Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Clarion BD359RGMP nie włącza się

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Clarion BD359RGMP nie włącza się

Proszę o pilną pomoc w diagnozie w/w radia.
    Sprawa wygląda tak: radio było w pełni sprawne. Znajomy dołożył sobie do tego auta tubę + wzmacniacz ( mniejsza o markę). Załączenie wzmacniacza pociągnął od plusa z radia (zaraz za bezpiecznikiem) poprzez osobny wyłącznik. Przy wyciąganiu tego radia owy plus załączający wzmacniacz wysunął się-odłączył od bezpiecznika (bo miał tylko skręcone kabelki) i dotknął obudowy radia.
    Radio w tym czasie było wyłączone, ale wzmacniacz nie. Poczuliśmy tylko swąd spalonej części elektronicznej i radio od tego czasu się nie włącza. Na szybko tylko sprawdziłem diodę włączoną w szereg z wejściem zasilania - jest dobra.
    Bardzo proszę koledzy o poradę co mogę jeszcze sprawdzić, co mogło się spalić, gdyż stało się to z mojej winy i chciałbym mu to jak najszybciej zrobić - jeśli oczywiście się da.

( a wszystko dlatego gdyż powiedziałem mu, że mogę mu zrobić załączanie wzmacniacza wraz z włączaniem radia - wyzwolenie podepnę pod pin sterujący anteną. Więc znajomy radio wyciągnął i wtedy niestety jego niezdarność zrobiła co zrobiła)

a bezpiecznik sprawdzales?
    sprawdz czy wogole zasilanie pojawia sie gdzies dalej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      a bezpiecznik sprawdzales
      laikiem nie jestem. bezpieczniki były sprawdzone jako pierwsze.
      Następnie dioda zabezpieczająca i dalej stabilizator. I przy nim natknąłem się na usterkę: nie dochodzi do niego zasilanie. Przyczyna? Upalona ścieżka. A dlaczego? Bo radio posiada bezpieczniki 15 i 20 A, czyli za duże...

Skomentuj

czcyli temat wyczerpany?

Skomentuj

można rzec : tak.

Skomentuj

Czaruję...
          X