Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

głośniki do hondy civic

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

głośniki do hondy civic

Witam.
    Co byście mi polecili do hondy civic?
    Poszukuję jakiś 16cm głośników do drzwi, które są wygłuszone- o ile są- fabrycznie, dlatego głośniki te nie muszą być baaardzo dobre, ponieważ nie zagrają odpowiednio w takich drzwiach. Na wydanie mam 400zł, ale niechciałbym wydać wszystkiego na głośniki- potrzebuję jeszcze jakąś schludną obudowę do subwoofera- wydatek rzędu 200zł więc na głośniki zostaje 200zł wraz z wysyłką ;/
    Taka jest dola osoby niepracującej- trzeba oszczędzać, dlatego proszę o pomoc w doborze głośników (klasa medium :) )
    Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość

obudowe do suba zrobisz w granicach 50-60 zl

Skomentuj

jak robi się budżetową obudowę w której kupuje się pierwszy tańszy koc obiciowy, oszczędza się na śrubkach i kleju i zamiast terminala wierci się otwór na kabel to tak, obudowa będzie kosztowała 50zł ( pomijając, że około 50zł będzie kosztować mdf)

Nie rozmawiamy tu o obudowie, jej wykonaniu i cenie a o głośnikach 16cm za około 200zł :)

Skomentuj

najtansze glosniki jakie oplaca sie kupic to helixy
        http://www.allegro.pl/item457306745_...helix_f_v.html
        dosc popularne byly tez power basy
        http://www.essa.com.pl/oferta/index....&kid=&pid=1094
        mozesz tez poszukac tanszej okazji na to http://www.essa.com.pl/oferta/index....&kid=&pid=1522

koszt skrzynki do suba to w zaleznosci od rozmiarow ok 30zl za 20litrow pod 8" do nawet 100zl za duze skrzynie pod 12"
        koszt oczywiscie moze wzrosnac jak uzyjesz drozszych materialow

jak ci kasa zostanie to zainwestuj w kable - pozoz raz a pozadnie zeby wiecej samochodu nie rozbierac

Skomentuj

no rzeczywiscie na srubkach (paczka wkretow karton gips 100 szt ok 6zl) i kleju (wikol 7zl) duzo sie zaoszczedzi . Jakiego kleju chcesz uzyc ? :)( ja nie wiercilem dziury na kable kupilem terminal moze nie jakis rewelacyjny ale jest pozlacany koszt 7zł) I moze fakt nie zrobilem obudowy 1 klasa bo uzylem OSB ale rownie dobrze mozna uzyc wiorowki ktora tez do drogich nie nalezy a napewno jest tansza od mdf

Jezeli chodzi o Helixy db 62.1 to mam u siebie w aucie i nie narzekam jak za te pieniadze sa jak najbardziej ok ! Załuje tylko ze tweeterow nie zalozylem w przednich slupkach (brak checi do ich przerabiania) .

Skomentuj

Nie chce mi sie ciągnąć dalej tego offtopic'a o skrzyni :P
            Kupie te helixy. dzieki za doradzenie. Kable już mam- w instalacji brakuje jeszcze glosnikow, ale juz niedlugo... :twisted:

Skomentuj

Warto by bylo jeszcze wygluszyc drzwi matami (o ile tego juz nie zrobiles). Roznica bardzo duza .

Skomentuj

różnica w cenie też będzie duża. Niechce pakowac do tego samochodu czegoś, czego nie można potem zdemonować. Za jakies pół roku będę prawdopodobnie sprzedawać samochód, a wyciągnąć głośniki jest bardzo łatwo. Gorzej z matami :P

