Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z kondensatorem peiying 1 farad

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z kondensatorem peiying 1 farad

Witam kupiłem sobie kondensator 1 farad, ale mam z nim problem.
    Jak było w instrukcji przed podpięciem bezpośrednio plusa do kondensatora przez 30 sekund plus z akumulatora mialem podpięty do kondensatora przez dołączoną żarówkę. Potem podpiąłem wszytko tak jak na tym rysunku : RYSUNEK

Przekręciłem kluczyk w stacyjce i wszytko było OK ale przez 5 sekund, gdy to kondensator sie nie wyłączył potem wszystko sprawdziłem miernikiem i dzieje się dokładnie tak: Kondensator ma 12V gdy przekręcam kluczyk w statyjce kondensator bardzo szybko wytraca moc, gdy napięcie spada poniżej 9v automatycznie sie wyłącza i subwoofer który jest podpięty do wzmaka przestaje grać, a napięcie na kondensatorze dalej spada i spada, aż nie wyłącze kluczyka w stacyjce. Wtedy kondensator powoli znowu się ładuje....

Co jest nie tak? Czy kondensator jest uszkodzony?

Druga sprawa to dobór wzmaka pod mój subwoofer. Zbudowałem go w oparciu o głośnik Hertz ES250. Niestety ale mój teraźniejszy wmak nie radzi sobie z jego napędzaniem...

Co polecacie ? Cena okolo 500zł

Pozdrawiam i proszę o odpowiedz

pobudzenie idzie od kondensatora, a nie od radia...?

Skomentuj

remote mam podłączony z radia do wzmaka i potem jeszcze od wzmaka do kondensatora to chyba dobrze?

Skomentuj

Remote ma być podłączony tylko z radio do wzmacniacza nigdzie więcej. Zapewne wzmacniacz sie wogóle nie wylącza.
        Wedlug mnie podłączyłeś dobrze. Nie przeprowadzałeś + przez stacyjkę więc pozycja kluczyka powinna być w tym przypadku nie istotna. Chyba, że kabel + nie kontaktuje i kondensator ładuje sie z remote.
        Spróbuj sprawdzić czy wszystkie przeprowadzone kable kontaktują i przechodzi przez nie prąd.
        Wypnij kondensator, rozładuj go żarówką i naładuj ponownie.
        I pamiętaj o bezpieczniku na plusie 30cm za akumulatorem bo może być wielkie bum jak coś źle podłączysz.

[ Dodano: 2008-08-17, 15:18 ]
        http://moto.allegro.pl/item420349308..._prestige.html
        Bierz w ciemno. Będziesz mógł jeszcze przód podłączyć. Na pewno da sobie radę nawet z bardzo wumagającym głośnikiem.
        Wzmacniacz z najwyższej kolekcji.
        Cena super.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
        X