Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który zestaw odseparowany na przód?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Który zestaw odseparowany na przód?

Witam

Niedawno zastanawiałem się nad subem, który zostal już wybrany.
    Teraz chcę zainwestować w zestaw przedni, początkowo ma on grać pod samym radiem, docelowo wzmacniacz, ale to na razie odlegla przyszłość.
    Zastanawiam się właściwie nad trzema zestawami:

1. Hertz DSK 165
    2. Helix DB 62.1
    3. Pyle PLG6C

Automatycznie odrzuciłem propozycje Magnata, Alpine i JBL w sumie w tej samej cenie, ale gdzieś doczytałem się zdania, że wymienione przeze mnie marki jakościowo wyprzedzają tych popularnych producentów.
    Chodzi mi teraz o wasze opinie, doznania słuchowe, odczucia po zetknięciu się z tymi zestawami. Zamierzam wykonać panele pod głośniki nisko-średnie i automatycznie wygłuszyć drzwi matami bitumicznymi a tweetery zamontować w miejsca fabrycznie przygotowane.

Pozdrawiam :thx:

witam

Wiec zaczne od tego ze kupilem jakis czas temu helixy, wygluszylem drzwi, zastosowalem dystanse i podlaczylem to pod samo radio. Efekt? hmm niestety brak mocy dla nich. Podlaczylem pod wzmacniacz 2x180 rms i wtedy uslyszalem jak one graja naprawde. Moim zdaniem za takie pieniadze lepiej gra niz seria napewno ale gdybym teraz kupowal glosniki na przod to zainwestowalbym napewno cos w granicach 600zl bo rewelacji z tych helixow to raczej nie ma lepiej gra niz seria ale to nie to co mnie interesowalo a kupilem je bo musialem zawieszenie zmienic i hajsu nie starczylo na audio no coz tak tez bywa. Obecnie zbieram na dobrego suba i piec do niego a w przyszlosci robie jeszcze raz przod. Dodam jeszcze ze helixy w moim odsluchu fajniej graja po rozgrzaniu u mnie po jakis 30min naprawde slychac roznice.

pozdrawiam

Skomentuj

W takim razie wzmacniacz bedzie konieczny. Muszę sprawić sobie piec do suba więc pomyślę chyba o jakiejś czterokanałówce bo jeżeli piszesz że pod radiem one nie grają to nie ma sensu się szczypać. Na przód zamierzam wydać max 250-280 żeby jakaś rezerwa została więc pomiędzy tymi 3 zestawami rozstrzygnie się gra.

Dzieki za informację.

Skomentuj

Napewno kolego musisz poczekac az wypowiedza sie ludzie bardziej obeznani :) ja napisalem swoje wrazenia. Nie bede zakladal nowego tematu i spytam tu czy to radio jest dobre? alpine

pozdrawiam

Skomentuj

palibrzuch,
          CDA-7944r to największy wypas jaki był 10 lat temu a teraz to nadaje się bardziej do muzeum. Co prawda jest bardzo cenione za jakość dźwięku ale funkcji przy "dzisiejszych potrzebach" to raczej nie ma żadnych. Opinie wielu specjalistów i użytkowników są takie, że nawet tanie alpinki nie wiele odbiegają jakością dźwięku od tych najdroższych. Ja na twoim miejscu bym dołożył dosłownie parę groszy i wziął coś aktualnego. Następne minusy to, nie czyta mp3, nie czyta cd-rw, cd-r muszą być nagrywane w bardzo wolnej prędkości bo inaczej nie działają. Sam mam takie leży w pudełku po nowym radiu. Też miałem problemy z wyświetlaczem. Zaczęło się właśnie od zaniku podświetlenia klawiszy numerycznych a skończyło na całkowitym zaniku wyświetlacza i podświetlenia. Mimo, że nie świeciło grało dalej. Dwa razy naprawiałem koszt dwóch napraw 200zl i nic. Jak powiedział mi specjalista zepsuła się przetwornica. Nie chciało mi się z nią dalej walczyć.
          Ale to moje zdanie.
          Pozdrawiam.

Ja za swoje w 2003r dałem 300zl tote ceny na alledrogo (450 i 500) są dużo przesadzone.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, Alpine 7944 jest warte około 700zł jak jest ładne a kto wie, może i więcej. To, że teraz ceny są zaniżone, albo jest to szmelc to inna sprawa. Dlaczego słyszy się tyle marudzeń na temat nie czytania cdr przez te radia? bo to złomy:) A jak będzie igiełka to trzeba swoje zapłacić. Tylko, że igiełki to już dobre kilka miesięcy nie widziałem na allegro.

To, że dałeś w 2003 roku 300zł to gratulacje. Dobra cena. Ale czemu uważasz, że ceny powinny spadać? teraz właśnie ceny ładnych sztuk rosną, bo jest ich coraz mniej.

Jest też coś takiego jak forumowa moda. Ostatnimi czasy górą jest Clariona (proszę nie brać zbyt dosłownie:P) a 3 lata temu to Alpinka była na topie

"Opinie wielu specjalistów i użytkowników są takie, że nawet tanie alpinki nie wiele odbiegają jakością dźwięku od tych najdroższych."

Miałeś tutaj na myśli obecną ofertę,i że różnica między tanimi a drogimi jest mała? OK. Można się zgodzić:) Ale do 7944 to będzie w dużej większości przeeeeepaść. Na plus dla 7944 oczywiście.

