Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

cinquecento i co dalej?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

cinquecento i co dalej?

Witam,

kiedys interesowalem sie car audio, ale nie mialem pieniedzy. teraz po krotkiej przerwie mam juz pieniadze i zamowione czesci.. jednak mam kilka pytan, ktore umieszcze na koncu mojego postu.

Posiadam :

- samohod cinquecento
    - radio mp3 clarion
    - glosniki w miejscu fabrycznym, 10cm srednica
    - glosniki w tylniej pulce, 4x6"

Leca do mnie :

- panele glosnikowe, czyli boczki
    - maty wytlumiajace
    - HELIX 62.1, dark blue. caly zestaw : ( # 2 x GŁOŚNIKI 16,5cm; 2 x TWEETER; 2 x ZWROTNICA; 2x MASKOWNICA; OKABLOWANIE)

A teraz moje pytania :

1) jak to podlaczyc wszystko, kiedys mialem jakas strone na ktorej bylo przedstawione krok po kroku w zdjeciach jak to sie podlancza. Teraz nie potrafie tego znalezc.

2) co zrobic z reszta sprzetu, czyli miejsce fabryczne i tylnia pulka? opcja sprzedaj bedzie najlepsza?

3) tweetery, montowac to?

4) i co dalej? chodzi mi o bagaznik. robic czy nie robic?

5) myslalem nad zrobieniem jakiejs dopasowanej skrzynki i wsadzeniu tam glosnika. lecz nie wiem jakie materialy mi sa do tego potrzebne. chcial bym to tylko miec z jednej strony, by mozna bylo jeszcze cos wsadzic do bagaznika.

6) jesli bym mial juz kupic gotowa skrzynke, to co polecacie? oczywiscie musi byc do tego wzmacniacz. a ja w tym narazie zielony jestem. jesli chodzi o kwote, to im taniej tym lepiej. nie ma co do srejczento ladowac pieniedzy.

7) macie jeszcze jakies uwagi, badz sugestie?

dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

po 1 to kup sobie słownik ortograficzny, dowiesz się bardzo wielu nowych rzeczy, m.in. że pisze się"półka".

idealnych warunków w tym jeździdełku nie zrobisz, więc proponuję firmowe głośniki 10cm w fabryczne miejsca plus mały subek, najtaniej to kupić creative inspire i podłączyć go pod radio i głośniki zamiast satelit, albo zrobić nieduży sub po boku mini-bagażniczka i napędzić to wzmacniaczem 2.1 ze zwrotnicą. Albo dać grube dystanse z MDF na przednie drzwi i wsadzić głośniki 16 plus gwizdki na słupkach albo w standardowe miejsca w desce.

z punktu widzenia akustyki głośniki w tylnej półce to nienajlepsze miejsce, łupać to będzie, ale nic poza tym.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez Mr_Olimp
      1) jak to podlaczyc wszystko, kiedys mialem jakas strone na ktorej bylo przedstawione krok po kroku w zdjeciach jak to sie podlancza. Teraz nie potrafie tego znalezc.
      podlacz tylko przedni zestaw a pozniej suba jak dokupisz
      2) co zrobic z reszta sprzetu, czyli miejsce fabryczne i tylnia pulka? opcja sprzedaj bedzie najlepsza?
      tak, sprzedaj. niema sensu psuc sobie dzwieku z przedniego zestawu
      3) tweetery, montowac to?
      najlatwiej byloby zamontowac je w fabrycznych miejscach z przodu ale troche za nisko :???: moze slupek?
      4) i co dalej? chodzi mi o bagaznik. robic czy nie robic?
      to juz zalezy od ciebie. jakies dobre 8" by sie przydalo
      5) myslalem nad zrobieniem jakiejs dopasowanej skrzynki i wsadzeniu tam glosnika. lecz nie wiem jakie materialy mi sa do tego potrzebne. chcial bym to tylko miec z jednej strony, by mozna bylo jeszcze cos wsadzic do bagaznika.
      mata szklana, zywica epoksydowa/poliestrowa, mnustwo tasmy malarskiej, folia, kilka pedzli, MDF, troche maty bitumicznej i cos do wykonczenia
      a no i najwazniejsze - jakis garaz na tydzien :mrgreen:

jak ma byc tanio to zrob sobie skrzynke tradycyjna, wyciagana. jak zmienisz samochod to przelozysz. jak ma byc zabudowa to sie nie oplaca tam taniego glosnika pakowac.
      no i wzmacniacz 4 kanalowy by sie przydal

