Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tania 8' na woofer do zabudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tania 8' na woofer do zabudowy

witam!!
    ostatnio zastanawialem sie nad urozmaiceniem mojego nagłosnienia .. zdecydowalem sie na sub ..niestety mam niewielki bagaznik ,zreszta czesto go uzytkuje .. poczytalem troszke i mysle nad zabudowaniem lewego boku , no ale po koljei .. oto moj bagaznik ->

zlokalizowany jest w VW polo 86c2f , zdecydowalem sie na Alpierd lw800 ( czytalem ze na start jest OK) ,ale jesli sa lepsze w tej kalsie to skozystam :) , policzylem do niegoobudowe jaka by musala byc wg. wzorow i wyszlo mi ze powinna miec 37,5 l .. niestety wneka ta ma tylko 15l :sad: ( trapez 20x30x40 ) glebokosc samej zabudowy 15 cm :/ , zastanawiam sie czy moznaby wykozystac wneke w nadkolu, czyli tam wglab ,tylko ze tam jest kawalek karoseri.. bo wtedy doliczajac reszte wyszedlby odpowiedni litraz :) .. to teraz pytania .. czy blacha ta i ogolnie nie bedzie wplywac na brzmienie ?? ( w przyszlosci chce wrzucic tam inny glosnik) ,czym wygluszyc to ?? , czy musze robic cala obudowe czy wystarczy szczelna przednia sciana ??, jesli chodzi o glosnik , to jakim budzetowym wzmakiem mozna go zasilic (dyi tez wchodza w gre) model/cena ?? .. nad wygluszenie pracuje :P , materialy raczej mam , kable do wzmaka pociagniete , radio mam ze zmieniarka (sony..) , przod narazie NOname , beda helix DB.. co do zalozen tego "projektu" to chcialbym zeby bass byl slyszlny w autku ,a nie 2 ulice dalej .. zeby byl w miare ok , muza to rock/metal ale tez DnB ,wiec duze zroznicowanie
    pozdrawiam i dziekuje wszystki za zainteresowanie tematem :)

Intertechnik mds08 - kupisz w temacie "Zamowienie z audiocomponents" przy najblizszym zamowieniu. Koszt calkowity niecale 150zł - co do opinii poszukacj troche po googlach to sie przekonasz ze to dobry sprzecik :) (pakujesz go do 20tu paru L o mniejsza aplikacje ciezko)

Wzmaka CA raczej nie rob.. tu bardziej oplaca sie zakupic uzywke jakas z allegro.

Skomentuj

witam!!
      o widze ze juz zainteresowanie tematem:) hehe dziekuje :mrgreen: , a cos tanszego ?? tzn przetwornik ? przy rozbudowie bede go bral pod uwage :) ,ale na teraz poszukuje czegos pokroju lw800 ( mam zamiar wygluszyc autko , dlatego max tne koszta) , ile wat powinien miec wzmak pod ten glosnik?? ( tansza opcja :P ) ,i jaki filtr zrobic do niego ?? sam sub mial byc strojony na 40hz
      pozdrawiam!!

Skomentuj

Zamieszczone przez alienek
        dlatego max tne koszta
        Wg mnie nie ma sensu lepiej dozbierac.. takze dlatego ze:

wat powinien miec wzmak pod ten glosnik??
        ... bardzo latwo napedzic ten glosnik. 100W przy 4ohm powinno juz dac dobre efekty.
        Poza tym jakosc.. ten glosnik normalnie w polsce kosztuje sporo wiecej a to 150zł to tylko dzieki temu ze jeden uczynny forumowicz sprowadza je z Danii.

sam sub mial byc strojony na 40hz
        O tego nie wiesz na ile bedzie strojony bo to zalezy od glosnika.

Jeszcze raz powiem ze zamiast kupowac cos pokroju lw lepiej dozbierac te paredziesiat zloty i byc w pelni zadowolonym ze sprzetu... no ale jesli uprzesz sie robic kiepski sub to nic na to nie poradze - to twoj wybor i twoje uszy :P..

