Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zmiana helix dark blue db 52.1 na lepsze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zmiana helix dark blue db 52.1 na lepsze

Witam,

ostatnio mam wrażenie że głośniki w moim aucie przy mocniejszym graniu nie wyrabiają (helix darkblue 52.1/alpine v12). Dodam że drzwi są wytłumione.

Tak sie zastanawiam na co je ewentualnie wymienić. Chodzi o wyraźną róznicę na plus.
    Co proponujecie?

budget około 500-600 pln

Dego ST650 na przykład .
    ale opisz cały zestaw - bo z doświadczenia często problem lezy gdzie indziej
    osobiscie zamieniał bym na helixa236 ale to juz 2x drożej niestety

Skomentuj

a więc tak:
      przód helix db52.1 podpięte pod alpine v12 f300 (2x50 + 1x120 kanały na sub mds08
      radio panasonic dfx 666 (to chyba też słaby punkt)+zmieniarka, drzwi wygłuszone

Przy graniu na powyżej 90% skali radia słyszę lekkie zniekształcenia w głośnikach.

Po za tym, generalnie podoba mi się jak graja helixy (szczególnie wysokie brzmią fajnie) ale wydaje mi się że wycofana jest średnie pasmo.

I nie wiem czy to taka charakterystyka głośników, wzmacniacza czy radia?

[ Dodano: 2008-05-08, 19:01 ]
      P.S ups....przód helix db62.1 a nie 52.1...

Skomentuj

Troszkę radio ...zaletą panasoniców są trwałe lasery gorzej z graniem.
        Z drugiej strony to totalna budżetówka - tania ale przyjemna .
        Helix ma zdaje sie coś koło 50RMS-u jednak ja obstawiał bym alpinkę która zbyt mocarna nie jest .Może podeschły elektrolity w przetwornicy ? a może gain źle ustawiony ..
        i wzmacniacz jest już wpełni wysterowany poniżej tych 90% .
        Jak tniesz helixy? na ile ustawiony filtr górnoprzepustowy(hpf) we wzmacniaczu ?
        i na koniec ostatnie pytanie - objętość drzwi ? -jakie to jest autko i jaka karoseria?

Skomentuj

gain w alpinie na głośniki jest ustawiony na 75%
          Filtr HP na 80 hz

gain od suba jest na 100%
          Filtr Lp na 100hz

objetości drzwi nie znam ale są dosyc duże, samochód to opel calibra

Skomentuj

calibra ma wielkie wrota -przyczyną zniekształceń może być brak poduszki powietrznej - za duża objętość. przy droższych głośnikach warto by popatrzeć czy da radę wystrugać zamknięte komory dla wooferów .
            Inna sprawa to reszta stuffu . Jeśli ma pozostać alpina i panas to nie bardzo sensowna jest dla mnie zmiana głośników . chyba że będziesz robił etapami powoli całość będzie ewoluowała wtedy można myśleć.
            CA to raczej drogie hobby . ale strasznie wciąga - jak chodzenie po bagnach :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
              Przy graniu na powyżej 90% skali radia słyszę lekkie zniekształcenia w głośnikach.
              to ciesz sie chlopie ze tak pozno. to zupelnie normalne - radio wprowadza znieksztalcenia zbyt wysokim poziomem sygnalu. zawsze mnie to wkurza...

Skomentuj

Moze nie tyle radio, co wzmacniacz. Masz za słaby wzmak i dlatego tak się dzieje, przy tym odcięciu głośniki powinny sobie radzić nawet w dużych drzwiach pod warunkiem, że są dobrze kontrolowane. Z drugiej strony może po prostu to jest max. tego zestawu i należałoby zmienic go na coś mocniejszego, ale wymiana samych głośników niewiele pomoze. Proponowałbym podłączyć wzmak w mostek na przód i posłuchać co sie zmieni, jeśli niewiele, to dać mocniejsze głośniki, ten wzmak zostawić dla nich w mostku, a do suba kupic coś nowego

Skomentuj

alpina na razie zostaje. Dynamika z jaką gra i to jak chodzą cykacze bardzo mi się podoba (jak na moje amatorskie ucho).

zniekształcenia z radia......wydaje mi się logiczne..sprawdzę ten pomysł...wniosek taki że spróbuje odkręcić wzmacniacz z 75% na 95% mocy i wtedy na radiu max będzie pewnie około 75% skali przez co zniekształcenia z radia powinny być mniejsze.

A co do średnicy....czy zastosowanie nowszego radia z equalizerem i lekkie podbicie średnich to dobry pomysł?

Kiedyś przed obecną konfiguracją wrzuciłem na chwilę pionerra deh 7900UB na seryjne głośnik i róznica była duża na + po włączeniu jakiegos sytemu eq.

Jakie ewentualnie radio proponujecie?

