Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwofera na SLS10.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwofera na SLS10.

Witam wszystkich forumowiczów to jest mój pierwszy post ale niektórzy mnie będą kojarzyć z elektrody.

Problem polega na tym że chciałbym uzupełnić moje klony TotemMite w najniższe częstotliwości jakimś niewielkim subem, jestem prawie zdecydowany na w/w głośnik ale jednak się waham poniewasz w większości będzie on służył do muzyki a czytałem pare opinij że jest zbyt wolny. Zależy mi żeby obudowa nie była większa niż 55l, analizowałem obudowy podawane przez Akustyka(jest ich tam aż 9) i pomyślałem że zbudował bym właśnie taką 50L obudowę BR ale do słuchania muzy otwór bym zatykał(napisali tam że można tak eksperymentować) ale wole się spytać kogoś o zdanie. Jak myślicie zda takie coś egzamin?

Do muzy mds08 w 20L br jakością i szybkością zje sls'a. Taki sub bedzie naprawde niewielki.

Skomentuj

SLS do kina ok, do muzy już nie...
      MDSa można mieć taniej niż peerlessa więc nie zastanwiałbym się :)

Skomentuj

Rozważałem już MDS-a ale mam pokój 25m2 i obawiam się że będzie za mały a co powiecie o Visatonie w250s nadał by się tak w 70% do muzyki w 30% kino?

Skomentuj

To wolałbym dołożyć i kupić MDSa 10 ;]

Skomentuj

A gdzie mogę kupić tak tanio MDS bo ten Visaton kosztuje 200zl a z tego co wiem to mds dwa razy tyle.
            A może jakiś inny głośnik w cenie 200zł do nagłośnienia 25m2 co zagra w obudowie max 55l(myślałem nad GDN 30/120/1 ale on potrzebuje dużej obudowy i mocnego wzmacniacza).

Skomentuj

Przyklejony temat "Audiocomponents" w offtopie.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                Rozważałem już MDS-a ale mam pokój 25m2 i obawiam się że będzie za mały
                UKA ma pokoj cos takiej wielkosci i 2xMDS robi "masakre" tak wiec polecam

Skomentuj

Paweł ty wiesz ile kosztyją dwa MDS-y a pozatym ja masakry nie chce a budżet to coś w granicach 200zł i niezbyt mocnego żeby na wzmacniacz nie wydać z 500zł i jeszcze obudowa ochocho w końcu w 1000 bym się nie zmieścił :oops: Ja wiem że chcecie dobrze ale mam dość ograniczony budżet więc wolał bym jak by się kupiło głośnik i wzmacniacz w okolicach 400zł.

A co byście powiedzieli o Dayton RS 225 ktoś mi go polecił ale nic nie mogę znaleść na jego temat i tej marki :?:

Skomentuj

A co byście powiedzieli o Dayton RS 225 ktoś mi go polecił ale nic nie mogę znaleść na jego temat i tej marki :?:
                    www.diyaudio.com

Ja wiem że chcecie dobrze ale mam dość ograniczony budżet więc wolał bym jak by się kupiło głośnik i wzmacniacz w okolicach 400zł.
                    sam wzmak to 300zł ...

Skomentuj

Paweł ty wiesz ile kosztyją dwa MDS-y a pozatym ja masakry nie chce a budżet to coś w granicach 200zł i niezbyt mocnego żeby na wzmacniacz nie wydać z 500zł i jeszcze obudowa ochocho w końcu w 1000 bym się nie zmieścił
                      no to jeden MDS - cena calego nieprzekroczy 500zl (z gotowym panelem od irka)
                      Zamieszczone przez takero
                      sam wzmak to 300zł ...
                      gotowy panel irka to 270zl + wysylka. jednak jak masz odrobine zdolnosci to mozesz go wykonac samemu. np N-mosfet + jakis dobry filtr (szkoda ze irek nie sprzedaje tego swojego) + zasilanie

Skomentuj

No więc tak cena wzmacniacza jest do przełknięcia ale nie wiem czy sam bym potrafił sam go zbudować nie wiem jak to jest trudne, potrafię posługiwać się lutownicą ale musiał bym się chyba trochę dokształcić :idea: . Co do przetwornika to pomyśle nad tym MDS-em może do 20m2 wystarczy.

A co byście powiedzieli na 2x GDN 20/80/2 podobno to bardzo dobry przetwornik?

Skomentuj

potrafię posługiwać się lutownicą
                          Ja też potrafię a jednak wole zamówić gotowca (matronix, irek) za dużo z tym zabawy, bawiłem się wzmakami do samodzielnego montażu NORDa i stwierdziłem że to nie dla mnie, wole jakoś bardziej sfere akustyczną, oczywiście nie mówię że nie możesz spróbować, ale trzeba mieć do tego cierpliwość. BTW mój 1 wzmacniacz nie chciał zadziałać i mama znalazła go w ogrodzie :razz: troche mnie poniosło

Skomentuj

Czaruję...
                          X