Skomentuj

witam!!
          w tym rzecz :) , a te strojenie to chodzilo mi ze ten lw na tyle byl strojony .. ( pomimo dlugiej lektury i tak nie rozumiem strojenia .. :/) , wierz mi ze gdybym mial na dzien dzisiejszy te 150 zl to nie ma problemu biore glosnik od reki , a wiem ze teraz przez dlugi czas nie bede dysponowal taka kwota , a jak bede to pojdzie i tak w wygluszenie , nowe kable na przod i glosniki oraz zabudowe przodu , a tego suba chcialem wyprubowac na start ( 40 zl)
          pozdrawiam!!

Skomentuj

ja mam 2szt nowek LW800 leza nie mam czasu zrobic jak chcesz to za grosze Ci oddam jedna sztuke i do tego TDA7294 projektu Irka drugi taki zestawik zostawie sobie i zrobie jak przyjedzie na to czas

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
              do tego TDA7294 projektu Irka
              Do samochodu?

Skomentuj

przetwornice mozna wstawic czyz nie?
                o tym mowie:

radiatorek pod tda by sie tez znalazl:P

Skomentuj

ja się przyłączam do pytania alienek. szwagier chce jakiegoś suba do auta ale właśnie coś małogabrytowego. Napędzać go będzie boss ba-2200 (nie śmiać się :wink: ). Myślałem o mds8 ale troszku drogi w pl a nie mogę czekać także musi być to coś dostępnego w polsce. u mnie alpierdy raczej odparają

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                    przetwornice mozna wstawic czyz nie?
                    No wlasnie nie bardzo bo to nie takie hop siup jak sie wydaje.
                    Pozatym mostek tda nie jest przeznaczony do obciazenia 4 om do tego trzeba obnizyc napiecie do jakis 18 V symetrycznego. podejzewam tez ze autor tematu nie jest w stanie zbudowac przetwornicy nie wspominajas juz o zabudowaniu tego w aucie.
                    ja poszukalbym jakiegos glosnika typowo domowego ktory bylby dostepny w wersii 4 om np arn 226 jednak ten do rocka w aucie moim zdaniem sie nie nadaje.
                    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

sorki, wkleilem zdjecie mostka a mam pojedynczego tda7294 aplikacji Irka..

Skomentuj

budowa budzetowego wzmacniacza samochodowego kompletnie niema sensu! za 100-150zl da sie kupic juz 4 kanalowy wzmacnacz blaupunkta lub cos tej klasy. starczy to do wiekszosci tanszych glosnikow wiec po co sie bawic w DIY?

alienek, widze ze budujesz ten zestaw powoli...
                        czy masz doswiadczenie z laminowaniem? jezeli tak lub przynajmniej masz ambicje to proponuje posiedzec weekend w bagazniku i zrobic komore dopasowana do wneki nadkola. brat ma takie polo i wiem jak to wyglada. tam jest pelno miejsca i jak zrobisz komore tylna z laminatu, idealnie dopasowana do ksztaltu blach itp to przednia scianka bedzie wystawala max 5cm do bagaznika!
                        robisz tylko "dupe" z laminatu i laczysz to z frontem z MDFu. laminat usztywniasz i wyklejasz matami bitumicznymi. calosc byc przykrecal od srodka obudowy do amorka (tam pod gumowa oslona wystaja sruby)
                        kosztem ok 100-150zl mialbys piekna obudowe ktora bardzo malo miejsca zajmuje i z czasem bys wsadzil tam pozadny glosnik
                        LW800 nieznam al na poczatek pokusilbym sie o ARN 226 lub jakiegos STXa

Skomentuj

witam!!
                          wlasnie nad zywica sie zastanawialem :) i tak zrobie :) a co do tego stx'a to jaki model ?? a wzmaka to chce kupic gotowego ,ale gdzies czytalem ze mozna monobloka zobic zwyklego do tego filtr i wystarcza :) w koncu to forum diy .
                          dziekuje i pozdrawiam!!

