Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy taki filtr do suba się nadaje?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy taki filtr do suba się nadaje?

Witam!
    Posiadam stary wzmacniacz Pionera 4 kanałowy i chciałbym go wykorzystać. 2 kanaly na przód i dwa w mostku na suba (wyjdzie około 80 W, nie potrzebuję łomotu :razz: ) Niestety nie posiada on filtrów itp. więc jestem zmuszony dokupić filtr dolnoprzepustowy. Wiem, że nie polecacie pasywnych, więc rozgladałem sie za czymś innym. Myślicie, że takie coś się nada?
    http://www.allegro.pl/item716414469_...zasilanie.html
    Odpowiada mi to, bo nie potrzebuje zasialnia symetrycznego :)
    Jeśli jednak uważacie, że lipa to proszę o jakąś propozycję, jak ugryźć ten ten temat
    Pozdro!

Pamiętaj, że musisz wpiąć ten filtr nie na wyjściu wzmacniacza, lecz przed końcówką mocy. Ale wzmacniacz zapewne jest stereo i posiada wyjścia na 2 pary kolumn (sprawdź lepiej, albo napisz jaki model wzmacniacza). Więc nie ważne jak byś kombinował nie podłączysz tego. W takim wypadku potrzebowałbyś osobną końcówkę do napędzania suba.

Jeśli wzmacniacz naprawdę ma 4 kanały to musisz wpiąc filtr na wejściu. A co do samego filtra z powyższej aukcji wg mnie odpada - ma zbyt wysokie cięcie. Poszukaj czegoś z regulacją fazy i odcięcia częstotliwości. Najlepiej 70-100Hz. Zazwyczaj regulowane filtry posiadają większy zakres, ale to tak na wszelki wypadek, żebyś wiedział czego szukać.
    Będziesz potrzebował także sumatora. Większość filtrów go posiada (powyższy nie). Szukaj takiego z wejściami L i R.

Skomentuj

Dołóż trochę i kup jakąś normalną zwrotnicę aktywną, jak np. ta:
      http://www.allegro.pl/item706820982_...h_hyn_330.html

Będziesz mieć przy okazji HPF dla przodu.

Skomentuj

W tym filtrze co podałem, niby jest regulacja odciecia, opisano w aukcji, że trzeba zmienić rezystory, tylko nie wiem ile w tym prawdy.
        Z racji tego, że auto jest ojca i będę nim jezdzić tylko w weekendy nie chcialbym ponosić zbytnich kosztów. Mój wzmacniacz to Pioneer GM-3400.
        Jaka jest najtańsza możliwość by jakoś podłączyć skrzynie pod zmostkowane dwa kanaly?

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh
          Ale wzmacniacz zapewne jest stereo i posiada wyjścia na 2 pary kolumn (sprawdź lepiej, albo napisz jaki model wzmacniacza).
          Przepraszam, niedoczytałem, że chodzi o car audio :oops:.

W takim razie, tak jak wyżej kolega podpowiedział, dołóż trochę i kup zwrotnicę aktywną.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotrek_kolo
            W tym filtrze co podałem, niby jest regulacja odciecia, opisano w aukcji, że trzeba zmienić rezystory, tylko nie wiem ile w tym prawdy.
            Tak samo działają regulowane filtry we wzmacniaczach, tyle, że zamiast zmieniać rezystorów masz potencjometr :wink:

Jakie masz w ogóle radio do tego?

Skomentuj

A jakie to radio, że wyjście na suba ma a filtrów nie?
              Jak już to mają wyjście na suba a szerokiego nie.
              Chyba, że wyjście było dorabiane.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                A jakie to radio, że wyjście na suba ma a filtrów nie?
                Jak już to mają wyjście na suba a szerokiego nie.
                Chyba, że wyjście było dorabiane.
                A chociażby Alpine CDA-9884 :P
                3 pary RCA, osobne wyjście na sub, HPF jest, LPF już nie :mrgreen:

Skomentuj

cursor,
                  Zamieszczone przez cursor
                  A chociażby Alpine CDA-9884 :P
                  wg mnie jest przeczytaj sobie 32 stronę manuala.
                  Jest regulowany między 20-200Hz
                  Tylko trzeba już wejść w zaawansowane funkcje.
                  Jest regulowany dla "low range speakers" i ze spadkiem 6, 12, 18 i 24 dB/oct z poziomem 0 do -12dB.
                  A poza tym są dwa ustawienia. Alba sub podąża za ustawieniami volume albo jest regulowany ręcznie.
                  Można też ustawić suba na MONO lub STEREO lub NORMAL lub REVERSE.
                  Może poprostu był ustawiony na OFF i dlatego leciał całym pasmem.
                  Bo tak mi wychodzi z instrukcji.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Owszem, masz rację, ale żeby wejść do ustawień zaawansowanych, to trzeba podłączyć imprinta i w 9884 i 9884r

Skomentuj

Żeby było śmieszniej... Nie posiadam radia :P Znaczy się, zamonotowany jest zwykły stary kaseciak z którego biorę tylko sygnał na remote a zródłem jest odtwarzacz mp3 podlaczony kablem jack-chinch. :P Wiem, wiem, pożal się Boże ale każdy kombinuje jak tylko może :lol:

Skomentuj

cursor,
                        a to do tego nie doszedłem :razz:
                        a imprint do ok 50% ceny radia :grin:
                        Zamieszczone przez piotrek_kolo
                        Żeby było śmieszniej... Nie posiadam radia :P Znaczy się, zamonotowany jest zwykły stary kaseciak z którego biorę tylko sygnał na remote a zródłem jest odtwarzacz mp3 podlaczony kablem jack-chinch. :P Wiem, wiem, pożal się Boże ale każdy kombinuje jak tylko może :lol:
                        :shock:
                        to kup:
                        np: wszystko jedno który na pewno będzie dobrze.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                        X