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
                    zniekształcenia z radia......wydaje mi się logiczne..sprawdzę ten pomysł...wniosek taki że spróbuje odkręcić wzmacniacz z 75% na 95% mocy i wtedy na radiu max będzie pewnie około 75% skali przez co zniekształcenia z radia powinny być mniejsze.
                    Radio na wyjsciu liniowym (rca) musi dawać czysty sygnał w pełnym zakresie głośności - jeśli nie jest uwalone albo klasy "low -end"
                    Gain ustawiasz tak by zniekształcenia nie były słyszalne . Dobrze było by znać czułość wzmacniacza mV- V oraz napięcie wyjściowe z radyjka.
                    Zdarza sie ze starsze wzmacniacze przyjmowały sygnał o max amplitudzie 0,7 lub 1,4V natomiast teraz w radyjkach wyjście 2V to juz standard i zwyczajnie na dużej głośności wzmacniacz będzie przesterowany
                    Zamieszczone przez vxam
                    A co do średnicy....czy zastosowanie nowszego radia z equalizerem i lekkie podbicie średnich to dobry pomysł?
                    Korekcją można sie bawić ale z założenia sprzęt powinien "grać" sam z siebie bez polepszaczy . Korekcja to podciągniecie pewnego zakresu pasma na silniejszy sygnał a co za tym idzie ryzyko wcześniejszego przesterowania wzmacniacza.

propozycji radyjka może być wiele pytanie nowe czy używka , budżet..... ma być na przyszłość czy teraz..

Skomentuj

Zamieszczone przez akustik
                      Radio na wyjsciu liniowym (rca) musi dawać czysty sygnał w pełnym zakresie głośności - jeśli nie jest uwalone albo klasy "low -end"
                      pokaz mi takie za rozsadnie pieniadze ;]

Skomentuj

co uważasz za rozsądne pieniądze ?
                        dla mnie minimum sensowne to clarek 788 ale żyjemy na ziemi i znam realia
                        dla wielu osób uzbieranie 1,5 czy 2 tyś na audio już stanowi pewną poważna barierę .
                        Ćwiczyłem wiele radyjek i nie spotkałem omawianego problemu . Może dlatego że nie schodziłem zbyt nisko ? Nie wiem. Często testuję sprzęt w domu i naprawdę gram głośno.
                        Dlatego w pierwszej kolejności obstawiam przester . Ale nie oznacza to że niezgodzę sie ze stwierdzeniem że tanie radia tego nie zrobią... bo czego wymagać od jednostki za 300zł i do tego wszystkomajacej - gdzieś musieli ciąć koszta.

Skomentuj

Myślałem o radiu za około 800 zł. Ostatnio sporo dobrego pisze sie o radiach kenwood'a.
                          Co to oznacza dla uzytkownika że radio ma przetwornik 24 bitowy?

Skomentuj

akustik, wszystkie spotykane przezemnie fabryczne sprzety audio (radia, amplitunery itp) mialy znieksztalcany sygnal przy przekroczeniu 75-90% skali. jest to zwiazane z wiekszym wzmocnieniem preampa wlasnie na przypadek za slabego sygnalu wejsciowego...
                            ale najdrozsze radio samochodowe jakim sie bawilem to polka 500-600zl. jakos nieznam nikogo kto by sie pokusil o nakamichi :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
                              Myślałem o radiu za około 800 zł. Ostatnio sporo dobrego pisze sie o radiach kenwood'a.
                              Co to oznacza dla uzytkownika że radio ma przetwornik 24 bitowy?
                              Z kewooda mogę polecić KDC w808 - ale system Mask z obracanym panelem i firmowy joystick doprowadzały mnie do pasji . Idzie kupić nówkę poniżej 1000zł podobno już .
                              Posiada wbudowane filtry lpf i hpf . Nie posiada opóźnień czasowych i chyba nie ma zwrotnic do budowy systemu aktywnego.

Clarion - poprzedni model DXZ778 rusb - Sam jak go zobaczyłem to sie załamałem
                              przełączanie utworów Slidetrackiem ( ruchoma plexa wyświetlacza) wydawało się kretyńskie na maxa . Jednak obsługa jest intuicyjna. Posiada filtry , zwrotnice do aktywki oraz procesor opóżnień czasowych z krokiem 2,costam cm. Idzie dorwać używkę za kilkaset pln a nowe widywałem na allergio bodaj za 900zł .

jeśli chodzi o brzmienie to są dwa przyjemne radyjka. Jeśli kto jest w stanie zaakceptować Clariona to może potem na jego bazie rozbudowywać system.

Pawel S.- przyjdzie czas ze poznasz . ewolucja to nieunikniony ale powolny proces ...było tez coś o świętych i lepieniu garnków i o budowaniu Rrzymu

Skomentuj

Czaruję...
                              X