Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub na dwu cewkowcu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sub na dwu cewkowcu

mam w planach wykonanie suba na przetworniku dwu cewkowym robil ktos juz cos takiego ?

ja bawilem sie kiedys jakim amerykaninem z dwoma cewami
    na poczatku napedalem to osobnymi wzmakami pozniej jedank doszedlem do wniosku ze lepiej jest polaczyc cewki i zasilic jednym wzmakiem
    glosniki takie maja duza efektywnosci warto sie pobawic

Skomentuj

GF 200 stosowany do kolumn przy sporej skrzyni daje ladny basik.Odpowiednie polaczenie cewek daje mozliwosc manewru.

Skomentuj

LUKASZ, sugrujesz wiec bym polaczyl cewki w (szereg badz rownolegle) tak?
        i zasilil to jednym wzmakiem

Skomentuj

tak

Skomentuj

ja myslalem nad dwoma wzmakami czy ta opcja jest gorsza

Skomentuj

lepiej jeden wzmak a mocny i porzadny
              ...ale jak jestez wymiatacz z elektroniki to druga cewke mozna by zastosować do sprzezenia zwrotnego :-)

Skomentuj

ludzie!!!!!!!!
                NIE MOZNA NAPEDZAC DWUCEWKOWCA Z DWÓCH WZMAKÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                chyba ze chcrecie zniszczyc głosnik

!!!!!!!!!!!tylko z jednego wzmaka i to na jednym kanale!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Skomentuj

a czemu tylko na jeden kanal

Skomentuj

wyobraz sobie kiedy wzmaka którego kanały róznia sie parametrami napedza dwie głosnik z 2 cewkami i 1 membraną

Skomentuj

Ja zasilam z dwóch wzmaków i nic sie niedzieje-chyba chodzi Ci o to,że musisz je zasilać tym samym sygnałem-2xmono.Popatrz na konfiguracje takiego głośnika 2x4R,2R,8R -w zależności od połączenia cewek i przy każdej konfiguracji zmieniają się parametry głośnika.

Skomentuj

Ale jak dwoma wzmakami to muszą mieć bardzo zbliżone do siebie parametry, a to nie jest łatwo osiągnąć, lepiej jest tak jak napisał ditomek - jeden wzmak a pożądny.

pozdrawiam!

Skomentuj

No,to chyba jasne,że mają być takie same-najlepiej jeden dwukanałowy.

Mam głośnik 2x80W RMS(2x4ohm) zasilam go dwoma TDA7294-czyli razem osiągają jakies 160W.Mostek TDA wyciąga 150W ale na 8R.Czyli jeśli połącze cewki szeregowo mam 8R i moc jest w sumie ta,napewno na jedny stopniu mocy jest większa kultura pracy,ale czy to jest wyczuwalne to niewiem.

Skomentuj

Jesli w wyniku przypadku lucz czegokolwiek innego na cewki trafi rózny sygnał to ...
                            Jedna cewka ciagnie w jedną stronę a druga w drugą. Przypadek skrajny ale możliwy.

Skomentuj

I wtedy pola sie znoszą i niema dzwięku-sprawdzałem,odwrotność faz- 0 basu,czyli poprostu im więcej będą się różniły od siebie wzmacniacze tym będzie niższe efektywność głośnika.

Skomentuj

podobny problem, pomożecie?!

głośnik: alpine sws-1022d dwie cewki po 2 ohmy
                                wzmacniacz - RTO 6002sx plus, 2 kanały, teoretycznie stabilny przy 2 ohm.
                                jak to podłączyć coby mocy jak najwiecej było acz by auta nie spaliło?
                                pozdrawiam,
                                jurek

Skomentuj

Wit
                                  Wita

Ja zrobiłem suba na głośniku GDN 30 /100DC jest to wyrób tonsila.
                                  Jest on w obudowie zamkniętej 70 L . Gra fantastycznie , głośnik jest dosyć cięzko dostać , ale po ubłaganiu Pan z działu handlowego Tonsila jest to możliwe.

Pozdrawiam Wit

Skomentuj

wlasie skadam suba jak tylko skoncze to sie napewno pochwale

Skomentuj

Czaruję...
                                    X