Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki 2.1 w jednym pudle

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki 2.1 w jednym pudle

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem całkowitym świeżakiem jeśli chodzi o konstrukcję sprzętu grającego. Nie mam najmniejszego pojęcia o nazewnictwie jak również o prawach rządzących budową głośników. Jednak w tym nie tkwi problem, gdyż budowę zlecę zaprzyjaźnionemu DJ-owi, który w swoim życiu zbudował kilka konstrukcji do celów komercyjnych. Chodzi mi głownie o doradztwo - co mogę zrobić, a czego nie uda mi sie osiągnąć dysponując taką obudową... Chcę abyście pomogli mi podając nazwy wszystkich podzespołów, abym mógł prowadzić konwersacje, wiedząc o czym mówi do mnie budowniczy głośnika.

Dysponuję takim pudłem:

Chcę wyposażyć je w głośnik niskotonowy, wysokotonowy i w dwa głośniki średniotonowe po bokach obudowy.
    Nie dysponuję jakimkolwiek wzmacniaczem, chcę podłączyć ten głośnik bezpośrednio do karty dźwiękowej komputera.
    Kwota jaką dysponuję to 150 złoty... maksymalnie mogę wydać na tą konstrukcję 200 złoty.
    Nie jestem hardcorowym melomanem, głośnik służyć będzie mi głównie do słuchania muzyki jak i oglądania filmów.

Tutaj zaczynają się moje pytania... oprócz oczywiście głośników czego jeszcze potrzebuję?? Tak jak wcześniej wspominałem głośnik będzie podłączony bezpośrednio do komputera, jak się domyślam potrzebował będzie jakiegoś wewnętrznego wzmacniacza lub czegoś podobnego (?) chciałbym mieć możliwość regulacji głośności bezpośrednio na obudowie głośnika.

Czy za pieniądze jakie mogę przeznaczyć na tą budowę i pudłem jakim dysponuję uda mi sie skonstruować coś wartego uwagi?

Czekam na odpowiedzi...

o/

Czy za pieniądze jakie mogę przeznaczyć na tą budowę i pudłem jakim dysponuję uda mi sie skonstruować coś wartego uwagi?
    Niestety nie . te 200zl to malo na zrobienie wzmacniacza na popularnym ukladzie scalonym tda 7294.
    Zamieszczone przez s0niQ
    Chcę wyposażyć je w głośnik niskotonowy, wysokotonowy i w dwa głośniki średniotonowe po bokach obudowy.
    Wyjscie calkowicie pozbawione sensu, jak napisaes jestes 'swiezakiem' a wiec konstrukcje od jakich powinienes zaczynac to zestawy 2 drozne z jednym glosnikiem nisko-sredniotonowym i jednym wysokotonowym.
    Koszt najtanszych monitorow ( monitory czyli kolumny na wzor tych w mini wiez tylko z lepszymi glosnikami i normalnym dzwiekiem) to koszt ok 250 zl do tego niech bedzie wzmacniacz na tda7294 za 200zl i masz fajny zestawik na poczatek bijacy wiekszosc mini wiez z marketu ze swiatelkami :wink:
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Wystarczył jeden post, żeby rozwiać wszystkie moje wątpliwości... budowa głośników wymaga sporych nakładów pieniężnych, niestety póki co nie mogę sobie na to pozwolić.

Dzięki. o/

Skomentuj

Zamieszczone przez s0niQ
        budowa głośników wymaga sporych nakładów pieniężnych, niestety póki co nie mogę sobie na to pozwolić.
        Prosze trzymajmy sie nazwy kolumn albo zestawow glosnikowych bo budfowa glosnika to kojazy mi sie wlasnie z budowa glosnika a wiec zlozeniem magnesu nabiegunnikow kosza cewki i membrany w jedna calosc stanowiaca glosnik :wink:
        Hm na razie nie mozesz ale ida swieta a wiec dolozysz i cos skleisz :wink:
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Jedno z rozwiązań:
          2* ARN 150 -60 zł + przesyłka
          2* STX PJ -54zł + przesyłka
          Zwrotnica + tłumik -10zł
          Obudowa z MDF 16mm 45zł z wycięciem w OBI
          Bass-Reflex -5zł
          Do tego jeszcze fornil lub okleina, kolce, szpachla, klej do płyt i mamy 250zł
          Idąc całkiem po kosztach dało by się zejść do 200 zł ale być musiał pociąć jakąś szafkę lub wyrwać płyty u stolarza prawie za darmo.

Skomentuj

Zamieszczone przez marko14
            Zwrotnica + tłumik -10zł
            tia, szczególnie żę połowę to musimy na sam terminal wydać...
            Zamieszczone przez marko14
            Bass-Reflex -5zł
            z kartonu po papierze toaletowym ;]

Zaniżyłeś te koszta o conajmniej 50zł...

Skomentuj

Wiem, ale jakby jechał po częściach z odzysku to by się zmieścił :razz:

Skomentuj

s0niQ: nie da sie podlaczyc kolumn bezposrednio pod wyjscie z karty dzwiekowej - trzeba miec wzmacniacz - jesli nie chce ci sie go robic to mozesz kupic jakis uzywany z allegro - minimum 150zl

Skomentuj

Czaruję...
                X