Skomentuj

Chyba zle mnie zrozumiales. Glosniki 16,5cm i boczki, dojda do mnie w tym tygodniu, podobnie jak mata do wygluszenia.

Pawel S. : dzieki Pawelku. To jeszcze kilka pytan :mrgreen: :

1) obejdzie sie bez tweeterow?

2) w sumie to chyba by wyszlo taniej kupic gotowego suba :neutral: . jakby nie patrzec tak jak mowiles, mozna to wsadzic potem gdzie indziej. polecasz cos, badz jakis link?

3) co z okablowaniem, bo do tych glosnikow z przodu to moga byc kabelki standardowe? a do tego suba ?? moze jakis link jak to sie podlancza :grin:

pozdro!

Skomentuj

1. Obejść, to się może i w ogóle bez głośników...
          jak chcesz mieć choć namiastkę dobrego dźwięku, to musisz zamontować tweetery. To one przenoszą najważniejszą część pasma. Ewentualnie gdybyś montował głosniki w desce, to wystarczyły by szerokopasmowce, albo koaxiale, jednak przy montażu 16,5cm wooferów w drzwiach bezwzględnie należy zamontować tweetery.

2. Gotowy sub może wyjdzie taniej, ale jak dorwiesz dobrą używkę.

3. Seryjne kabelki będą zdecydowanie za cieńkie do podłączenia 16,5cm głosników, a w ogóle, to masz jakieś kabelki głośnikowe w drzwiach?
          Co do suba, to jego instalacja wiąże się z zamontowaniem wzmacniacza, a ten trzeba zasilić bezpośrednio z akumulatora. Biorąc pod uwagę poziom Twojej wiedzy w tym temacie, nie polecam Ci robić tego samemu. Nie jeden był przypadek płonącego samochodu po nieumiejętnej ingerencji w jego elektrykę.

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
            a w ogóle, to masz jakieś kabelki głośnikowe w drzwiach?
            nie, CC niejest przystosowane do montazu glosnikow w drzwiach

Skomentuj

a te kable ktore dostane z glosnikami nie beda dobre?

[ Dodano: 2008-09-23, 15:44 ]
              i jak te tweetery zamontowac? :neutral:

Skomentuj

i jak te tweetery zamontowac? :neutral:
                No jasne, obaj koledzy juz sie pod tym podpisali troche wyzej - czytaj.

a te kable ktore dostane z glosnikami nie beda dobre?
                Nie wiem jakie dostaniesz. Na pewno zle by byly oryginalne z czinkola :P... Zreszta kabelki glosnikowe to najtansza sprawa. Duzo drozsze sa te do doprowadzenia pradu do wzmacniacza.

Skomentuj

1. W kazdej zwrotnicy (w zestawie helix 62.1) masz 6 srubek sa 2x TW jedna + druga - ( podlaczenie tweetera czyli tego malutkiego glosnika wysokotonowego) 2x WF +i- ( woofer czyli ten wiekszy glosnik) ORAZ 2x IN .

Wyglada to tak
                  radio---(przewod podlaczony do IN )-->zwrotnica-----TW--> tweeter
                  .................................................. .................... \____WF__>Woofer
                  WAZNE PAMIETAJ ABY NIE POMYLIC plus z minusem !!!!!!

A co do tweeterow CZLOWIEKU troche inwencji tworczej zobacz sobie podwieszone posty w dziale C\A

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5296

Skomentuj

Kabelki trzeba dać lepsze (oprócz tych od wysokotonówki) bo są strasznie kiepskie w tym zestawie helixa.