Fakt, nie ma wielu bajerów. Ale coś za coś. Ładny dźwięk albo bajery. Jak jedno i drugie to cena idzie wysoko do góry.

Pozdrawiam

Skomentuj

Marcy$,
              Zamieszczone przez Marcy$
              lklukasz, Alpine 7944 jest warte około 700zł jak jest ładne a kto wie, może i więcej.
              A na jakiej podstawie to stwierdzenie?

W aukcji było napisane o awarii podświetlenia. Ja z moim kolegą mieliśmy we dwóch takie radia. I w obu przypadkach były problemy z wyświetlaczami i podświetleniami. A zaczynało się to od awarii klawiszy numerycznych. To radyjko ma już swój wiek i uważam, że ładowanie się w to radyjko, żeby je naprawiać mija się z celem.

Drugą sprawą jest to, że jest to deck. Więc, żeby to grało potrzebne są wzmacniacze. A kolega nic nie napisał jakie końcówki to by miały być. Według mnie takie radio zasługuje na najlepsze wzmacniacze typu: dls, genesis, audison, brax... (nie nisko budżetowe). Jeśli było by tak "odpowiednio" doposażone to wtedy oczywiście jest sens kupowania takiego hi-endu. Ale oczywiście w dobrym stanie a nie tak jak napisałeś szmelcu.

A poza tym śmiecimy koledze adk, wątek gadając nie na temat.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                A na jakiej podstawie to stwierdzenie?
                Na takiej, że to radio po prostu GRA. A za ładne trzeba płacić. Nie ma w tym nic skomplikowanego:)

Ciężko w tej chwili z nowszych radyjek Alpine znaleźć coś co zagra na podobnym poziomie.
                Alpine 7998? F1 no ale to wiadomo. Może obecnie najwyższe 9887? czy jakoś tak.
                Ale każde z nich jest 2x droższe. 7998 można taniej znaleźć ale znów zależy od stanu.

Po prostu jak chcesz kupić dobre radio sprawne to trzeba swoje wydać. Niestety. Nie stwierdziłem, że to co kolega podał jest tyle warte. Tylko, że ładne i sprawne jest tyle warte.
                A poza tym śmiecimy koledze adk, wątek gadając nie na temat.
                Wiesz... taki "OT" jest bardziej wartościowy niż większość tekstu pisanego na forach. Taka prawda.

Sam też do końca nie wyjaśniłeś sprawy a zacząłeś robić filozoficzne wywody

Zresztą sama dyskusja o 7944 to OT:) A adk wspomniał, że będzie wzmacniacz

A co do głośników - Helix Blue, albo jak da rade to udim Element 6.

Skomentuj

To Helixy w takim razie. Dziś miałem spotkanie z III stopnia z "władzą" więc plany muszę odłożyć :mrgreen:

Po prostu trochę mnie to kosztowało :cry: Konkretnie to wzmak i Helixy juz by były.
                  Ale co się odwlecze to nie uciecze.

Skomentuj

Zamieszczone przez adk
                    To Helixy w takim razie. Dziś miałem spotkanie z III stopnia z "władzą" więc plany muszę odłożyć :mrgreen:

Po prostu trochę mnie to kosztowało :cry: Konkretnie to wzmak i Helixy juz by były.
                    Ale co się odwlecze to nie uciecze.
                    coś czuję, że nie zły mandacik wpadł
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

500+ :mrgreen:

Skomentuj

hhehhe :)

Skomentuj

Nie ma smiechów :wink: Przez to spotkanie mój projekt opóźnił sie o miesiąc :grin:

Skomentuj

adk,
                            A to może lepiej.
                            Będzie lepiej przemyślany. :mrgreen:
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ubawiło mnie to że nawet najtańsze alpinki

grają na takim samym poziomie

chyba że u ciebie - na twoim sprzęcie :lol:

Skomentuj

dan124,
                                Napisałem, "że nawet tanie alpinki nie wiele odbiegają..." , a nie że najtańsze.
                                Kolega prosił o opinie i ja ją napisałem. Ktoś może mieć inne zdanie ale to jego sprawa. Ja nie mam zamiaru się z nim kłócić ani narzucać mu swoich racji.

Zamieszczone przez dan124
                                Ubawiło mnie to że nawet najtańsze alpinki

grają na takim samym poziomie

chyba że u ciebie - na twoim sprzęcie :lol:
                                A z takim podejściem i wyśmiewaniem się z czyjegoś zdania daleko nie zajedziesz. W twojej wypowiedzi nic nie wynika.

Coś Ci się mój sprzęt nie podoba?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dla odmiany będę trzymał się tematu

μ-DIMENSION EL-6 COMP
                                  Clarion SRP1720S
                                  Hertz DSK 165

To chyba najmocniejsze propozycje . Jeżeli chcesz je zasilać z radia to musisz ustalić które z powyżej trójki mają największą skuteczność.
                                  Seri Quality od Clariona nie polecam, wykładają się na wokalu.

Skomentuj

Zamieszczone przez djhuk
                                    Hertz DSK 165
                                    Ty tak na poważnie??

Skomentuj

jeśli nie słyszysz różnicy w tym jak grają tańsze alpiny ...

no cóż :mrgreen:

a co do twojego sprzętu to jakiś referencyjny ?

he ?

Skomentuj

Przesłuchaj sobie TEC XP 6/K2 lub SIGNAT L16 + T3

Słuchałem tych zestawów i na prawdę dobrze się prezentują w tym przedziale cenowym.
                                        low-END

Skomentuj

Czaruję...
                                        X