Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nagłśnienie S-klasse z 80'

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nagłśnienie S-klasse z 80'

Jeżdżę W126 z 1980 roku, w którym wypasem dostępnym na zamówienie były 4 głośniki zamiast 2 albo żadnych - o jakości dźwięku w samochodzie chyba jeszcze wtedy żaden Niemiec nie słyszał. Dla niewtajemniczonych dodam, że jest to dość duży sedan.

Fabrycznie są miejsca na 4 elipsy 4x6 cali, umiejscowione pod przednią i tylną szybą. Ostatnio w ręce wpadły mi jakieś PYLE 4x6 z żółtej serii, więc wrzuciłem je na tył. Z przodu grają ostatkami sił jakieś zabytkowe 13cm pioneera, które wcisnął tam poprzedni właściciel - nie zapewniają zbyt ciekawych doznań, już zdecydowane lepsze są te PYLE ...
    Tylne głośniki i skrzynkę zapewniającą jakikolwiek bas umieszczoną w bagażniku napędzać będzie 4 kanałowy wzmacniacz z hi-input wziętym z tylnych kanałów.

Proszę o pomoc w wyborze głośników na przód - w fabryczne miejsca wejdą elipsy 4x6, albo ewentualnie głośniczki 13cm - nie znam się za bardzo i nie wiem co jest lepsze. Elementem napędowym zestawu jest radio MercedesBenz Specjal Becker BE1350, które ze względów estetyczno-religijnych nie może być zamienione na jakiegoś podświetlonego na niebiesko współczesnego plastika - ewentualnie jakiś inny becker z epoki, ale ze znaczkiem MB.

Radyjko nie ma zbyt wiele mocy, około 18W RMS na kanał (w zależności od źródeł), dlatego chciałbym zapytać, czy dałoby się to jakoś wzmocnić? Czy lepiej kupić gotowy wzmacniacz z hi-input, czy są jakiś zestawy do samodzielnej budowy?

Auto będzie niedługo rejestrowane na żółte tablice, więc jakiekolwiek ruziu-ryziu w tapicerce odpada.

Zamieszczone przez mwx
    Jeżdżę W126 z 1980 roku
    piekny samochod
    Zamieszczone przez mwx
    Auto będzie niedługo rejestrowane na żółte tablice, więc jakiekolwiek ruziu-ryziu w tapicerce odpada.
    szkoda :cry: bo juz chcialem doradzic przerobke drzwi...

pociac seri niemozesz ale mozesz pozmieniac pare rzeczy. np dokupic 2 komplet maskownic na podszybie i jakos delikatnie wkomponowac tam dobry system odseparowany 13cm (nienam zadnych dobrych elips - no chyba ze jakies nakamichi sie znajdzie)
    co do radia i wzmacnaicza to jedynym wyjsciem jest wypuszczenie sygnalu niskopoziomowego na zewnatrz do wzmacniacza. jak to zrobic napisze jezeli potwierdzisz ze czujesz sie na silach zeby grzebac w radiu
    radio moglbys wymienic na jakies nakamich ktore stylistycznie pasuja do starych niemcow ale niewiem jak dokladnie wyglada to twoje...

daj jakies fotki to moze cos innego sie wykombinuje

Skomentuj

heh, jestem dość świeży w temacie i nie słyszałem nigdy o "nakamichi" :wink:

Jestem gotów grzebać w radiu, jest młodsze niż auto, więc można jeszcze w razie jakiejś kichy znaleźć zamiennik. Interesują cię fotki wnętrzności, czy radia z zewnątrz?

[ Dodano: 2008-05-23, 00:00 ]
      ok, zerknąłem na ofertę nakamichi i rzeczywiście radyjka mają dość oldschoolowy design, ale to jednak nie to, co becker.. a poza tym nie mam ochoty znacznie zwiększać wartości auta i zmieniać szyby...

wolałbym jednak zostać przy moim beckerze, a na przód najlepsze co znalazłem spośród 4X6 to tylko jakieś alpiny :roll:

Skomentuj

zdjecia samochodu - niestety niemialem jeszcze przyjemnosci nim jezdzic.

