Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie Vectra B - GMS?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie Vectra B - GMS?

Witam,
    poszukałem, były tematy o omedze i o zestawie GMS, natomiast ja chciałbym aby troszkę indywidualnie podejść do mojego problemu.

Jako że zakupiłem niedawno samochód i z kasą jest bardzo krucho, to chciałem się na chwilę obecną zorientować i zakupić zestaw do 200zł separowany.
    Wydaje mi się że fabryczne tweetery są dobrze rozmieszczone, a także nawet nieźle grają. Jeżeli różnica w nich na korzyść missionów jest znacząca, to je wymienie razem z kondensatorem - akurat mam zbędne Jantzeny 4,7uF u i 3,3uF. Więc jak? radzicie wymieniać? Czy zostawić te z zestawu który zakupię, bądź oryginalne które są aktualnie zamontowane?

Natomiast głośniki midbasowe mają zawieszenie do regeneracji, co niestety jest nie do przeskoczenia. Wole kupić nowe Jest to rozmiar 16cm.

Zastanawiam się nad zestawami GMS960 i Tonsil Speed, Helixy słyszalem i nieźle, aczkolwiek nie takie brzmienie lubie. Może jakaś alternatywa? Zestaw Alpine widziałem na allegro od kumpla w sumie, i tak budżetowo to wygląda, nie słyszałem jak gra, jak zagrają lepiej niż zestaw fabryczny, mogę się skusić. Czy ktoś słyszał: GŁOŚNIKI ALPINE 1750s 6-1/2" (16cm) (nr 685496353)

I teraz dwa pytania dla posiadaczy Vectr, jak puścić grubsze kable do radia i wzmacniacza? Tzn narazie będzie to samo Radio Clariona http://www.audiophile.pl/p/1849_clarion_db178rmp bo takie było a nie mam kasy na zmianę.

Drugie pytanie co do fabrycznych maskownic - są plastikowe i okropne - macie jakieś inne alternatywy?

Czekam na odpowiedzi, sugestie i propozycje.

Pozdrawiam, Łukasz

Skoro i tak chcesz kupować zestaw to odpuść sobie miision z allegro.

Zorientuj się jaką maksymalną głębokość mogą mieć głośniki w twoim przypadku. GMS są głębsze od chociażby tonsili czy helixów, a np. w astrze F nie mieszczą się.

Zamieszczone przez LightSound
    Helixy słyszalem i nieźle, aczkolwiek nie takie brzmienie lubie.
    To może podaj konkretnie co Ci się nie podobało w helixach? Mało basu? Wysokie kłuły w uszy?

Skomentuj

Tzn, nie że się uparłem na zestaw, po prostu wątpie żebym dostał o 20zł taniej jakieś sensowne 16cm A tak to dostane zwrotke i wysokie dodatkowo. Sprawdzę głębokość, ale to nie problem chyba dać grubsze dystanse? Chce zrezygnować całkiem z oryginalnych maskownic i dać coś w stylu więc nie będzie z tym problemów:

http://www.allegro.pl/item680331952_..._max_32cm.html

Co do helixów, one grają sucho, a ja potrzebuje czegoś ciepłego. W domu mam Morela MDT29 + Tonsile 13/50/9 więc cieplutko grają Może to wina radia była, bądź nie wytłumionego samochodu, ale grało to sucho. A z GMSów możesz jeszcze któreś polecić?

Będzie sub na 2xMDS08 lub XAW210HC albo i nawet HCT12T. Ale to już w późniejszym czasie, więc nie muszą grać dobrym basem, ale kickbas by się przydał.

Skomentuj

LightSound,to ja na Twoim miejscu brałbym te speedy 1700, biorąc głównie pod uwage woofery.Miałem ten zestaw i w sumie tweetery i zwrotnice pogoniłem,ale niskie zostały.
        Czekają z średniakami Infinity 6913cs i wysokimi wavecor na montaż w aktywce.

Przyjrzałem się przed chwilą speedom 1700 z Allegro i są chyba inne woofery?
        Moje są bez literki s, samo 1700,,i jest napisane 120wat , kosz niklowany.

