Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coś dla symulantów-czyli konfrontacja symulacji z pomiarami

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bardzo ciekaw jestem jak zagra 8 w budzie jak do 15 ;]
    Zamieszczone przez Shiver
    ednak okazało sie że ma za mało mocy aby dobrze wstrząsnąć chałupą
    to tylko 8 cali ;]

Skomentuj

Taaa..
      Symulator nic nie mówia, parametry głosnik tez, itp. Więc na co patzreć? Kolor membrany?
      Moze sa tacy co sadza ze dobre granie to wysoki, podbarwiony , podbity o ladnych pare dB w zakresie 60-80Hz bas przy zastosowaniu małej obudowy.... a normalny bas nazywaja muleniem...

Skomentuj

brencik, czasami mam wrażenie że z głośnikami to masz styczność głównie przez internet...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          brencik, czasami mam wrażenie że z głośnikami to masz styczność głównie przez internet...
          eeetam, ja nie mam internetu...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
            Ja zaaplikowałem usher'a 8955 (8 cali) w obudowe 90 litrów
            a na drugim krancu masz np mivoca XAW 210 ktory znakomicie sie czuje w 18-20 litrach :P

Zamieszczone przez brencik
            Symulator nic nie mówia, parametry głosnik tez, itp. Więc na co patzreć? Kolor membrany?
            przeciez symulator to tylko narzedzie...
            Zamieszczone przez brencik
            Moze sa tacy co sadza ze dobre granie to wysoki, podbarwiony , podbity o ladnych pare dB w zakresie 60-80Hz bas przy zastosowaniu małej obudowy.... a normalny bas nazywaja muleniem...
            :???: jakie ty chlopie masz glosniki?

Skomentuj

Jeżeli mamy wiarygodne parametry głosnika symulacje się przydają... Ale nie po to by oceniać głośnik a porównać z innymi. I co dziwne to się sprawdza... przynajmniej ja kilka razyu przeżyłem miłe zaskoczenie gdzie winisd bardzo ciekawie wywróżyło mi to co będzie w rilu.

Skomentuj

Mam głośnik noname strojony na ucho na około 27hz w budzie około 60 l głośnik ma 32cm i jakoś nei słychać żeby mulił :P mulił jak miał wyższe strojenie wtedy nie dało się go właśnei słuchać przy strojeniu 35hz bas w ogóle jakby wypadał z rytmu muzyki... Teraz nie można powiedzieć że nie nadąża za muzyką, świetnie to słychać naprzykład w "Generation - Limp Bizkit" i wielu innych piosenkach z szybkim basem. Zejście ma kosmiczne :). I czy jest coś złego w takim strojeniu?

Skomentuj

im nizsze strojenie tym bardziej obudowa zbliza sie do ch-ki obudowy zamknietej. tak naprawde tak niskie strojenie daje ci glownie wieksza wytrzymalosc mocowa.

edit:
                  Mam głośnik noname strojony na ucho na około 27hz
                  jak to na ucho? ;o

Skomentuj

Tonsil 20 80 2 vs stx 22 140 8 SCX

Skomentuj

jak to na ucho? ;o
                      W sumie bardziej na oko, widać to po wycyleniu membrany, najmniejsze jest przy 27hz ustalane generatorem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                        Zdruga sprawa to fakt, ze 45L to za mało. Taki litraż jest odpowiedni dla dobrej 8 calówki.
                        Szkoda ze wiekszosc producentow kolumn i subwoferow o tym nie wie i pakuja 8 calowki w 20 max 30litrow :)

to zadna sztuka wsadzic glosnik w duze pudlo i sie cieszyc ze nisko bas schodzi. Sztuka jest zrobic mala obudowe w ktorej pokaze sie niski bas.

Jak zwykle Yoshi_80 zyje teoriami, zapytalbym o jakies przyklady 8cali w 50 litrach ale jak zwykle nic nie odpowie.
                        Oczywiscie mam charki gdn20/80/2 w 45litrach b-r i sa modelowe, piekne zejscie efektywnie dzialajacy bas. Szkoda ze jakos to dziwnie mulowato gralo. No ale pozcatki sa trudne bo ja mam w domu kolumny na tym glosniku i mam 62litry bo tak pokazal symualtor. Dawno dawno temu to bylo.

A co do stx-a 22scx to musze powiedziec ze tonsil juz mnie nie interesuje bo za nizsza cene mam glosnik pod kilkoma wzgledami lepszy i grajacy prawie identycznie jak tonsil.

No i wreszcie na charce widac uwielbiany przez Yoshiego_80 Baffle step!! :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                          A co do stx-a 22scx to musze powiedziec ze tonsil juz mnie nie interesuje bo za nizsza cene mam glosnik pod kilkoma wzgledami lepszy i grajacy prawie identycznie jak tonsil.
                          czyli smialo mozna brac? :>

Skomentuj

Nie chciałbym się włączać w żadne gorące dyskusje... :) , ale:

http://www.rjbaudio.com/Daedalus/daedalus.html

Tu siedzi 8 cali w ok. 50 litrach.

http://www.rjbaudio.com/AlpheusMkII/alpheusmkii.html

A tu w 40.

Sorry za OT będę powtarzał projekt z pierwszego linka. Czy sądzicie, że będę miał wielkiego muła?

Skomentuj

mor den siur, ale to jest DIY a irek wspominal o fabrycznym sprzecie...
                              Zamieszczone przez mor den siur
                              Czy sądzicie, że będę miał wielkiego muła?
                              nie - wszystko zalezy od glosnika

Skomentuj

prawda jest taka że każdy głośnik gra źle w za dużej i za małej obudowie - w brew pozorom gorsza jest za mała buda - zwłaszcza przy B-R

duża buda jest zła z wielu powodów np dla tego że jest duża :lol:
                                mała buda to tak naprawdę dla głośnika jak filtr o wysokiej dobroci - proponuję poczytać o filtrach i wyciągnąć wnioski :)

Skomentuj

w brew pozorom gorsza jest za mała buda - zwłaszcza przy B-R
                                  tez dlatego ze za duza mozna zawsze pomniejszyc wzmocnieniami w srodku czy innymi dupsami, a za malej juz raczej tak prosto nie powiekszymy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    mor den siur, ale to jest DIY a irek wspominal o fabrycznym sprzecie...
                                    Zamieszczone przez mor den siur
                                    Czy sądzicie, że będę miał wielkiego muła?
                                    nie - wszystko zalezy od glosnika
                                    OK Zwracam honor:)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X