Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kondensator

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez wasik1989
    5x5cm? na co wam taki kabel? :lol: 5mm spokojnie wystarczy do przesłania 60A 12V czyli 700W a na tyle raczej mało kto w samochodzie się decyduje.
    Jakie 5x5cm? mowa o 50mm2.
    Jeśli nie wiesz do czego służą takie kable, i nie miałeś okazji sprawdzić różnic między np 20mm2 a 50mm2 to nie mój problem. Nie trzeba mieć elektrowni żeby się o tym przekonać.
    Poza tym sporo zależy od długości kabla, do czego są odpowiednie tabelki.
    Ponawiam pytanie. Po ile w Casto jest kabel 50mm2 ?
    GeTaS - kondzio nie musi mieć pełnej elektroniki żeby dobrze działać. Ten którego wysłałeś to raczej nic specjalnego.
    Z pewnych to albo Dietz bez elektroniki, albo Helix z elektroniką. Są jeszcze takie jak Hifonics, DLS itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
      Ponawiam pytanie. Po ile w Casto jest kabel 50mm2 ?
      http://spawanie.istore.pl/pl/product/view?id=167337, ile taki kosztuje w castoramie to nie wiem, bo staram się unikać robienia zakupów w tym markecie, bo ceny to mają mocno przesadzone, dla przykładu przełącznik gwiazda-trójkąt w casto 78zł, a w zwykłym elektrycznym 56zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
        http://spawanie.istore.pl/pl/product/view?id=167337, ile taki kosztuje w castoramie to nie wiem, bo staram się unikać robienia zakupów w tym markecie, bo ceny to mają mocno przesadzone, dla przykładu przełącznik gwiazda-trójkąt w casto 78zł, a w zwykłym elektrycznym 56zł.
        Czyli 21zł za metr - 6 metrów to 120zł, do tego w zestawie para chinchy, oprawka itp. A kabel bardziej giętki.
        No tak - interes życia

Skomentuj

Marcy$, myślałem że jesteś mądrzejszy. Pomyśl na co Ci takie grube kable do tego zasilania? To jest po prostu wielka przesada. Na 5metrowym 5mm spokojnie prześlesz 700W mocy bez strat - kabel nawet się nie zagrzeje. I takie określenia że pomiędzy 20mm2 a 50mm2 jest kolosalna różnica, bo śmiać się tylko chce. Owszem jest, ale jak chcesz wielkie moce przesyłać a nie jakieś >kW. Z tego co piszesz to kable na estradzie np od agregatu prądotwórczego powinny być przynajmniej o średnicy koła od malucha.

Skomentuj

Marcy$, myślałem że jesteś mądrzejszy. Pomyśl na co Ci takie grube kable do tego zasilania? To jest po prostu wielka przesada. Na 5metrowym 5mm spokojnie prześlesz 700W mocy bez strat - kabel nawet się nie zagrzeje. I takie określenia że pomiędzy 20mm2 a 50mm2 jest kolosalna różnica, bo śmiać się tylko chce. Owszem jest, ale jak chcesz wielkie moce przesyłać a nie jakieś >kW. Z tego co piszesz to kable na estradzie np od agregatu prądotwórczego powinny być przynajmniej o średnicy koła od malucha.
            Wiesz, zostawię to bez komentarza. Jak się przekonasz w praktyce a nie w wyliczeniach to pogadamy.
            Nie trzeba mieć ani kilku KW żeby poczuć różnicę na plus między 20mm2 a 50mm2. A 5mm2 to ledwo na kabel głośnikowy na suba (z tym,że bardzo mocnego...) starczy. Chyba, że nie mówisz o polu przekroju a o średnicy 5mm.

Skomentuj

wasik1989,

R=l/ks

l-długość
              k- konduktywność >> miedż 54
              s- przekrój

Dla 5mm^2 >> 6m

R=6/54*5=6/270=0.0222.... Ohma

Czyli dla 12V i 700@ mamy 60A

więc spadek napięcia na kablu przy tej mocy wynosi U= 0,0222... *60 = 1,3333V

Straty mocy w kablu przy 700W >> P=U^2/R = 1.333333^2/0.022222= ok 80W.

Więc zastanów się co wyżej napisałeś.

Na 5metrowym 5mm spokojnie prześlesz 700W mocy bez strat - kabel nawet się nie zagrzeje.
              JA dodam od siebie że
              myślałem że jesteś mądrzejszy

Dla kabla 50mm^2 straty wniosą ok 8W.

Marcy$, wyliczenia i tak swoje mówią 80W droga nie chodzi.

Skomentuj

Getas pod jakie ma to być sprzęt? ile rms? bo nigdzie nie widzę takiej informacji.
                U siebie miałem moc około 500rms wzmaki w bagazniku czyli kable około 5 metrów plus i minus pociągniety z akumulatora przekrój 25mm2 kabel kupowany na allegro typowy do car audio nie firmowy 9pln za metr i spisywał sie świetnie. Przy głośnym słuchaniu spadki napięcia do 0,2V.
                No i ważna sprawa juz taki kable jak 25mm2 jest ciężko upchać w próg a co dopiero 50mm2.

