Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłosnienie MAZDA 323

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłosnienie MAZDA 323

Witam
    niestety nie zagladałem chwilke na forum i moje konto zostało skasowane wiec bedzie to pierwszy post, ale do rzeczy.

Auto to mazda 323 BJ (sedan) chce zmodernizować troche zestaw audio w tej chwili mam radio Alpine iDA+X100 i na przodzie zamontowane głośniki Hertz ESK165

Wpadł mi w rece po okazujnej cenie wzmacniacz u-Dimension Glow 4075 (4X75W) i planuje podpiąc ten wzmacniacz pod 4 głosniki przód i tył bez subwofera tylko nie zabardzo jestem zdecydowany na głośniki na tył.

Głosniki chce zamontować w półce (wiem ze sie tak nie powinno trobić bo psuje sie barwa itd... ale jak nadmieniłem wcześniej nie chce pakować subwofera) W aucie jeżdzi głownie 2 osoby a jak jedzie 4 czy 5 to głosno muzyka nie gra wiec głosniki zamontowane w półce nie beda przeszkadzały. Głosniki conajmniej 20cm che przykrecić od spodu półki przez dystance.

Tylko pytanie czy wsadzić same wofery (wstepnie myślałem o Boschmann SYLB-8 ewentualnie szarpna bym sie na HERTZ ES 200) czy wofery + zwrotnice i cykacze, czy może jakieś 3 drośne głośniki.

Prosze o jakąś opinie

Pozdrawiam

Zamiast pakować się w jakieś głośniki na przód zrób subwoofer na tylnej półce, na głośniku 8" i zasil go mostkiem z tego glow'a. Moim zdaniem lepiej na tym wyjdziesz.

Jako minimum przyjąłbym Intertechnik MDS08. Moim zdaniem warto dopłacić do Audio system HX08SQ. Na allegro jest też rainbow vanadium 8, myślę, że też wartościowy sub.

Skomentuj

Zamieszczone przez nobel83
      niestety nie zagladałem chwilke na forum i moje konto zostało skasowane
      a to dziwne bo zadnych kont nie usuwamy

planuje podpiąc ten wzmacniacz pod 4 głosniki przód i tył bez subwofera tylko nie zabardzo jestem zdecydowany na głośniki na tył.
      na przodzie zamontowane głośniki Hertz ESK165
      wiec to samo na tyle

Głosniki chce zamontować w półce (wiem ze sie tak nie powinno trobić bo psuje sie barwa itd... ale jak nadmieniłem wcześniej nie chce pakować subwofera) W aucie jeżdzi głownie 2 osoby a jak jedzie 4 czy 5 to głosno muzyka nie gra wiec głosniki zamontowane w półce nie beda przeszkadzały. Głosniki conajmniej 20cm che przykrecić od spodu półki przez dystance.
      to juz bez sensu

Zamieszczone przez cursor
      Zamiast pakować się w jakieś głośniki na przód zrób subwoofer na tylnej półce, na głośniku 8" i zasil go mostkiem z tego glow'a. Moim zdaniem lepiej na tym wyjdziesz.
      chyba mialo byc glosniki na tyl?
      popieram
      zabuduj pod polka jakiegos ciekawego 8" i bedzie po zabawie.
      zestaw glosnikow z tylu nic nie da (bo i tak jezdzisz z przodu) a taki malutki subik napewno uprzyjemni podroz

Skomentuj

Dzieki za wszystkie sugestie, jak sie nikt nie przyczepił do sprzetu który juz mam znaczy nie jest źle.

Zamieszczone przez Pawel S.
        a to dziwne bo zadnych kont nie usuwamy
        Ok roku tremu była reorganizacja na forum gdzie zmieniła sie szata graficzna i kilka ciekawych tematów odeszło w niebyt (dobrze, ze sobie je zapisałem na dysku bo zawierały ciekawe informacje) i może wtedy coś sie stało. Płakał z powodu straty konta nie bede.

zabuduj pod polka jakiegos ciekawego 8" i bedzie po zabawie.
        zestaw glosnikow z tylu nic nie da (bo i tak jezdzisz z przodu) a taki malutki subik napewno uprzyjemni podroz
        Tylko jedno pytanie czy zamontować pod półka woofer 8" + obudowa rezonansowa z mdefu czy sam woofer wkrecony w półke a pojemnośc bagażnika zrobi za komore rezonansową?

Skomentuj

Ok roku tremu była reorganizacja na forum gdzie zmieniła sie szata graficzna
          :lol:
          nic sie nie zmienialo od 2004 roku :P
          a ok roku temu byly ataki na nasz serwis i kilka tematow nie odzyskalismy. prawdopodobnie wtedy tez twoje konto moglo byc stracone. ale to nic pewnego

Tylko jedno pytanie czy zamontować pod półka woofer 8" + obudowa rezonansowa z mdefu czy sam woofer wkrecony w półke a pojemnośc bagażnika zrobi za komore rezonansową?
          zeby wsadzic cos w polke bez skrzyni to bys musial znalezc glosni typu FREE AIR czyli z kosmicznie wielkim QTSem

czyli lepiej kupic normalny glosnik i zbudowac mala skrzyneczke

Skomentuj

a ok roku temu byly ataki na nasz serwis i kilka tematow nie odzyskalismy.
            Jakby to kogos interesowało to mam zciągniete teleportem prawie całe forum z tamtego okresu. Mozna by przywrócić kilka tematów jakby sie komus chiało pobawic.

A wracjając do mojego auta jeszcze jedno pyanie nad którym sie zastanawiem. Bo wiadomo auto jak auto dzisiaj jest a jutro może bedzie trzeba go sprzedać, dlatego nie chce montowac jakiegos "wypasionego" car audio, wole te pieniadze przeznaczyć na budowe nowych kolumn (zestawu 5,1) do pokoju.
            No i teraz moje pytanie czy te hertze z przodu zasilać ze wzmacniacza , czy taka operacje sobie odpuscic i pozostawić je na wzmacniaczu z radia a ewentualnie z tyłu wsadzic głosniczki zasilone ze wzmacniacza + do tego jakiś mały subik zasilony z mostka??

Skomentuj

Ja bym podłączył przód pod wzmak, a tylne kanały wykorzystał na jakiś mały sub(np. na IT MDS08, Mivoc XAW210HC itp.)

Skomentuj

Czaruję...
              X