Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki na tył

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki na tył

Kupiłem sobie nowe radio do auta Sony MEX-3600U - moc 4x52W (przy 4Ohm). Jakiś dobry niemiec, pierwszy właściciel auta wymienił kable i zamienił firmowo zamontowane głośniki na jakieś lepsze (przód)- jakie to nie wiem bo nie chce mi się drzwi rozkręcać, ale z nowym radiem grają bardzo fajnie i nic mi więcej nie potrzeba.
    Jako, że to kombi to z tyłu zamiast rolety zamontował sztywną półkę i w niej głośniki. Gdy kupiłem auto wywaliłem te głośniki bo mi przeszkadzały przy "załadunku". Po jakimś czasie wylądowały w śmietniku za sprawą ukochanej :cry: Teraz by się przydały

Po tym wprowadzeniu pytanie:
    Jakie kupić głośniki na tył tzn jakiej mocy i jakie firmy są godne uwagi - proszę o jak najtańsze opcje raczej bez konkretnych modeli bo przecież nie wiecie do jakiego auta :mrgreen: . Sub raczej nie wchodzi w grę bo szkoda mi miejsca. Tak myślałem, że jak mam radio Sony to kupić jakieś najprostsze Xplod i tyle, ale może jest tańsza opcja.

Na koniec mogę powiedzieć, że znam powszechną obiegową opinie, że Sony robi marne radia. Muszę powiedzieć, że absolutnie jej nie podzielam. Jedyny mankament to, podobnie zresztą jak niemal wszystkie radia, troszkę festyniarsko - odpustowy design. Do tego strasznie jasno świeci i nie ma możliwości przyciemnienia. Kupiłem ten model ze względu na bt - bo to najtańsza opcja z usb i bt. Muszę powiedzieć, że bt w radiu to coś naprawdę świetnego i niezwykle wygodnego.

Zamieszczone przez gRRuby
    Tak myślałem, że jak mam radio Sony to kupić jakieś najprostsze Xplod i tyle, ale może jest tańsza opcja.
    zapomnij - nie sa warte nawet zainteresowania ;]

Do tego strasznie jasno świeci i nie ma możliwości przyciemnienia
    a chcesz sie zalozyc ze jest? :P

opcje co do glosnikow sa 2
    1. nie montujemy glosnikow z tylu
    2. jak juz chcesz cos zamontowac to montuj dokladnie to samo co z przodu

sprawdz co tam masz. jak nie beda latwe do zakupu to sie poszuka cos innego

no i podaj jaki to samochod lub przynajmniej jakiego rozmiaru glosniki tam wchodza

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      a chcesz sie zalozyc ze jest?
      No nie mów, naprawdę? Jak to zrobić ? Jedyna metoda o jakiej słyszałem to rozkręcić panel i tam gmerać, włożyć jakieś folie, zamalować diody itp W instrukcji nic nie znalazłem.

Ad opcja 1
      Z tyłu trochę słabo słychać i tzw "backseat drivers" się skarzą :grin:

Ad opcja 2
      Nie będę rozkręcał drzwi w taki ziąb, a nie mam garażu. Zresztą to trochę upierdliwe. Te głośniki mają już ładnych parę lat i nie sądzę, żeby się coś takiego samego znalazło.
      Rozmiar to muszę zmierzyć linijką bo półka z otworami nie jest oryginalna, ale tak na przyjrzenie to 16cm - dziś zmierzę. Są też otwory obok na tweetery.
      To jak Xplod to szitostwo to może takie pytanie: Jakie firmy (z tanich) są w miarę przyzwoite i jakiej mocy głośniki / czy może jaki typ dwudrożne, trójdrożne czy zdecydowanie separowane tweetery ?
      Zaznaczam, że nie jestem jakimś fascynatem CA i chcę najzwyczajniej radia/cd posłuchać w czasie jazdy i tyle, a nie robić z auta aulę odsłuchową.

Skomentuj

No nie mów, naprawdę? Jak to zrobić ? Jedyna metoda o jakiej słyszałem to rozkręcić panel i tam gmerać, włożyć jakieś folie, zamalować diody itp W instrukcji nic nie znalazłem.
        w kostce z kablami masz kabelek oznaczony jako ILUMINATION
        trzeba go podlaczyc i jak wlaczysz swiatla to panel przygasnie (zmniejszy sie jego jasnosc)

Rozmiar to muszę zmierzyć linijką bo półka z otworami nie jest oryginalna
        to chcesz to w polke wsadzic? :???: a w drzwiach sa jakies otwory?

