Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dlaczego głośnik trzeszczy??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dlaczego głośnik trzeszczy??

Dlaczego głośnik trzeszczy?? przy spokojym sluchaniu jest ok a jak sie bardzo przywatuje to cos przy basie trzeszczy glosnik basowy 12" co to moze byc???

1. Za słaby wzmacniacz
    2. Za duża skrzynia

Skomentuj

moze nadpalona cewka?

Skomentuj

Za malo szczegolow podales.. tak to sobie mozemy wymyslac co to moze byc...

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
          2. Za duża skrzynia
          to akurat nie bardzo ;]

Zamieszczone przez pizdzik
          moze nadpalona cewka?
          jakto nadpalona ? ;]
          CO najwyżej rozwinięta.

Imho:
          -wzmak (podbicia włączone + mała moc)
          -nieszczelna skrzynia
          -defekt głośnika

Wyjmij głośnik z budy, daj mu parę hz przy małej mocy i zobacz czy wtedy coś trzeszczy , strzela , uderza lub obciera - to pozwoli wyeliminować możliwe przyczyny.

Skomentuj

sprawdz dokladnie wszystkie polaczenia elektryczne.
            dzisiaj kolega dzwoni do mnie ze juz wytrzymac niemoze z przerywajacym glosnikiem w samochdzie. glosnik wymontowalem, rozebralem i szukam rozwalonej cewki.... no ale okazalo sie ze wszystko jest OK. tak wiec szukam dalej i przypadkiem znalazlem poprzecierane linki doprowadzajace sygnal. poprostu laczyly sie i przerywaly (zle zawsze jakis sygnal tam szedl) i powodowaly rozne dziwne dzwieki....

tak wiec wyciagaj glosnik i sprawdz czy "na sucho" tak sie zachowuje

Skomentuj

jakiej firmy jest ten glosnik? jesli to jakas tandeta to na 90% jest to zle przyklejona cewka ktora ociera o magnes.

Skomentuj

Witam.
                Ja właśnie też mam problem z linkami. Jedna z nich dobrze nie łączy nawet czasem widać jak leciutko iskrzy. Na czym polega wymiana lub naprawa ? Próbowałem cyną ale po jakimś czasie się zrywa, chciałbym wymienić na nowe. Pytałem o linki w kilku sklepach ale niestety nigdzie nie mogę dostać. Będę musiał zrobić z czegoś innego. Proszę o propozycje

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item315045072_...nie_linka.html
                  tez musze sobie kupic bo wlasnie koncza mi sie glosniki "dawcy"
                  mozna normalnie przylutowac (ale trzeba uzywac kalafoni a nie samej cyny!) albo wymienic calosc.
                  jak dolutowujesz to musisz pamietac o odpowiednim napieciu/dlugosci linki zeby nieobijala sie o membrane

Skomentuj

Jeśli chciałbym całkowicie wymienić na nowe musiałbym ściągać zawieszenie membrane itd, czy można to zrobić jakoś inaczej ? Bo u mnie linka przechodzi przez malutkie dziurki w membranie (domyślam sie że membrana podwójna) i praktycznie przy samej membranie linka troche nie łączy.

Skomentuj

Nadal nie podane jaki to przetwornik

Skomentuj

odetnij ostrym nozykiem kopolke. pod nia bedzie polaczenie lica z drutem cewki. albo zaloz dlugi drut na lutownice i zastosuj sporo kalafoni

Skomentuj

no sam nie wiem jak rękami wypycham lub wciskam membrane na maxa to nic nigdzie nie ociera głaśnik ALPHARD SW1203Z XE STAR obudowa BR ok 65L .. przy wiekszej mocy mi cos trzeszczy nie koniecznie przy łębokim basie przy jednej piosence przy niskim glebokim basie gdy membrana sie dosc mocno wychyla bylo ok a przy troche "plytszym" basie tj troszke wyzszej czestotliwosci trzeszczało

Skomentuj

adam11d, nie napisałeś jaki masz wzmak. Bo to na bank jego wina.

Skomentuj

Masz uszczelkę pod głośnikiem ?
                              Sprawdź czy to nie wina nieszczelności pod głośnikiem, br lub na łączeniu plyt.

Skomentuj

a sprawdzales czy przypadkiem linki sie nie obijaja o membrane??

Skomentuj

Czaruję...
                                X