Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe high-end - obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez McKansy
    Jesteś po prostu super gi - bardzo dziękuje :mrgreen:
    No problem.

Posprawdzaj tylko przed wykonaniem wszystkie wymiary czy się zgadzają, to nie moje projekty.

Sam planowałem je robić, ale zrezygnowałem na rzecz Guarneri Memento i właśnie jestem w trakcie robienia planów (a właściwie już są tylko je non stop przerabiam) i kompletowania sprzętu.

Gi

Skomentuj

Na razie nie jestem w stanie odpowiedzieć, ile chcę zarobić - nie wiem ile pochłonie to pracy.

Jak pisałem - spróbuję zrobić projekt, który podesłał gi, pokaże efekty oraz moje możliwości, dopiero później mogę realizować zamówienia. A to dlatego, iż sam takero napisałeś, że klient musi widzieć, co kupuje - chciałbym tego się trzymać

Skomentuj

McKansy, ty masz bardzo zle podejscie do tematu. Jak chcesz zarobic budujac skomplikowane obudowy i wkladajac do nich drogie glosniki? Zeby zarobic to trzeba uzyc jak najtanszych glosnikow i obudowa nie może byc zbyt materialo/pracochlonna bo twoj czas to także pieniadz.
        Zobacz sobie na przyklad na kolumny firmy Acuchorn http://www.audio.com.pl/fullnews.php?id=127
        Maja stosunkowo proste obudowy (wprawdzie w srodku jest tunel, ale nadal jest to o kilka desek wiecej) i wykorzystują glosniki po 25 zlotych. Cena takich kolumn to okolo 36 tysiecy zlotych za pare.

Skomentuj

Tzn. jeśli chodzi o wykonanie + sprzedaż, to mam na myśli robić obudowy (może i nawet kilka par naraz) (np. takie Sonus Faber Cremona - dla mnie nie są aż tak trudne w wykonaniu ) bez przetworników (by nie wsadzać tyle kasy, a nie wiadomo, czy na pewno ktoś kupi) a następnie je sprzedawać.

Co do kolumn, które przedstawiłeś, to faktycznie ich cena jest kosmiczna, ale czy ktoś to kupuje lub robi DIY?

Skomentuj

Na razie nie jestem w stanie odpowiedzieć, ile chcę zarobić - nie wiem ile pochłonie to pracy.
            a myślałeś może nad tym czy ktokolwiek będzie chciał to kupić ?

Tzn. jeśli chodzi o wykonanie + sprzedaż, to mam na myśli robić obudowy (może i nawet kilka par naraz) (np. takie Sonus Faber Cremona - dla mnie nie są aż tak trudne w wykonaniu ) bez przetworników (by nie wsadzać tyle kasy, a nie wiadomo, czy na pewno ktoś kupi) a następnie je sprzedawać.
            teoretyzować to sobie można...

Co do kolumn, które przedstawiłeś, to faktycznie ich cena jest kosmiczna, ale czy ktoś to kupuje lub robi DIY?
            ktoś kupuje, ale takie same kolumny diy zamiast nie wiadomo ilu tysięcy złotych poszły na allegro za 500zł chyba.
            Więc nie licz że zrobisz obudowy do głośników za 30zł , a za kasę ze sprzedaży kupisz sobie samochód.

Skomentuj

Weż się za jakieś proste podłogówki a nie od razu na głeboką wodę. Zrób proste klocki ale ze precyzją porządnej stolarni z ewentualnie jakimiś fajnymi detalami a zaoszczędzisz czas, siły pieniądze i napewno swoje zarobisz. Sonusy są egzotyczne ale czy znów takie najpiękniejsze. To chyba efekt psychologiczny :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                ktoś kupuje, ale takie same kolumny diy zamiast nie wiadomo ilu tysięcy złotych poszły na allegro za 500zł chyba.
                Więc nie licz że zrobisz obudowy do głośników za 30zł , a za kasę ze sprzedaży kupisz sobie samochód.
                Bo towar trzeba umiec sprzedac i to jest najwazniejsze w tej zabawie.
                Przykladowo kilka lat temu, ktos sprzedal kawalek 10 letniego chleba z tostera za $28 tysiecy:
                http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/4034787.stm

Skomentuj

McKansy, ja to widze tak. wiele osob na forum boryka sie z problemem obudow. ostatecznie wychodzi na to ze kazdy musi je zrobic osobiscie , a efekt tego jest - rozny...
                  takze widze tu dla Ciebie nisze rynkowa. jesli bedziesz szybko solidnie i tanio wykonywal obudowy to mysle ze jest dla Ciebie miejsce na tym rynku.

mysle ze podstawowa oferta powinny byc kolumny podzielone wedlug objetosci np. 5,10,15,20,25 litrow. no i wiadomo, kilka kolorow wykonczenia w fornirze lub winylu. znakomity przyklad takiej oferty masz tu: http://www.partsexpress.com/webpage....=603&sm=1&so=1

wieksze lub bardziej udziwnione obudowy to juz indywidualnie na wlasne zamowienie.