Skomentuj

Dlaczego zawsze trzeba skakac z jednej skrajnosci w druga ? Jestem ciekaw kto z was ma ponad 14V w samochodzie a przeciez liczac takie kable 50mm to chyba bierzecie tez pod uwage roznice mocy osiaganej z podanego napiecia ? Wyliczenia wyliczeniami ale zmiennych tam jest duzo a nie tylko przekroj.
                  dla 12V
                  [code]
                  S.........U......................P
                  5.........1,296296296.....75,61728395
                  10........0,648148148....37,80864198
                  25........0,259259259.....15,12345679
                  35........0,185185185.....10,80246914
                  50.........0,12962963.......7,561728395[/code]

dla 14V

[code]
                  S.........U...................................P
                  5..........1,111111111.............55,55555556
                  10........0,555555556..............27,77777778
                  25........0,222222222..............11,11111111
                  35.........0,158730159..............7,936507937
                  50.........0,111111111..............5,555555556[/code]

A przecież jeszcze można skrócić kabel ... obliczenia dla 6m podałem

Moim zdaniem każdy kupuje to co chce i już ale spory o średnicę kabla to jeszcze nie wszystko a tniecie się niesamowicie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez karpiu
                    Moim zdaniem każdy kupuje to co chce i już ale spory o średnicę kabla to jeszcze nie wszystko a tniecie się niesamowicie :P
                    Jasne, masz racje. Niech ktoś sobie ma i 5mm2 zasilający, ale niech nie wciska innym, że to wystarczy. Bo nie starczy i tyle. 20mm2, 25mm2 czy 35mm2 az do 50mm2. Każdy z nich się dobrze nada. Choć wg mnie lepiej wrzucić jak najgrubszy i mieć spokój.
                    Zapraszam tu:
                    http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/Polsk...oFAQ01beta.pdf
                    Choć też wystarczy to:
                    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...wqwp7nkb1.html
                    I nic więcej dodawać nie trzeba. Chyba, że nagle to co napisał Nazar to bzdury...

Skomentuj

A wziąłem z ciekawości te kable do reki, wziąłem suwmiarkę żeby zmierzyć i jednak to jest średnica przekroju a nie pole przekroju. Więc do walki wrzucam 8mm2, i co z nimi?
                      Jak wyżej piszecie. Tylko że widzę że to nie opłacalne jest skoro 25mm2 kosztuje na allegro 9zł/metr. Mi tam te 8mm2 starcza zupełnie, praktykę miałem w TeleradioManie, to widziałem jakie kable montują i do czego. A to że już ktoś pisze że takie kable to głośnikowe dawać, to już śmiech na sali - 2,5mm2 w zupełności starczy (1200W 100V z wzmaka). Grubsze kable to już do większych mocy jak 1,5kW ale skąd takie głośniki? I wzmaki też trochę kosztują. Trzeba wiedzieć na czym oszczędzić i tak żeby nie popsuć za dużo.

Skomentuj

Trzeba wiedzieć na czym oszczędzić i tak żeby nie popsuć za dużo.
                        Masz rację! Jak widać każdy ma do tego swoje podejście. Ja sprawdziłem to na żywo, a do tego dałem argument w postaci FAQ osoby obeznanej i znanej w światku...
                        Amen.

Skomentuj

Zamieszczone przez Domino
                          Getas pod jakie ma to być sprzęt?
                          Aktualnie pod 300w. W przeciągu miesiąca planuję modernizację sprzętu, i moc będzie wynosiła grubo ponad 800w

Skomentuj

Zamieszczone przez GeTaS
                            Aktualnie pod 300w. W przeciągu miesiąca planuję modernizację sprzętu, i moc będzie wynosiła grubo ponad 800w
                            Ale takie 800w:
                            http://www.allegro.pl/item458468180_...a_faktura.html
                            czy takie:
                            http://www.allegro.pl/item458588082_...awa_od_ss.html

No i co będziesz tym napędzał. Jak planujesz mocniejszego suba, a muzyka by była pod tym względem wymagająca, to wrzucaj 50mm2 i się nie zastanawiaj

Skomentuj

Marcy$, a znasz pojęcie rms?

Skomentuj

Zamieszczone przez GeTaS
                                Marcy$, a znasz pojęcie rms?
                                A znasz realne moce każdego wzmacniacza? czy wierzysz w ciemno?
                                Jeden ma lepszą wydajność prądową inny mniejszą. Dlatego wg mnie warto wrzucić gruby kabel, bo nie wiadomo czy taki 1x200rms wysokiej jakości może sprawić większy problem dla instalacji niż jakieś 2x300rms. Tak i jedno i drugie to RMSy.
                                Np. Genesis Four Channel 4x50rms standart. Pomiary 4x90rms.
                                Ciekawe czy wzmaki typu Blaupunkt też takimi wynikami mogą się popisać.

A wziąłem z ciekawości te kable do reki, wziąłem suwmiarkę żeby zmierzyć i jednak to jest średnica przekroju a nie pole przekroju. Więc do walki wrzucam 8mm2, i co z nimi?
                                P=pi * rv2?
                                P=3.14*2,5mm2?=3.14*6.25mm2=19,625mm2
                                Czyli około 20mm2. No to jak najbardziej kabel zasilający normalnej średnicy. Nie dziwie się, że wystarczy

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
                                  Ciekawe czy wzmaki typu Blaupunkt też takimi wynikami mogą się popisać.
                                  pewnie! GTA470 moc 4x70W (katalogowo) a ledwo radzi sobie z wysterowaniem 150W glosnika ;]
                                  z drugiej strony GTA450 - katalogowo 4x50W a daje rade ruszyc ladnie 200W "pompka" :mrgreen:
                                  (tylko nie bierz powaznie porownania BP do genesisa ;] )

Skomentuj

Czaruję...
                                  X