Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

skrzynia pod JBL LC-S1050w

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

skrzynia pod JBL LC-S1050w

Witam.Proszę o pomoc w obliczeniu i propozycje w wyborze skrzyni pod ten głośnik- JBL LC-S1050w.Producent zaleca 28 litrów dla obudowy zamkniętej i 42.5 dla bass-reflex ale interesuje mnie czy miał ktoś z Was z nim do czynienia?Wiem że to nie jest nic specjalnego ale skoro go już posiadam to chcę go wykorzystać jak najlepiej.Auto to ford fiesta.Parametry głośnika.Wzmacniacz do niego to zmostkowany Blaupunkt GTA 475.

skoro masz podane wielkosci obudowy to czego ci jeszcze brakuje? zrob 2 rodzaje (koszt o 20-30zl wiekszy) i sam sie przekonasz co lepsze

Skomentuj

Poprostu interesuje mnie czy ktoś z Was słyszał ten głośnik i która obudowa bedzie lepiej mu służyć.Nie znam sie na tym ale chyba Qts wskazuje na br?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jakubek
        Nie znam sie na tym ale chyba Qts wskazuje na br?
        Jesli parametry sa wiarygodne to tak.

Skomentuj

Tu akurat musze zaufać producentowi i jego pomiarom.Mam pytanie-czy ten wzmacniacz nie jest troche za mocny dla tego głośnika jeśli wsadze go w br?(o ile jest tak mocny jak podaje producent :wink: )

Skomentuj

nie, nie jest. ma ok 150W w mostku wiec bedzie idealny

Skomentuj

Więc zbuduje skrzynie według zaleceń producenta.Jeszcze jedno pytanie.Jeżeli JBLa odetne przy 80Hz to system przedni ciąć też przy tej częstotliwości?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jakubek
                Więc zbuduje skrzynie według zaleceń producenta.Jeszcze jedno pytanie.Jeżeli JBLa odetne przy 80Hz to system przedni ciąć też przy tej częstotliwości?
                Tak.

Skomentuj

nie. przeciez sygnaly w okolicy podzialu sie naloza i podbija. musisz odrobine rozsunac podzial - najlepiej na sluch. zostaw tak jak brzmi wg ciebie najlepiej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    nie. przeciez sygnaly w okolicy podzialu sie naloza i podbija. musisz odrobine rozsunac podzial - najlepiej na sluch. zostaw tak jak brzmi wg ciebie najlepiej
                    A dlaczego? Przeciez zakladając 6dB spadek mocowo (czyli 3dB napięciowo) w punkcie podzialu w sumie uzyskamy plaska charakterystyke.

Skomentuj

O.k.Dziękuje za odpowiedzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                        A dlaczego? Przeciez zakladając 6dB spadek
                        a to twoj wzmacniacz ma filtry 1-rzedu? ja spotykalem sie jedynie z filtrami 2 rzedu :P

Skomentuj

Niewazne jaki jest rzad filtru. Punk odciecia zawsze jest podawanay przy spadku 3dB napieciowo labo 6dB mocowo.

Skomentuj

taaa - szczegolnie ze to potek gdzie skala jest tylko na koncowych polozeniach :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                            X