Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki glosnik dobrac...?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki glosnik dobrac...?

Witam.
    Chce zlozyc kolumienki do zestawu domowego. Posiadam(po parze): Tonsil GDW 9/80 i GDM 10/60.
    Sadze, ze wypada dolozyc jeszcze jakis wiekszy sredniotonowy(bas pojdzie z osobnego suba). Co byscie radzili? Tylko zeby wyszlo nie za drogo(powiedzmy, ze okolo 80zl za pare).
    Firma, wymiary, moc? Zeby sie zgrywalo z tym co mam.
    Z gory dzieki za pomoc.

20stke Tonsila i masz skomponowane.

Skomentuj

W porzadku, ale to bedzie basowy, a ja myslalem o jakims sredniotonowym tylko mocniejszym. Chyba, ze radzisz wlozyc basowy(nie za duzo tych basow? bo jak pisalem bedzie jeszcze sub i chcialbym zeby to z niego szedl glowny bas). Na stronce Tonsil'a znalazlem GDM 18/80 ale koszuje 124zl. Natomiast u STX'a jest GDM 18/150 za 36zl. Na czym polega roznica w cenie? Niby STX jest mocniejszy ale widze ze ma mniejsze pasmo przenoszenia. Czy w jednej kolumnie moga znajdowac sie glosniki o tak roznej mocy(80, 60 i 150)?

Skomentuj

Zamieszczone przez Dante_xs
        nie za duzo tych basow?
        ... chyba pierwszy raz ktoś o to pyta

Skomentuj

Ten STX to tak na prawde jest nisko-srednio - wiem bo mierzylem...

Skomentuj

theant => warto pomyslec o tym STX'sie na powaznie?
            Wlasnie chodzi mi o to zeby ten trzeci glosnik uzupelnial dwa pozostale.
            A co z ta roznica w mocy? Czy to sie odbije na slyszalnosci? Czy ten STX
            nie zagluszy reszty? Da sie to regulowac zwrotnica?
            Jaki dobrac wzmacniacz(bo jeszcze go nie ma :] ) do takich kolumn(+sub,
            niestety bez parametrow,w zamknietej)?

Skomentuj

W tym przypadku moc nie jest wazna... Moc jako parametr informuje ile jest w stanie zniesc glosnik a nie jak glosno zagra - od tego jest parametr co sie nazywa SPL - i tylko na to sie patrz...
              A co do wzmaka to standard - TDA 7294 - w zupelnosci wystarczy...

Skomentuj

Tylko ze ja nie widze tego SPL w zadnych tabelach(np. u STX'a).
                To jest jakis skrot? Skad to wziac?
                Jeszcze slaby w te klocki jestem.

Skomentuj

jak jestes słaby to idź na siłownie a tak na serio to poczytaj trche i sie zapoznaj pokombinuj z głośnikami od bumboxa siostry czy brata a sie dowies o co chodzi przynamniej w środkowym pasmie heh ... subwfer NIE JEST poto zeby uzupełniać kolumny grajace pasmem wysokim i średnim . suba odcinasz ... hm na forum przyjeło sie tak średnio na 80-100 hz a średniotonowe głosniki grają od kilkuset HZ wiec gdzie to 100- kilkaset hz ?? NIEMA :) w kolumnach praktcyznie zawsze musi być niskotonowiec czy jak sie mówi średnioniskotonowiec poto zeby kolumny grały jak najszersze pasmo w systemie stereo a subwofer dorzuca od siebie jeszcze niższe czestotliwości których kolumny niebeda w stanie zagrac ...

Skomentuj

budzik odpowiedział wymijająco, bo pewnie sam nie wie :P
                    SPL to sound pressure level, w przypadku głośników chodzi o efektywność, na stronie stx nazywana (błędnie) sprawnością. Wyrażana jest w dB SPL (stąd ten skrót).

Skomentuj

zygmunt , niewiem o co chodzi z twoją wypowiedzią że "pewnie sam nie wie" ...tzn niewiem O CZYM mam tu niewiedziec a moze poprostu xle zrozumiałem posta kolegi od tematu ale nieterazm to w gowie bo ... kurde mac brzuch mnie własnie napier... i zdycham :/

Skomentuj

Dzieki za pomoc Panowie.
                        Dobra, dajmy na to, ze zamawiam sobie 2 STX'y GDM 18/150/8-SC, biore reszte i skladam kolumny(a propos, jakie zrobic pudla? Przy tych Stx'ach podane jest tylko vas). Pytanie: o jakich parametrach wzmaka do tego skolowac(planuje jeszcze suba, zamkniety i niestety na "bezparametrowym" glosniku 25cm)?

Skomentuj

Dante xs wez poczytaj sobie artykuły na stronie glownej....

Skomentuj

Polecam strone www.kolumny.prv.pl

Skomentuj

Sorry że przyłączam sie tak do pytanie ale jaki głośnik byście mogli mi zaproponować do suba w obudowie b-r za taka przystępną cene oczywiście.

Pozdrawaim Maciek

Skomentuj

jaka to jest wg ciebie przystepna cena ? jak do 150zl to tonsila 20/80/2 proponuje ;]
                                pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                X