuj

Kompletna berdnia

3 - 4 dB w stosunku do BR to kompletna berdnia. Ale ludzie lubią mieszać wiarę i nadzieję z nauką. A jak już ktoś na to wyda pieniądze to sam se wmawia jakie to cudowne. Nie mówię, że to złe rozwiązanie, twierdze tylko ze 3 - 4 dB więcej niż w BR to tak jak 2 x 1000 W w końcówce HOLLYWOOD.

Pozdrawiam

Skomentuj

Kazdy napisał co wiedzial, ale zero konkretów. Dziekuje... Nie pytalem o opinie, a o:
                      Interesuje mnie jak p. Polanowski wyliczył taki typ obudowy.

Skomentuj

zapewne doswiadczalnie ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          zapewne doswiadczalnie ;]
                          Nie sądzę :)
                          Taką obudowę łatwo jest zasymulować:
                          tp vs br.png

Skomentuj

Granat, sęk w tym że "zysk" z tej paczki zasadniczo nie występuje przy 1wacie. Tu chodzi o drożność zwykłego bass reflexu przy maksymalnych wysterowaniach który może zaniżać sprawność paki a tego symulator nie przewiduje. W nim możesz sobie jedynie ustalić strojenie takiej paczki. Podobne patenty stosuje/stosował JBL czy L-Acoustic tylko u nich nieco inaczej to wyglądało. Czy daje 3-4db ciężko powiedzieć (raczej nie), ja nie widziałem nigdy żadnego pomiaru porównawczego.

Skomentuj

O, widze ze kolega Granat smiga na Akabak :) Obudowa dosc ciekawa, lecz jak to w rzeczywistosci brzmi? Nie pisze oczywiscie o ilosci basu lecz jego jakosci.

Skomentuj

Słyszałem kilka razy te paczki na koncertach w ilości 1x na stronę (festyn),2x na stronę (klub),6x na stronę i 8x na stronę (plener),w każdym przypadku grały całkiem fajnie :) Ostatni raz słyszałem je 2 lata temu,od tego czasu słyszałem więcej konstrukcji,nie wiem jak bym teraz te Poldki ocenił.

Skomentuj

W rzeczywistości gra nieco misiowato, słychać nieco zaznaczoną częstotliwość strojenia (coś w okolicach 40hz). Biorąc pod uwagę że to ma grać "dla ludzi" to jest to dość optymalne rozwiązanie.

Skomentuj

Pomysła z czymś w rodzaju rozszerzającego się portu BR - taki br z krótka tubą, stosował kiedyś a zestawach domowych zdaje się Hans Dutsch. W Polsce Einbacher Audio cos podobnego robił. Nie słyszałem ale patrząc na symylacje cały zysk polegac ma na wysokim strojeniu i byc może rozszerzeniu zakresu efekywnego działania w wysokim pasmie portu BR.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X