Skomentuj

jarku : to w jakie kabelki do 16 mam sie zaopatrzyc?

pozdrawiam!

Skomentuj

1-1,5mm w zupelnosci wystarczy. jak chcesz kupic raz a pozadnie to kup PROCAB LS15
                        3,9zl/m w grubej podwojnej izolacji wiec nawet peszel niebedzie potrzebna :lol:

Skomentuj

a te tweetery to moge normalnie przykrecic do slupka ( tak jak w instrukcji ), czy lepiej zabudowac?? szczerze mowiac to nie chcial bym tych slowpok ruszac, bo calkiem dobrze wygladaja :lol: .

Skomentuj

a te tweetery to moge normalnie przykrecic do slupka ( tak jak w instrukcji ), czy lepiej zabudowac?? szczerze mowiac to nie chcial bym tych slowpok ruszac, bo calkiem dobrze wygladaja :lol: .
                            Głównie kwestia gustu. Akustycznie lepiej jakby zabudowac bo zmniejszysz interferencje itd ale bez zabudowy tez jakos zagraja.

Skomentuj

mozesz dorobic delikatny profil i przykleic je na deske rozdzielacza. a raczej na jej szczatki bo tam za duzo jej niema :lol:

Skomentuj

Nie nazwał bym tego szczątkami, ale raczej namiastką deski rozdzielczej :wink: No ale dość nabijania się z samochodu. Proponował bym poeksperymentować z rozmieszczeniem tweeterów. Przyklej sobie je np. na plastelinę i zobacz jak brzmią na desce, a później na słupkach itp. Raczej nie jeździj z tak przyklejonymi głośnikami bo odpadną ten sposób jest dobry na testy, ale na postoju :)

Skomentuj

Hehe, a teraz juz jestem w trakcie rozkrecania i mam kilka pytan :

1) do jakiego wyjscia z radia podlaczyc te przednie glosniki ( tylko FRONT ? )?

2) kable z kostki sa cienkie, maja gdzies 1mm jak mierzylem miarka, a te od radia to wcale nie sa lepsze. zostawic to?

3) boczki ktore dostalem, nie sa w 95% szczelne. uszczelnic to od wewnatrz mate a z zewnatrz silikon ?

4) jesli chodzi o boczki to tez nie maja zadnych mocowan, mysle jednak, ze cos tam wymysle. tylko lepiej je przykrecic zwykla sroba do metalu, czy zamontowac taka co ma nakretke z jednej strony?

5) jesli bym robil przykrecie na dziury ( tam gdzie podlokietnik w drzwiach ), to z czego to wyciac? jaki material?

to jak narazie wszystko

dziekuje i pozdrawiam!

Skomentuj

1) do jakiego wyjscia z radia podlaczyc te przednie glosniki ( tylko FRONT ? )?
                                    tak, masz tylko jedna pare glosnikow wiec tylko front
                                    2) kable z kostki sa cienkie, maja gdzies 1mm jak mierzylem miarka, a te od radia to wcale nie sa lepsze. zostawic to?
                                    na samo radio wystarczy. jakbys mial wzmacniacz to wtedy mozesz zmienic
                                    3) boczki ktore dostalem, nie sa w 95% szczelne. uszczelnic to od wewnatrz mate a z zewnatrz silikon ?
                                    najlepiej pokaz jak to wyglada bo niewiem o czym mowa :P
                                    4) jesli chodzi o boczki to tez nie maja zadnych mocowan, mysle jednak, ze cos tam wymysle. tylko lepiej je przykrecic zwykla sroba do metalu, czy zamontowac taka co ma nakretke z jednej strony?
                                    to zalezy ile razy masz zamiar to demontowac. najlepiej by bylo dac nitonakretke w blache
                                    5) jesli bym robil przykrecie na dziury ( tam gdzie podlokietnik w drzwiach ), to z czego to wyciac? jaki material?
                                    eee ja bym staral sie robic tak zeby nie bylo dziur. a jak sa to caly boczek pokryj jakas tapicerka

Skomentuj

Czaruję...
                                    X