Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik budżetowy do zamkniętej skrzyni.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik budżetowy do zamkniętej skrzyni.

Szukam głośnika, który będzie:
    -głośny(bo idzie do sedana)
    -szybki(ale to chyba zapewni nieduża obudowa zamknięta)
    -będzie pasował do obudowy zamkniętej 20-30 litrów objętości wewnętrznej
    -jeśli używany to z pewnego źródła, żeby nie był z defektami
    -10" lub 12"
    -wiadomo, że zejścia jakieś świetnego nie będzie, ale dobrze by było, żeby jednak troche grał w HH, który od czasu do czasu puszczę.
    -moc 200-300W RMS
    Kwota raczej tani, jeśli jest coś do czego warto dołożyć to będę mógł poczekać. Na początke 200zł.
    Poproszę o pomoc :smile:

A dlaczego chcesz koniecznie obudowę zamkniętą?
    Z nowych polecam dołożyć do RE Audio RE-10S4. W skrzynii 30l br potrafi kopnąć, a i zejścia nie brakuje.

Skomentuj

W zamkniętej nie ma efektu "buczenia", głośnik gra szybciej, mniej trzeszczą plastiki w aucie przy większych głośnościach.
      Ten Re może przyjąć 300W RMS?

Skomentuj

W zamkniętej nie ma efektu "buczenia", głośnik gra szybciej, mniej trzeszczą plastiki w aucie przy większych głośnościach.
        A co to herezje kolega prawi? Na audiostereo wyczytał czy elektrodzie?

Skomentuj

LosCroques, to co napisales zalezy od glosnika a nie od obudowy ;]
          jeden glosnik zagra tak w b-r a inny zagra identycznie w zamknietej (buczenie itp)

Skomentuj

To w takim razie, chcę uniknąć buczenia. Powinienem wybrać głośnik, który będzie miał lekką membranę prawda? Wtedy nie będzie takim "mułem" chyba.

Skomentuj

Zamieszczone przez LosCroques
              Zapraszam na odsłuch. Kumpel ma 2 takie w omedze caravan. Każdy 2 skrzyni 35l(netto) br, strojonej na ok. 30Hz. Zasila to rockfordem, który ma 720W RMS przy 2ohmach.

Skomentuj

Zamieszczone przez LosCroques
                Powinienem wybrać głośnik, który będzie miał lekką membranę prawda?
                tak. ale jak zawsze tez zdazaja sie wyjatki
                szukaj czegos z lekka membrana i malym x-max (tak do 5mm)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  szukaj czegos z lekka membrana i malym x-max (tak do 5mm)
                  Kłóciłbym się z tym. Głośnik z cięższą membraną i większym x-max lepiej sprawdzi się w aucie(będzie w stanie narobić wiecej hałasu).
                  RE-10 mają x-max 24mm p-p, a więc sporo jak na budżetowy sprzęt, a jakoś u kumpla nie zauważyłem przeciągania. W kawałku Michała Bajora - Nie chcę więcej, lekko przeciągał, ale po zmianie wzmaka na moją alpine 3544(ten rockford to D klasa) przeciąganie zniknęło.
                  Warto też rozejrzeć się za głośnikami earthquake'a czy emphasera. Niedawno była gotowa skrzynka emphasera na alledrogo za 200zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                    Kłóciłbym się z tym. Głośnik z cięższą membraną i większym x-max lepiej sprawdzi się w aucie(będzie w stanie narobić wiecej hałasu).
                    no tak, ale kolega chcial cos wyjatkowo szybkiego wiec ciezka membrana tutaj nam sporo ogranicza
                    Zamieszczone przez cursor
                    RE-10 mają x-max 24mm p-p, a więc sporo jak na budżetowy sprzęt, a jakoś u kumpla nie zauważyłem przeciągania.
                    ale za to nie przetworzy wyzszego basu za ktory beda odpowiedzialne woofery w drzwiach ktore musza byc ciete nizej i naprawde dobrze "kopac"

Skomentuj

Co sądzicie o tym głośniku firmy JVC: http://www.allegro.pl/item596376280_...owosc_f_v.html ?

Skomentuj

Unikaj głośników o dużej mocy, bo mają ciężkie membrany i sztywne zawieszenie, które rozbujać może dopiero mała elektrownia. Zwróć uwagę na głośniki o mocy do 150 W i sprawności w okolicach 90-92 dB, z resorem mniejszym od opony rowerowej. Wtedy będzie i szybko i głośno, bez potrzeby wzmaka o mocy 1kW. Jeżeli sub będzie w bagażniku, to powinien być jakiś otwór do kabiny, np. otwarta część fotela (do przewozu np. nart ) - w niektórych samochodach. Jakość i ilość basu o niebo lepsza niż przy szczelnej odgrodzie bagażnika.

Skomentuj

Na allegro pojawiła się niedawno skrzynka z głośnikiem rockford fosgate RFP-1410 za 160zł. Myślę, że warto się zainteresować tym sprzętem. Nie wiem tylko czy sprzedawca zgodzi się wysłać skrzynkę(w aukcji jest tylko zaznaczone "odbiór osobisty"). Jeśli jednak zgodziłby się na wysył to poproś o wysył kurieriem, w przypadku poczty poproś o wysył na warunkach szczególnych(raz do mnie przyszła skrzynka, gdzie magnes podczas transportu się obluzował i zakleszczył cewkę).
                          W tytule aukcji jest wzmianka o głośniku JVC :-P

Skomentuj

Czaruję...
                          X