Witam,jak można poprawić w miare prosty sposób brzmienie takiego zestawu http://www.allegro.pl/item828248370_...owe_sklep.html w głosnik niskotonowy idzie całe pasmo a na głośniku wysokotonowym jest kondensator 4,7,na początku zrobiłem tłumienie głosnika wysokotonowego który był bardzo krzykliwy o -3 db co znacznie poprawiło brzmienie całego zestawy,teraz zastanawiam sie nad zmianą kondensatora tylko nie wiem czy zmienic jego wartosć ???
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak poprawic brzmienie zestawu ??
Collapse
X
-
Zamieszczone przez RfckJak masz głośniki w drzwiach to należy je wytłumić! to jest duży krok do poprawy brzmienia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez far77jak można poprawić w miare prosty sposób brzmienie takiego zestawu
a tak powaznie to nic nie zrobisz bez pomiarow
zmiana samego kondensatora zabezpieczy tylko glosnik wysokotonowy. ja bym szedl nawet w 2 rzad...
ale i tak nic wiecej nie zrobisz bez pomiarow bo nie wiesz co i gdzie zmieniac
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.Zamieszczone przez far77jak można poprawić w miare prosty sposób brzmienie takiego zestawu
a tak powaznie to nic nie zrobisz bez pomiarow
zmiana samego kondensatora zabezpieczy tylko glosnik wysokotonowy. ja bym szedl nawet w 2 rzad...
ale i tak nic wiecej nie zrobisz bez pomiarow bo nie wiesz co i gdzie zmieniac
[ Dodano: 2009-12-01, 08:09 ]
Zamieszczone przez RfckMoże pobaw się L-padem i schodz z efektywności, wymiana kondensatora na slepo to taka loteria, jak on na kondzie 2u2 jest odciety wysoko i jest natarczywy wysoki to coś mi sie wydaje ze nizszy podzial będzie gorszym rozwiązaniem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.Zamieszczone przez far77co masz na myśli idąc w 2 rząd ??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroPodstawa to zwrotnica, fabryczne ,szczególnie z tanich zestawów służą jako filtry przeciw spaleniu głośników i nic więcej.
Tylko że tu niestety trzeba mieć przede wszystkim sporo doświadczenia i jeszcze więcej czasu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez far77a odnosnie kondensatora pod głośnik wysokotonowy jesli zmienie z 4,7uf na 3,9uf to zmiejsze jego pasmo ale będzie bardziej bezpieczny bo mniej bedzie do niego docierało niskich tonów-dobrze rozumiem ??
Zamieszczone przez far77Czyli gra nie warta świeczki,poprostu trzeba ten zestaw sprzedać i kupić cos lepszego
Pewnym rozwiązaniem byłby podział aktywny, ale wymaga wzmacniacza 4ch lub dwóch 2ch no i radia z taką możliwością, albo zewnętrznej zwroty.
W pierwszej kolejności zainteresowałbym się kupnem wzmacniacza.
Taki Philips DAP650 lub DAP6040(XP640 to to samo) da się kupić za 150zł na allegro, a myślę, że da zauważalną poprawę, a umożliwia ew. biampling i przy zmianie radia podział aktywny.
Skomentuj
-
Ten zestaw nie jest wcale taki zły, przydałaby się tylko dobra zwrota, a żeby takową zrobić, to bez pomiarów to robota po omacku.
Pewnym rozwiązaniem byłby podział aktywny, ale wymaga wzmacniacza 4ch lub dwóch 2ch no i radia z taką możliwością, albo zewnętrznej zwroty.
Czyli musiałbym oddac głosniki do osoby która konkretnie zajmuje sie zwrotnicami i ma możliwosć pomierzenia parametrów tych głosników-ew jakie to moga byc koszta ?? i jeszcze wpadłem na taki pomysł aby każdy głosnik podłaczyc pod osobny kanał w radiu ale czy takie rozwiazanie ma sens ??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez far77Czyli musiałbym oddac głosniki do osoby która konkretnie zajmuje sie zwrotnicami i ma możliwosć pomierzenia parametrów tych głosników
Zamieszczone przez far77i jeszcze wpadłem na taki pomysł aby każdy głosnik podłaczyc pod osobny kanał w radiu ale czy takie rozwiazanie ma sens ??Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
[quote="jaromas"]To Ci cursor właśnie napisał o aktywnym podziale, jeżeli masz odpowiednie radio to możesz aktywnie "rozdzielić" sygnał na poszczególne kanały i wtedy masz sprawę załatwioną ze zwrotnicą[/quote
Ok,czyli radio tego nie podzieli
[ Dodano: 2009-12-01, 20:47 ]
[quote="lklukasz"]
tak ale nie oddać a pomierzyć je w samochodzie zamontowane i wtedy zaprojektować zwrotnice.
Orientacyjne koszty takiej operacji :?: na chwile obecną zrobiłem na tweter -4db i zobacze czy lepiej będzie dla ucha,cały czas zastanawiam sie czy warto spróbować zmienic oryginalny kondensator 4,7uf ( biopolarny ) na MKP 3,9uf bo mam wrażenie ze przy głośniejszym słuchaniu wysokotonowy ma dosyć i boje sie go uszkodzić.
[ Dodano: 2009-12-01, 23:09 ]
po obcięciu twetera -4db zestaw przestał całkowicie brzmieć,dzwięk stał się szorstki i niemiły dla ucha :neutral: powracam do -3db
Skomentuj
-
Zamieszczone przez far77Orientacyjne koszty takiej operacji :?:
Zamieszczone przez far77po obcięciu twetera -4db zestaw przestał całkowicie brzmieć,dzwięk stał się szorstki i niemiły dla ucha :neutral:Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
[quote="lklukasz"]
a to dziwne powinien być po prostu cichszy. Jakość dźwięku nie powinna się zmienić
Dzisiaj troszke posłuchałem płytek w samochodzie przy obcieciu -4db i okazało sie ze ciszej grajacy tweeter poprostu demaskuje grajacy całym pasmem głosnik średnio-niskotonowy który o dziwo przenosi bardzo dużo wysokich tonów i tak naparwde teraz to słychać,przy ustawieniu -3db było to maskowane przez głosniejszy tweeter, dlatego całosciowo teraz zestaw brzmi znacznie gorzej.
[ Dodano: 2009-12-02, 21:48 ]
znalazłem na forum taki oto schemacik zwrotnicy http://img301.imageshack.us/i/missionvectra.jpg/
wiem ze to jest loteria nie znajac parametrów głosników ale może założyć cewke na głosnik midbasowy ?? co ograniczy tony wysokie jakie się niego wydobywaja.
Skomentuj
Skomentuj