Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

morel i jego bas... ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

morel i jego bas... ??

Witam, mam pytanie do ludzi którzy słyszeli bądź posiadają w swoich autach wooferki morela. Ja osobiście posiadam hybrid ovation 6 przykręcone do mdfu. Co prawda nie mam wytłumionych w całości drzwi ale mimo wszystko wydaje mi się że powinienem słyszeć z tych głośników trochę basu. Tym czasem efekt jest taki że góra gra bardzo fajnie bez zastrzeżeń, natomiast brakuje mi ciśnienia z drzwi a następnie słychać subbas JLa. Wyczuwalna jest dziura w pewnym zakresie niskich częstotliwości i można odczuć że bas dopływa z tyłu samochodu.

Zastanawiam się nad dwoma a może nawet trzema powodami :

1. posiadam zwrotnice morela ale z modelu dotech mk II - MX-20

2. te głośniki mają 160 watt RMS a ja napędzam je stegiem 75 watt rms na kanał

3. może poprostu te głośniki tak grają i żeby wydobyć z nich troche niższych częstotliwości trzeba je poprostu wymienić na inne :)

mile widziane wszystkie sugestie i pomysły

pozdrawiam

A nie są czasami podłączone w przeciwfazie? Zmień polaryzacje w jednym kanale przy wamcniaczu (radiu) i posłuchaj, czy nie ma więcej basu. Na bas morela raczej nikt nie narzeka.

Skomentuj

Głośniki są podpięte zgodnie w fazie , już to przerabiałem.

(Jeśli Ktoś z Was posiada podobne woofery i mieszka w okolicach Radomia, czasem bywam w Warszawie, to chętnie bym posłuchał jak to brzmi w innym samochodzie -
      moje gg 2356675)

a może przewody są zbyt cienkie?? - 1.5 mm^2 - zarówno tweeter jak i woofer

Skomentuj

Zamieszczone przez piotrek82
        Wyczuwalna jest dziura w pewnym zakresie niskich częstotliwości i można odczuć że bas dopływa z tyłu samochodu.
        Czym zasilasz morele? Jak masz ustawiony filtr basowy, we wzmacniaczu zasilającym suba. Może poziom wysterowania suba jest zbyt wysoki lub ustawiony jest w przeciwfazie w stosunku do moreli. Poza tym, dobrze uszczelnione i wytłumione drzwi powodują znaczną różnicę w brzmieniu basu.

Skomentuj

Głośniki zasilasne są Stegiem QM 75.4 , subbas jest zgodnie w fazie.
          To że słyszę bas z tyłu auta spowodowane jest brakiem niższego basu z moreli w drzwiach. Subbas powinien być moim zdaniem wypełnieniem basu , postawieniem kropki nad i a nie głównym jego źródłem.
          Fakt jest taki że w drzwiach są praktycznie tylko panele z mdfu natomiast brak wygłuszenia.Nakleiłem matą bitumiczną ale tylko w miejscu za głośnikiem.

Skomentuj

a jak filtry ustawione??

Skomentuj

Filtry ok , nimi też się bawiłem przestawiając je w różne pozycje i testując.
              Postanowiłem zainwestować w dynamat xtreme - tzn powstał taki pomysł , zanim zostanie zrealizowany pewnie troche czasu zejdzie.

Skomentuj

Czaruję...
              X