Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Którą skrzynkę wybrać do Hertz ds 250?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Którą skrzynkę wybrać do Hertz ds 250?

Witam.

Znajomy kupił w/w subwoofer. Prosił mnie o zrobienie obudowy. Producent podaje w instrukcji dwie opcje obudów closed i bassreflex. Mianowicie obudowa zamknięta: dimensions 15 l 75 Hz i performance 22,7l 65 hz, natomiast br: dimensions 17l 43 hz oraz performance 26l 40 hz. Podaje link do instrukcji, strona 7
    http://www.hertzaudiovideo.com/file/...sub_manual.pdf

Chcę zrobić obudowe br tylko teraz nie wiem którą.
    Nie za bardzo rozumiem te terminy dimensions i performance.

jak dla mnie to minimum 17 litrów a optymalnie 26l.

Skomentuj

A może podasz więcej szczegółów? Do jakiej ma to być muzyki? Czym ma to być zasilane? Koledzy zależy bardziej na ciśnieniu czy na jakości?

Skomentuj

Muza to 50/50 techno i hip-hop. Zasilane dwoma zmostkowanymi kanałami Audisona srx4 - 170 watt rms. Koledze zależy raczej na ciśnieniu.

Skomentuj

"Dimensions" to wersja obudowy "ECO" czyt. jak najmniejsza. Performance to, wiadomo, "wydajność".

Miałem 250tke Hertza i w zamkniętej obudowie szału (hałasu) nie robi, szczególnie, że mialem ją w domu.

Skomentuj

Zrób 26l zalecaną przez producenta. Będzie to w tym przypadku najoptymalniejsza obudowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
              Miałem 250tke Hertza i w zamkniętej obudowie szału (hałasu) nie robi, szczególnie, że mialem ją w domu.
              porównywanie domu do samochodu jest nieco nie na miejscu ;]

Dr.Watson, wpadnij do obi , zainwestuj 20zł , zrób dwie budy, porównaj.
              Ja osobiście pobawiłbym się też ze strojeniem w wypadku br , choć widze że hertz poszedł w stronę bardziej życiowego strojenia.
              W br będzie więcej więcej wykopu i więcej ciśnienia, closed będzie mniej podkoloryzowany i możliwe że bardziej neutralny, choć niekoniecznie.
              Mało szmocy jak na hertza.

Skomentuj

Witam.

Odświeżę post i podzielę się spostrzeżeniami.

Hertza na próbę zamontowałem w skrzynce br 32 L 27 Hz (taką akuratnie miałem nieużywaną w piwnicy) . Efekt - mizerny! Hertz w ogóle "nie grał", lepszy bass wydobywał się z jakiegoś tam Blaupunkta - poprzedniej skrzyni znajomego.
                Zmontowałem budę taką jaką zalecał producent, skrzynka br netto 26 L 40 Hz. Efekt - nieporównywalnie lepszy dźwięk w stosunku do 32 litrowej skrzynki. Hertz zaczął w końcu "grać". Odsłuch niestety, krótko trwał z powodu braku czasu. Mimo to delikatnie podkręciłem potencjometrem w radiu i miło się rozczarowałem. Hertz w br tak jak napisał Takero potrafi wytworzyć ciśnienie, nie jest to mega oszałamiające ciśnienie ale znajomy jest bardzo zadowolony.

Postaram się na dniach wygospodarować więcej czasu i troszkę dłużej się przysłuchać Hertzowi.

Skomentuj

Dr.Watson, zostaw większą bude , tylko strojenie daj życiowe :P

Skomentuj

Czaruję...
                  X