Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D' Apolllito

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

D' Apolllito

Czy mozecie mi powiedziec jakie zalety ma taki układ głosników, czy w ten sposób kształtuje sie okreslone brzmienie. Słyszałe tez ze do D'A stosuje sie specjalne zwrotki, inne niz przy klasycznym 2,5droznym zestawie. Czy mozecie mi to wytłumaczyc?
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam

Samo ustawienie glosnikow zbliza uklad do pozornego zrodla ponktowego i dlatego wypada lepiej.W prostych kolumienkach stosuje sie nawet zwykle zwrotnice a lepsze maja nietypowe filtry.
    Zaleznie dla jakiej normy chcialbys zrobic D'A tak zmienia sie troche konstrukcja.Zwlaszcza w kolumnach kina domowego

Skomentuj

d'A wymaga naprawdę niskiego podziału częstotliwości i to może być głownym ograniczeniem tej konstrukcji. Trzeba dać wytrzymała kopułkę a takich nie ma za wiele a jak są to raczej drogie.

Ograniczeniem od strony akustycznej takiego rozwiązania sa gorsze ch-ki w osi pionowej. W poziomej zresztą chyba też. Trzeba słuchać na wprost :).

Skomentuj

Czy przy tej samej zwrotce, dajmy na to twojej Yoshi (2xArn150+GDWK), Zastosowanie układu głośników, jak w kolumnach Przemka poprawi w jakiś sposób wrażenia, czy lepiej zastosować klasyczene 2,5dr

Skomentuj

Będziesz miał trochę więcej średnich tonów w zakresie podziału pasma więc tak 2 do 3 kHz lekkie podbicie ale niewielkie.
          Jaki to będzie maiło efekt brzmieniowy trudno mi jest powiedzieć.

Skomentuj

Kiedys po malym tuningu Mazurkow 110 polegajacym na dostrojeniu i wyprofilowaniu kanalu BR i wyjeciu z jego wlotu jakiejsc cienkiej gabki (nie wiem co to mialo byc filtr powietrza :) ) zagraly dosc ladnie.Maja zwykla zwrotnice 2 drozna a ulozenie glosnikow D'A. Sprawdzaja sie w kinie ze wzgledu na swa kierunkowosc i miekka kopulke wysokotonowego.

Skomentuj

Czaruję...
            X