Skomentuj

GMS nie słyszałem, jak już wspominałem uderz do powalli na strefie lub elektrodzie(i tu, i tu jest modem). Słyszał na pewno i GMS i Speeda.

Słyszałem woofery tonsila u powalli na Soniaku XM i grało to miękko, "poduchowato". Podejrzewam, że przypadłyby Ci do gustu. Tweeterów nie słyszałem, ale nie zdziwiłbym się gdyby były to te same tweetery co mission z allegro(te po 10zł/szt).
          GMS nie miałem jeszcze okazji słyszeć.

Jeśli interesuje Cię jakość to zainteresowałbym się kupnem wooferów ProA Simplex 16. Gra to miękko, więc powinno Ci się spodobać.
          W późniejszym czasie dokupiłbyś tweetery(np. simplexy, albo helixy hxs1, oba to dosyć łagodne tweetery).

Wyjdzie Cię taki zestaw w ostatecznym rozrachunku znacznie drożej, ale moim zdaniem warto.

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
            jak już wspominałem uderz do powalli na strefie lub elektrodzie(i tu, i tu jest modem). Słyszał na pewno i GMS i Speeda.
            pisalem do niego PW na tamtym forum

niestety autor nie wyrazil zgody na publikacje tego fragmentu rozmowy wiec musialem usunac

Skomentuj

Ma koleś fantazje:)
              Po prostu hiend taki jak mds08

Fakt faktem, ze P236 kosztują sporo, ale dzięki temu nie zabije się ich lichym filtrem 80hz i ledwo 100rms. Zapuszczałem im 250rms na stronę pełnym pasmem od dołu. To już było na styk, ale żyły i żyją nadal. No i chyba kolega zapomniał o tweeterze i zwrotce przewyższające (co sam napisał?) Tonsile.

Ten woofer w różnych postaciach gra w innych zestawach co już pisałem. Tylko czemu Tonsil pada a Helix grał i gra dalej? Może tu trzeba upatrywać różnic.

Nie neguje Tonsili, bo przecież chodzi o kasę, więc można o nich pomyśleć.

[ Dodano: 2009-07-18, 09:19 ]
              Zamieszczone przez cursor

Jeśli interesuje Cię jakość to zainteresowałbym się kupnem wooferów ProA Simplex 16. Gra to miękko, więc powinno Ci się spodobać.
              W późniejszym czasie dokupiłbyś tweetery(np. simplexy, albo helixy hxs1, oba to dosyć łagodne tweetery).
              Również jestem za tym rozwiązaniem. Szczególnie, że z tweeterów jesteś w miarę zadowolony.

Skomentuj

Powiedzcie jakie tweterki i zwrotke zakupic do tych tonsilów (te z zestawu poszłyby na allegro) czy za ok 100-150zł coś dostanę??

Skomentuj

Zamieszczone przez poloTDI
                  czy za ok 100-150zł coś dostanę??
                  nawet jak uda sie kupic cos dobrego to bez odpowiedniej zwrotnicy taki zabieg niewiele da. a zwrotnicy nie kupisz bo trzeba robic pomiary
                  a pomiary w samochodzie w amatorskich warunkach to bardzo trudna rzecz :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    Zamieszczone przez poloTDI
                    czy za ok 100-150zł coś dostanę??
                    nawet jak uda sie kupic cos dobrego to bez odpowiedniej zwrotnicy taki zabieg niewiele da. a zwrotnicy nie kupisz bo trzeba robic pomiary
                    a pomiary w samochodzie w amatorskich warunkach to bardzo trudna rzecz :P
                    True. Do tego, jeśli można by porównać te Tonsile do Proa Simplex czy Helix P206, to taki tweeter będzie zarąbiście odstawać od woofera. Skoro z fabrycznym idzie jakoś żyć to poczekaj i odłóż na coś konkretnego.

Ze zwrotkami prawda. Może więc aktywka. To by była inwestycja, ale warta zachodu. Np Pioneer Deh p945. W sumie jedno z tańszych i dobrych radyjek.

Uff, się rozpędziłem;]

Skomentuj

Czaruję...
                    X