Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer - warto ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer - warto ??

Witam
    Mam pytanko. Mianowicie od roku na szafie leży STX 22-120-8 SC i chce coś z nim zrobić. Czy opłaca się składać do niego jakąś skrzynie żeby "zagrał" w samochodzie ?? Posiadam do niego tunel BR i terminal w piwnicy leży pełno płyt wiórowych więc koszty przeznaczone na budowę są zerowe. Troszkę mnie martwi to 8ohm. Nie wiem czy ktoś stosuje w car audio taka impedancję.

Jakbyś użył jakiegoś dobrego wzmacniacza, który ma ok. 200W RMS w mostku przy 4ohm, to przyzwoicie by zasilił tego STX'a, nie będziesz mieć masażu pleców, ale uzupełnisz przód o bas.

Skomentuj

Zamieszczone przez wisnialodz
      od roku na szafie leży STX 22-120-8 SC
      w piwnicy leży pełno płyt wiórowych więc koszty przeznaczone na budowę są zerowe
      wiec czym sie przejmujesz?
      biegiem do piwnicy ciac plyty i testuj :P

stosowalem 8ohm w samochodzie i poza mniejsza moca niczym to nie grozi

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        stosowalem 8ohm w samochodzie i poza mniejsza moca niczym to nie grozi
        Przy tanich wzmakach nawet lepiej, bo prądowo będą lepiej wyrabiać.

Skomentuj

Szczególnie że moc aż tak bardzo nie siądzie. W tanich i nawet nie aż tak tanich wzmakach największy problem to przetwornica, w np cp 602 i 604 są takie same przetwornice ;]

Skomentuj

Już dawno bym złożył tylko nie wiedziałem czy jest sens wsadzać 8ohm głośnik do auta.
            Jaki będzie optymalny litraż jeżeli będzie to subwoofer tylko do muzyki tzn. mam robić większą skrzynie czy raczej mniejszą oczywiście w granicach normy.

PS. W domu pracował chyba w 24l. Tunel 7,5x16cm.

Skomentuj

Jaki będzie optymalny litraż jeżeli będzie to subwoofer tylko do muzyki tzn. mam robić większą skrzynie czy raczej mniejszą oczywiście w granicach normy.
              20 parę do max 30l, najlepiej br.
              PS. W domu pracował chyba w 24l. Tunel 7,5x16cm.
              litrażowo będzie ok, ale pisz raczej o strojeniach bo nie chce mi się symulować na ile ten tunel stroi w tej budzie :P

Skomentuj

W 24l stroi 50Hz, ale przy 63Hz jest podbicie 3,8dB w 26l stroi 48Hz, ale podbicie przy 60Hz 3,5dB. W mniejszej skrzyni przy 54Hz osiąga 13,4ms, a w większej przy 51Hz 14,2ms Wychodzi na to, że bardzo podobnie będzie grał w obu skrzyniach.

Skomentuj

Wychodzi na to, że bardzo podobnie będzie grał w obu skrzyniach.
                  olej symulator, ale tak , grał będzie podobnie bo różnica w litrażu to parę %, tak samo w strojeniu, szczególnie że póki nie zmierzysz to też nie wiesz czy to 48 czy 50hz, a może jeszcze inna wartość.
                  Takiej różnicy nie usłyszysz, ale możesz zrobić odpowiednio większą budę testową i parę rurek br. Np 20 , 25 i 30l, i do tego strojenia 35, 40 i 45hz, a jak bardzo chcesz to jeszcze 50hz możesz spróbować, wybierzesz to co Ci najbardziej pasuje.
                  (closed też obowiązkowo wypróbuj)

Skomentuj

Czaruję...
                  X