Skomentuj

ale gdzies czytalem ze mozna monobloka zobic zwyklego do tego filtr i wystarcza
                            Jasne ze mozna zrobic bo juz od 2 tygodni cos takiego woze w aucie i spisuje sie znakomicie, jednak budowa takiego wzmacniacza jest tylko dla luydzi na prawde majacych nierowno pod sufitem bo to niejako sztuka dla sztuki, taniej i wygodniej kupic uzywany wzmacniacz:)
                            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

dulin7, przede wszystkim bezpieczniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                dulin7, przede wszystkim bezpieczniej.
                                Czemu tak sadzisz? mam bezpiecznik przy akumulatorze przy przetwornicy dodatkowo koncowka mocy z zabezpieczeniami i jezdze spokojny a na noc nie czuje potrzeby odlaczania aku z obawy przed pozarem bo wiem co mam i wiem ze nic mi nie grozi:)
                                Pozdrawiam!!!

Skomentuj

bo nie raz widziałem palące się i/lub wybuchające DIY CA wzmaki...

Skomentuj

Zamiast lw800 wolałbym np. te axtony:
                                    http://www.allegro.pl/item435829452_...ss_hi_end.html
                                    Drugi zawsze możesz sprzedać.
                                    Kilka parametrów:
                                    Fs - 43Hz
                                    Qms - 2,09
                                    Qes - 0,74
                                    Qts - 0,59
                                    Re - 6,4ohm
                                    Vas - 41,4l
                                    SPL - 88,5dB
                                    Sd - 211cm^2
                                    Pe - 100W
                                    Parametry nie zaciekawe, ale przynajmniej prawdziwe, o co ciężko w przypadku alpharda.

Zasiliłbym to którymś z tych wzmacniaczy:
                                    - Rockford Fosgate Series1 2060x:
                                    http://www.allegro.pl/item434209130_...es1_2060x.html
                                    - KENWOOD KAC-742:
                                    http://www.allegro.pl/item436578739_...d_kac_742.html
                                    - KENWOOD KAC-821:
                                    http://www.allegro.pl/item438086329_...d_kac_821.html

Wg mnie wzmaki te są lepszym wyborem niż blapunkt czy magnat.

Co do magnata to osobiście odradzam wzmacniacze serii classic 180, 240 i 360(innych nie miał okazji odsłuchiwać). Wg mnie do napędu przodu nie nadają się ze względu na wysokie tony, które "wybijają się poza szereg" i to zauważalnie. Jeśli chodzi o zasilanie suba, to sprzęt kompletnie nie nadaje się do zasilenia sprzętu do szybkiego basu(rock, metal). Miałem okazje porównać na tym samym głośniku(stary earthquake, papier membrana, porządny układ magnetyczny, podwójnie resorowana membrana) wzmak Magnat classic 240 i alpine 3537(z filtrem aktywnym kenwooda). Na magnacie to ten głośnik robił tylko hałas, a na alpine potrafi na prawdę "kopnąć".

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                                      Co do magnata to osobiście odradzam wzmacniacze serii classic 180, 240 i 360(innych nie miał okazji odsłuchiwać).
                                      no to do tej kolekcji dodaj crusader'y - muli jak nic co do tej pory sluchalem :|

alienek, jakby brat dal mi samochod na weekend to bym zrobil 2szt tylow ale ze samochod ciagle w uzyciu (lub w naprawie) to niemam jak...
                                      a co do wzmacniacza to zadnego filtra nie potrzebujesz - przeciez sa wbudowane aktywne we wzmacniacze

Skomentuj

Parametry nie zaciekawe, ale przynajmniej prawdziwe, o co ciężko w przypadku alpharda.
                                        parametry takie że poszukałbym czegoś innego...

Zasiliłbym to którymś z tych wzmacniaczy:
                                        - Rockford Fosgate Series1 2060x:
                                        http://www.allegro.pl/ite...ies1_2060x.html
                                        - KENWOOD KAC-742:
                                        http://www.allegro.pl/ite...od_kac_742.html
                                        - KENWOOD KAC-821:
                                        http://www.allegro.pl/ite...od_kac_821.html

Wg mnie wzmaki te są lepszym wyborem niż blapunkt czy magnat.
                                        wiesz, masz rację, z tym że jak patrzę na wzmaki jak te z linka, które wyglądają jakby pół dekady w wodzie przeleżały to zaczynam wątpić polecam szukanie okazji na allegro.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X