Skomentuj

Dobra, może nie zapędzajmy się tak daleko, bo nie wiemy w ogóle, co McKansy potrafi, a byście mu już firme otwierali :P

Niech się pochwali, co zrobił, a wtedy będzie wiadomo :]

Skomentuj

Tyle ze konkurencja jest w dodatku z utarta pozycja na rynku i wieloletnim doswiadczeniem co przeklada sie bezposrednio na jakosc...
                      Coby uprzedzic pytania to chodzi mi konkretnie o stolarnie wykonjace stolarke dla diy z regoly "na zamowienie" zarowno jako oficjalne firmy z gwarancja jak i nieoficjalne...wszystko przy uzyciu konkretnych sprzetow np frezarki numeryczne, urzycie technik uniemozliwiajacych "klawiszowanie" po wielu latach czy chocby klejenie forniuru na prasach co daje wieksza trwalosc niz kleje kontaktowe, na profesjonalnej lakierce konczac...5s google i juz. Tyle ze nieoplacalne pod tesle czy stx-y wiec jesli juz mowa o niszy dla autora tematu to mogloby sie udac z produkcja tanich obudow z tanich materialow pod tanie glosniki ale nawet tu jest wymagana jakosc i jakas trwalosc gdzie po miesiacu niebedzie widac w jaki sposob plyty byly laczone a do tego potrzeba wprawy....Niejest to zadna zlosliwosc tylko informacja ze niejest to taki dziewiczy segment rynku a stolarka nietaka latwa.

Skomentuj

czekamy na popis mozliwosci McKansy...potem bedzie mozna dyskutowac czy warto cos u niego zamówic :smile:

Skomentuj

VwMarcin, prosze podaj konkretne informacje, jakie firmy , linki do stron itd. mi niestety nie udalo sie w sieci nic takiego znalesc, a akkus jest za drogi... szczególnie interesuje mnie wroclaw

Skomentuj

takie rzeczy to choćby stx robi...
                            MDF jaki chcesz, fornir jaki chcesz, lakier też...

Skomentuj

takero, jakie ceny , brales cos od nich? zamowienia na maila czy jak, na stronie nic nie pisze

Skomentuj

>> Witam.
                                >> Niestety koszt wykonania małej ilości obudów jest dość wyskoki, gdyż jest
                                >> związany z niezbędnym czasem do napisania programu na frezerkę etc.
                                >> Koszt takiego przygotowania to 150 zł brutto więc duży udział w cenie
                                >> jednej
                                >> pary obudów.
                                >> Koszt wykonania (oprócz kosztów przygotowania w/w) to 280 zł brutto za
                                >> parę.
                                >> MDF-19 +fornir lakierowany ICA, wykończenie na 45 stopni ze wszystkimi
                                >> podfrezowaniami.
                                >> Czas realizacji do 14 dni rob.
                                >> Pierwsze prezentacjie nowych modeli już od dziś.
                                >> Z poważaniem.
                                >> S.Trzaskowski
                                W odpowiedzi na:
                                >> > Witam,
                                >> > jaki byłby koszt zamówienia u Was obudowy - wymiary 45 x 20 x 30 -
                                >> > mniej
                                >> > więcej, sztuk - dwie.
                                >> > Wykończenie - czarny matowy lakier ew fornir.
                                >> > Podfrezowania pod głośnik niskśrednio, wysokotonowy i br.
                                >> > Materiał - co tam macie na stanie - mdf16mm, wiórówka 18mm - bez
                                >> > wielkiego znaczenia :)
                                >> > Wycena nie musi być dokładna, chciałbym znać mniej więcej rząd
                                >> > wielkości.
                                >> > Jaki byłby termin realizacji ?
                                >> > Pozdrawiam
                                Ale - jak można było zaobserwować na AS jakość wykonania naprawdę bardzo fajna :)

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                                  VwMarcin, prosze podaj konkretne informacje, jakie firmy , linki do stron itd. mi niestety nie udalo sie w sieci nic takiego znalesc, a akkus jest za drogi... szczególnie interesuje mnie wroclaw
                                  Napisalem priv-reklamy niechce robic.

Skomentuj

proponuje zrobic klona monitorow TOTEM MITE i podaj cene jaka bys za nie chcial. na audiostereo koles je robi za ok 200zl/para
                                    koszt jaki ja ponosze za takieto ok 40-50zl/para za jednostkowa produkcje.

takero, koszt wcale nie za duzy ale pod warunkiem wiekszego zamowienia i sprzedazy np w sklepach lub salonach...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      na audiostereo koles je robi za ok 200zl/para
                                      Za takie wykonanie to cena raczej niska-biorąc pod uwage obrobke na cnc, obustronne fornirowanie które takie bez sensu niejest i lakier w bezpyłówce.
                                      Zamieszczone przez Pawel S.
                                      koszt jaki ja ponosze za takieto ok 40-50zl/para za jednostkowa produkcje.
                                      Z materiałem,lakierem i fornirem? a poświęcony czas też? nieobraź się ale niechce mi się wierzyć że w takich pieniądzach byłbyś w stanie paczki tej wielkości klepać w opcji stałej nietracąc bo o zarobku to chyba niemaco marzyć?

Skomentuj

to sa same koszta ;] - bez zysku

Skomentuj

Czaruję...
                                        X