Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Toyota Camry- proszę o pomoc co zamiast 69 ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Toyota Camry- proszę o pomoc co zamiast 69 ;)

Witam
    Chciałbym coś pozmieniać w seryjnym nagłośnieniu (Toyota Camry). :mrgreen:

Seryjne głośniki mają rozmiar 6x9, przód na dole drzwi, 2 tylne na "półce" (metalowa, wygłuszona czymś filcopodobnym). Zasilanie- seryjne radio. Może kiedyś o wzmacniaczu pomyślę (zrobię), narazie boję się tak grzebać w aucie- zintegrowany panel radio+ CD + chyba klima w jednym...

Muzyki nie słucham głośno, nie ma służyć do pokazów pod dyskoteką itp. ;] Jeżdzę autem sam, ew. z dziewczyną, najlepiej ma grać z przodu ;].

Obecnie brakuje mi w aucie najbardziej wysokich tonów. Reszta też jest bez polotu dzwięk jest sztuczny, przytłumiony, nie czuć stereo itp. (w poprzednim aucie miałem fabryczny zestaw JBL, średniotonówki około 50mm z przodu + niskotonowe około 160mm tył i grało to o niebo lepiej.... w 10 lat starszym aucie 10 lat starsze nagłośnienie).

Czy zestaw na tył jakiś STX/ Tesla około 16cm na tył jako niskotonowe (półka, jednak najprawdopodobniej montowane na pierścieniach od spodu bo od góry nie wejdą)?

Na przód w otworach coś mniejszego (12cm mam nadzieję że wejdą) + wysokotonowe wycelowane w kolana... usłyszę je? Mam Tonsile GDWK z tego co pamiętam wolne....?

Czy może pomyśleć o jakichś 6x9? Wiem, że elipsy mają wszędzie kiepską opinię- ale czy np. jakiś zestaw (tani, używany) Sony Xpload za około 100pln para głosników nie zagra lepiej od tych STXów?

Chcę złożyć zestaw budżetowy - 200-300pln na głośniki, resztę zrobię sam. Auto nie długo na sprzedaż więc inwestować więcej nie chcę. Jednak warunek- brak ingerencji w blachę, nie chcę aby z zewnątrz było coś widać. To mnie też przy wysokotonowych ogranicza.... Zagra to jakoś?? Sub w bagażniku też raczej odpada- o miejsce chodzi.

Zamieszczone przez waswas10
    Czy zestaw na tył jakiś STX/ Tesla około 16cm na tył jako niskotonowe (półka, jednak najprawdopodobniej montowane na pierścieniach od spodu bo od góry nie wejdą)?
    zapomnij o domowych

Na przód w otworach coś mniejszego (12cm mam nadzieję że wejdą) + wysokotonowe wycelowane w kolana... usłyszę je? Mam Tonsile GDWK z tego co pamiętam wolne....?
    gdzie masz te miejsce na 10-12cm?
    bo jak pod szyba dobrze ukierunkowane to mozesz jakas szerokopasmowke dac

Czy może pomyśleć o jakichś 6x9? Wiem, że elipsy mają wszędzie kiepską opinię- ale czy np. jakiś zestaw (tani, używany) Sony Xpload za około 100pln para głosników nie zagra lepiej od tych STXów?
    nawet jakbys chcial jaja to napewno nie xplody :???: jakies tansze jak najprostsze

Skomentuj

No ok, domowe odpadają (choć na tym forum chyba spotkałem się z opinią aby ARNy do auta pakować...).

Z przodu mam fabryczne dziury 6x9 w drzwiach (lekko poniżej kolana) oraz z tyłu na półce. Myślałem o dorobieniu dystansu z MDFu i wrzuceniu w przód małego głośnika średniotonowego i obok wysokotonówkę. Miejsce średnie (albo kiepskie ;]) jednak co innego ;]. Raczej miejsca innego na wysokotonówki nie zagospodaruję chyba że tanio dostanę trójkąciki do zabudowy jakieś.

I z przodu i z tyłu jaja są fabryczne. Czyli rozumiem że o wymianie ich na coś lepszego 6x9 lepiej zapomnieć?

Czy taki podział jak proponowałem (duże głośniki z tyłu jako niskotonowe w półkę a w przód średniotonowy + kopułka) ma jakikolwiek sens?

Skomentuj

(choć na tym forum chyba spotkałem się z opinią aby ARNy do auta pakować...).
        nie ARNy tylko ARXy - no i sa typowo samochodowe

Z przodu mam fabryczne dziury 6x9 w drzwiach (lekko poniżej kolana) oraz z tyłu na półce. Myślałem o dorobieniu dystansu z MDFu i wrzuceniu w przód małego głośnika średniotonowego i obok wysokotonówkę
        a po co kombinowac? robisz przejsciowke na 16,5cm i po klopocie

Raczej miejsca innego na wysokotonówki nie zagospodaruję chyba że tanio dostanę trójkąciki do zabudowy jakieś.
        wystarczy na tasme przykleic na pewien czas
        lub klej taki co daja w czasopismach do przyklejania graisow

I z przodu i z tyłu jaja są fabryczne. Czyli rozumiem że o wymianie ich na coś lepszego 6x9 lepiej zapomnieć?
        naprawd malo jest dobrych glosnikow tego typu. a jak sa to albo za drogie albo zagraja niewiele lepiej

Czy taki podział jak proponowałem (duże głośniki z tyłu jako niskotonowe w półkę a w przód średniotonowy + kopułka) ma jakikolwiek sens?
        niebardzo - lepiej dac z przodu i z tylu to samo

Skomentuj

Więc takie 4 ARXy 150 lub 165 (w zależności co wejdzie) + ew. wysokotonowe to najlepsze wyjście w tych pieniądzach? Zagra to bez tych wysokotonówek znośnie czy od razu lepiej całość wrzucać? I ew. w przyszłości rozbudowa o wzmacniacz czy subwoofer?

Skomentuj

alternatywa zawsze jest - mozesz poszukac GMS lub innych okazji
            byly tez tonsile za rozsadne pieniadze
            trzeba by czegos poszukac...

Skomentuj

Czaruję...
            X