Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tunning kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tunning kolumn

Witam !

Mam B&W601S2. Jako, że nie do końca jestem zadowolony z ich brzmienia zaproponowano mi ich tunning. Z tego co się dowiedziałem chodzi o zaprojektowanie nowych zwrotnic. Z tego co się doczytałem na tym forum aby zaprojektować nowe zwrotki trzeba znać parametry głośników. Czy dobrze rozumiem, że jeśli nie jest znany typ głośników to jedna/jedyna z opcji to ich pomiar ? Czy program który do tego służy jest na tyle dokładny i wyniki na tyle wiarygodne że gra jest warta świeczki ? Czy ktoś z forum ma taki sprzęt+soft by dokonać pomiarów i zaprojektować nowe zwrotki ?

P.S. Czy to ma wogóle sens ? Czy nie lepiej sprzedać kolumny, a kasę przeznaczyć na budowę nowych ?

Pozdrawiam

nie ma to najmniejszego sensu, chlopcy z B&W pewnie się już postarali o wyciągnięcie z tych głośników ostatnich potów
    ja na Twoim miejscu bym je sprzedał, a za niemała sumkę która ze nie dostaniesz można już coś sensownego zbudować

Skomentuj

Dokładnie tak jak mówi damiani.

Skomentuj

Gelerth, przy projektowaniu zwrotnic nei chodzi juz tak bardzo o pomiar parametrow 'mechanicznych' a o pomiar charakterystyk i za pomoca filtrow uksztaltowanie jej i podzielenie pasma.
        czy warto? pomierzyc zawsze mozna. i niekoniecznie jest sens.
        a co ci nie odpowiada w brzmieniu?

jednak najlepiej sprzedac i zrobic cos od podstaw wg wlasnych preferencji

Skomentuj

Tak myślałem, bardzo dziękuję za opinie. Proponowano mi nawet zaoranie wysokotonowego i zwrotek, ale to już lekka przesada...sprzedam dołożę i zapytam u was jaki projekt polecacie. pozdrawiam...

Skomentuj

Czaruję...
          X