To jak Xplod to szitostwo to może takie pytanie: Jakie firmy (z tanich) są w miarę przyzwoite i jakiej mocy głośniki / czy może jaki typ dwudrożne, trójdrożne czy zdecydowanie separowane tweetery ?
        Zaznaczam, że nie jestem jakimś fascynatem CA i chcę najzwyczajniej radia/cd posłuchać w czasie jazdy i tyle, a nie robić z auta aulę odsłuchową.
        sony/pionki/alpinki itp kolorowe zabawki z marketow nadaja sie jedynie na wystawe - to wcale nie gra ;]
        najtansze tesle graja duzo lepiej mimo ze nie wygladaja (fabryczne naglosnienie VW, skoda, seat itp)

jak chcesz supertanio w polke to polecam tesle ARZ 6604

Skomentuj

w kostce z kablami masz kabelek oznaczony jako ILUMINATION
          trzeba go podlaczyc i jak wlaczysz swiatla to panel przygasnie (zmniejszy sie jego jasnosc)
          No właśnie nic takiego nie ma w opisie :cry:
          Na razie znalazłem w końcu w instrukcji:
          DIM (jasność wyświetlacza)
          Zmienia jasność wyświetlacza.
          – „DIM-ON”: jasność wyświetlacza jest stale
          zmniejszona.
          – „DIM-OFF” (*): wyświetlacz ma normalną
          jasność.

to chcesz to w polke wsadzic? :???: a w drzwiach sa jakies otwory?
          Już wyjaśniam. Z przody, w drzwiach w miejsce fabrycznych głośników mam zamontowane jakieś lepsze. I nic tu nie chcę zmieniać. W tylnych drzwiach głośników nie mam i nie będę tam ich montował. W bagażniku zamiast fabrycznej rolety (bo to kombi) mam zamontowaną sztywną, ale składaną na trzy, półkę - nie jest oryginalna, ale to produkt firmy trzeciej do tego modelu auta. W tej półce mam już dziury po głośnikach, które kiedyś z z niej wywaliłem. W obliczy nowego radia chcę w te dziury "coś" wsadzić.

Pomysł z Teslą mi się bardzo podoba. Wyglądać nie muszą wcale, a najlepiej jakby w ogóle nie wyglądały bo wtedy nie zwracają uwagi.

Skomentuj

Pomysł z Teslą mi się bardzo podoba. Wyglądać nie muszą wcale, a najlepiej jakby w ogóle nie wyglądały bo wtedy nie zwracają uwagi.
            tania, glosna, latwa w napedzeniu i wcale zle nie brzmi :P
            brat ma w samochodzie 8ohm i to gra naprawde glosno. jak kupisz 4ohm to zaglusza przody i to bardzo :P

Skomentuj

tania, glosna, latwa w napedzeniu i wcale zle nie brzmi
              Sorki, ale nie rozumiem tego slangu :?:
              jak kupisz 4ohm to zaglusza przody i to bardzo
              Mam przecierz regulację tylnych głośników, więc to chyba nie problem

A co sądzisz o Alpine ? Z tymi Teslami jest kłopot bo nie za bardzo są dostępne. Te, które wystawiają na allegrandzie, ze Skody, mają jakieś dziwaczne mocowania.

Skomentuj

Sorki, ale nie rozumiem tego slangu
                jakiego slangu? czego tu nie rozumiesz? prosciej sie nieda :mrgreen:
                radio poradzi sobie z dostarczeniem mu mocy i nie bedzie efektu "nie wyrabiania sie" :P
                no i brzmienie jest na poziomie duzo lepszym niz ponad polowa fabrycznych instalacji w samochodach
                A co sądzisz o Alpine ?
                za te pieniadze to plastikowe pierdziawki ;]

Z tymi Teslami jest kłopot bo nie za bardzo są dostępne
                http://www.allegro.pl/item517926294_...asmowy_fv.html
                te montowane w skodach/vw maja faktycznie dziwne mocowania i sa juz z "wbudowanymi dystansami" wiec montaz ich w polke jest raczej klopotliwy (lub poprostu bedzie paskudnie wygladalo :mrgreen: )

Skomentuj

Pytałeś sie jakiej mocy głośniki muszą być to juz ci mówię ok.20w żeby miały bo radio tak oddaje ok.4x20 a nie jak podaja i jak ty napisałeś 4x50 :lol: Jeśli mówisz że najlepiej było by żeby wogóle ich nie było widac to po co je kupujesz nie kupuj nie bedzie i bedzie tak jak chcesz :razz: i po drugie nie montuje sie głośników z tyłu w pólce bo to wygladą wieśniacko i to bardzo psuje dzźwięk w samochodzie. pozdr.

Skomentuj

Czaruję...
                  X