Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa tc14 + xt19 jaka buda?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Vifa tc14 + xt19 jaka buda?

Witam
    Zamierzam zbudować swoje pierwsze kolumny i narazie mam głośniki jak w temacie. Założenia są takie że na jedną kolumne idzie 2xTC14-08 (równolegle) i 1xXT19-04, i z projektu budy wychodzi że będę miał ok 14-16 litrów do dyspozycji. Kiedyś w Ep (rok 2001) były projekty na TC14 i tam własnie dla budy 14l stroili na 48Hz i tunel TR60 (co to za oznaczenia i jakie dokładnie ma on wymiary?) o długości 14cm. Czy uważacie że to jest dobre rozwiązanie? Jak według was powinienem to zestroić? Robiłem symulacje w WinIsd i źle to nie wyglądało tylko podobno programy swoje a rzeczywistośc swoje ;/

Więc narazie jestem na etapie "strugania" ale myśle już nad zwrotnicą, jednak nie mam żadnych przyrzadów do pomiarów a tym bardziej żadnego doświadczenia na tym gruncie :( Kto jest w stanie mi pomóc zaprojektować zwrotke do takiego zestawu?

Zamieszczone przez Lisu
    Kiedyś w Ep (rok 2001) były projekty na TC14 i tam własnie dla budy 14l stroili na 48Hz
    czy to przypadkiem niebyl center? lub skrzynka na jeden glosnik? bo symulacja w 14 litrach pary glosnikow wyglada paskudnie. co innego w 28 litrach

pogadaj z yoshim lub irkiem czy byliby w stanie pomieryc te glosniki...

Skomentuj

Miałem kiedyś TC14. Faktyczniepotrzebuje dużej obudowy aby rozwinac skrzydła na basie ale 14 L to juz jest jechanie po bandzie . Za taki max przyjąłbym 12L bo bas sie zaczyna rozłazić.

Skomentuj

No więc zrobienie kolumny na 28 litrów odpada, wybrałem te głośniki (TC14wg69-08 czyli te ze ściętymi bokami) ze względu na kolumne która ma być wąska. Ogólnie wymiary mają być: szerokośc 150mm, głębokość 250mm wysokość 1000mm. Może źle podchodze do robienia kolumn ale to głównie dzięki temu projektowi z Ep ( http://www.ep.com.pl/?sect=main&pg=archiwum&r=2001&m=2 ) który spełniał wszystkie moje założenia jeśli chodzi o wielkośc obudowy no i ten projekt realizowany był przez pana Kisiela, a z tego co wiem to zna sie na akustyce.
        Dobra ale wracając do tematu i mojego projektu mogę zwiększyć bude do 17 litrów ale to już jest max. Panowie możecie mi przedstawić na jaką częstotliwośc zestroić kolumne i jaki tunel zastosować?? Jednak zastanawiam sie czy nie zostawić tych 14 litrów ale zrobić strojenie na ok58 Hz, o dolne rejestry się nie martwie bardzo bo ma dojśc sub na MDS08 A będzie to grało w pokoju ok 12m2

A co do zwrotki to jestem z Łodzi i może jest jakis klubowicz który może pomierzyć moje głośniki i pomóc przy budowie zwrotki? Yoshi skoro już miałeś do czynienia z tymi głośnikiami to jakby nikogo z łodzi nie było mógłbym ci wysłać głośniki do pomiarów?

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Lisu
          Ogólnie wymiary mają być: szerokośc 150mm, głębokość 250mm wysokość 1000mm
          przyjmujac plyte 18mm to wychodzi ok 22-23 litrow - czyli w zupelnosci wystarczy
          ja bym je stroil na 50-55Hz

Skomentuj

ja robilem monitory na tym i wsadzilem je bodaj w 9-10l i spokojnie wystarcza. jak odkopie ch-ke z pomiaru to wstawie. strojone byly na 52 hz

Skomentuj

Pawel S. jeżeli chodzi o wymiary to kolumna będzie miała kształt półokrągły więc objętośc troszke inaczej wychodzi, I tak dla tych wymiarów co podałem i ściankach 18mm i przedniej 20mm to właśnie objętość będzie ok 14 l.

Kudłaty jak znajdziesz te ch-ki z pomiarami to też bym prosił bo moga sie przydać, i skoro mówisz że w 9-10l grał jeden głośnik ok to sądze że dwa w 14l (lub 17l ale to jeszcze nie wiadomo) strojone troszke wyżej czyli ok 58Hz też mogą spisac sie dobrze. Jak uważacie? Bo już sam nie wiem czy kopiowac ten projekt z EP, czy stroić wyżej ,albo dać te 17l i wtedy strojenie na 50HZ (ale nie wiem jaki tunel wtedy) :(

Dzieki panowie za zainteresowanie i wesołych świąt
              Pozdrawiam

Skomentuj

wydaje mi sie ze mozna ten glosnik przyrownac do znanego ARN 150. glosnik optymalne gra w 9 litrach ale zakres dopuszczelnych pojemnosci to 5-12 litrow. wiec wydaje mi sie ze spokojnie zagraja w 14 litrach
                mozesz tez na probe dac je w obudowe zamknieta. jak sie nie spodoba to dorobisz b-r

Skomentuj

Czaruję...
                X