Zamieszczone przez mwx
        poza tym nie mam ochoty znacznie zwiększać wartości auta i zmieniać szyby...
        jak sam zauwazyles
        Zamieszczone przez mwx
        rzeczywiście radyjka mają dość oldschoolowy design
        a tym bardziej
        Zamieszczone przez mwx
        nie słyszałem nigdy o "nakamichi"
        tak samo jak dresy wiec nikt tego nie ukradnie patrzac na wyglad
        Zamieszczone przez mwx
        na przód najlepsze co znalazłem spośród 4X6 to tylko jakieś alpiny
        czyli nic ciekawego. lepiej bedzie chyba przerobic na jakies 13cm...
        narazie mysle o vifach A13WG + D26NC ale niewiem czy ten woofer jest jeszcze dostepny :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          Jedyne zdjęcie jakie aktualnie mam na komputerze jest dość stare, jeszcze sprzed renowacji (bez nowego grilla, emblematów, wycieraczek na reflektorach i ogólnej odnowy) i generalnie jest dość dziko skadrowane (kumpel miał ochotę zrobić zdjęcie "z polotem' :wink: )

narazie mysle o vifach A13WG + D26NC ale niewiem czy ten woofer jest jeszcze dostepny :???:
          hmm... ceny dość konkretne, zastanawiam się, czy jest sens, skoro i tak nie mam zamiaru zmieniać radia... :neutral: narazie chętniej rozglądnąłbym się za czymś, co da się jednak wcisnąć pod maskownicę, bo na prawdę modyfikacje wnętrza są mi nie w smak :sad: - ostatni rok nie małym nakładem sił doprowadzałem je do stanu fabrycznego i musiałoby ze mną być źle, żebym to teraz pochlastał :razz:

Mógłbym prosić o propozycje z zakresu jakichś np. dwudrożnych 6x4 albo 13cm? No i jak wzmocnić (choć trochę, bez szaleństw)

[ Dodano: 2008-05-23, 01:49 ]
          Jedyne zdjęcie jakie aktualnie mam na komputerze jest dość stare, jeszcze sprzed renowacji (bez nowego grilla, emblematów, wycieraczek na reflektorach i ogólnej odnowy) i generalnie jest dość dziko skadrowane (kumpel miał ochotę zrobić zdjęcie "z polotem' :wink: )

hmm... ceny dość konkretne, zastanawiam się, czy jest sens, skoro i tak nie mam zamiaru zmieniać radia... :neutral: narazie chętniej rozglądnąłbym się za czymś, co da się jednak wcisnąć pod maskownicę, bo na prawdę modyfikacje wnętrza są mi nie w smak :sad: - ostatni rok nie małym nakładem sił doprowadzałem je do stanu fabrycznego i musiałoby ze mną być źle, żebym to teraz pochlastał :razz:

Mógłbym prosić o propozycje z zakresu jakichś np. dwudrożnych 6x4 albo 13cm? No i jak wzmocnić (choć trochę, bez szaleństw)
          Załączone pliki

Skomentuj

jeśli tak małe głosniki to odpuścił bym 4x6" na rzecz dobrych 13-ek . pytanie na ile zechcesz ingerować w auto . zasadniczo bez zamkniętych komór się nie obędzie a z przodu chyba wiele miejsca nie ma na głębokości

Skomentuj

Zamieszczone przez mwx
              hmm... ceny dość konkretne, zastanawiam się, czy jest sens, skoro i tak nie mam zamiaru zmieniać radia...
              ale niebierz pod uwage cen w polsce - na forum mamy dojscie do tanszych zestaw ok 400zl + zwrotnice
              sens jst zawsze bo zagra lepiej mimo ze niewykozystasz w pelni tego potencjalu...

a co do zdjecia to chodzilo mi o wnetrze... :roll:

to moze lepiej napisz jaki masz max budzet - wtedy sie cos pomysli

Skomentuj

Zamieszczone przez akustik
                zasadniczo bez zamkniętych komór się nie obędzie a z przodu chyba wiele miejsca nie ma na głębokości
                jak duże by musiały być?

Skomentuj

a to zalezy jakie byśmy wybierali glosniki ,,,, czytaj na co stać klienta

Skomentuj

nie chciałbym wydac na to więcej niz 300 (bak paliwa :cry: ) - i tak nie stworzę tam audiofilskiego systemu, a inne, nieżadko ważniejsze elementy mojego zabytku niż audio też wołają o pomoc... taki urok.. każde auto to skarbonka, ale to jest wyjątkowo duża i z wyciągniętym koreczkiem - można sypać a i tak wciąż pusto :neutral:

Skomentuj

Czaruję...
                    X