Skomentuj

akurat te 100zl moglbys zainwestowac

Skomentuj

wolę dodać te 100zł do głośników

Skomentuj

twoj wybor. jasne ze szkoda inwestowac ALE roznica w brzmieniu jest spora

Skomentuj

Zamieszczone przez calisto
                        wolę dodać te 100zł do głośników
                        Nie ma sensu dokładnie nawet 1000zł w głośniki jeśli ich nie zainstalujesz jak należy. Żaden głośnik ci nie zagra jak miałby zagrać w tzw. komorze rezonansowej. Ale zrobisz jak będziesz chciał. Możesz wyciąć z jakiejkolwiek płyty dystans i dokręcić go do drzwi i wygłuszyć je taśmą do uszczelnianie dachów soudal. 15cm x 10m koszt ok 50-60zł. Inaczej nie ma sensu dokładanie do głośników.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

taa.. a potem sprzedaje samochód i co? mat przecież nie zerwę a głośniki zawsze można wymontować :P

Skomentuj

Jestes niereformowalny. Przeciez wygluszone drzwi tez podniosa wartosc samochodu przy sprzedarzy i nikt nie kaze ci ich zrywac - choc mozna.

Skomentuj

Litości... i ktoś tak naprawdę będzie się przejmować 100zł w te czy we wte przy sprzedaży?
                              W tych czasach tak ciężko sprzedać i często się schodzi z ceny, żeby tylko się go pozbyć.
                              Poza tym, benzyna, części, oc i inne, których odzyskać nie idzie:)
                              Wiec jak słyszę, że komuś żal 100zł, bo się tego nie wyciągnie to niech sobie daruje CA... bo ma gdzieś rady, jakby było mądrzejszy. A chyba po to się zapytałeś co i jak, żeby to dobrze zrobić a nie spieprzyć i wyrzucić kasę? Lepiej daruj to sobie teraz i jeździj na MP3player. W końcu jak wyciągniesz używane głośniki to będą mniej warte jak nowe....

Skomentuj

Ja sie podepne do tematu, poniewaz też mam Civika a dokladnie ej9 czyli 3 drzwi.
                                Mam takie radio SONY CDX-S22
                                Z przodu mam seryjne glosniki Pioneera bynajmniej tak mi sie wydaje, a z tylu hmm... tylko otwory pod elipsy, i tu mam problem co tam zamontować ?
                                Słucham praktycznie tylko radia, nie zalezy mi zeby to glosno gralo, tylko zeby sie przyjemnie sluchalo muzyki.
                                Ma to grac pod samym radiem, nie mysle o wzmaku.
                                Budrzet to ok 150-200PLN

Skomentuj

Wg mnie lepszym rozwiązaniem będzie wygłuszenie przednich drzwi(rolka taśmy dekarskiej to koszt 90-130zł zależnie gdzie kupujesz). Zamiast orginalnych głośników z przodu zamontowałbym zestaw odseparowany. Do 200zł za zestaw mam 3 typy:
                                  - Helix Blue / Helix Dark blue
                                  - Velocity V6
                                  - Tonsil Speed 1700

Każdy z nich zagra przyzwoicie i każdy z nich ma nieco inny profil brzmienia. Jak dla mnie helixy grają zbyt "matowo", velocity nie mają tak wycofanych średnich tonów jak helix. Tonsil ma profil brzmienia podobny do Hertza DSK/ESK, ale tweeter jest łagodniejszy.

A jeśli już koniecznie chcesz coś na tylnej półce to kup Mac-Audio MX69.3. Kupisz to do 100zł nowe, a nie jest to tak wydziwiane jak inne chińskie badziewia, no i da się tego słuchać.

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                                    - Tonsil Speed 1700
                                    ale gdzie to kupic?
                                    Zamieszczone przez cursor
                                    Velocity V6
                                    mozesz cos o tym napisac?

Skomentuj

Cursor chyba masz racje kupie głośniki na przód, bo otwory na elipsy nie mam w półce tylko fabrycznie zrobione otwory obok tylnych słupków i są zamaskowane, nie szpecą auta.
                                      No i przy okazji naprawie sobie opuszczanie szyby od kierowcy bo gdzieś mi się silniczek przycina :cool:
                                      Co do dzwięku podstawa to żeby basik nie był mulasty, dudniący i buczący ma poprostu być.
                                      Średnie hmm nie za dużo i nie za mało, co do wysokich lubię jak jest ich trochę więcej, i jak są trochę ostrzejsze.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X