Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór szybkiego przetwornika pod gotową obudowę. (sub)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór szybkiego przetwornika pod gotową obudowę. (sub)

Po pierwsze wyobraźcie sobie, że to mój pierwszy post w tym dziale :mrgreen:

Mam golfa 4 i szukam tuby, suba do bagażnika. Nie chce zawalić go całego to znalazłem takie rozwiazanie:
    http://allegro.pl/item869923752_obud...golf_4_iv.html

Jaki głośnik CA 25cm pasuje do 14L? (dodam, że może istnieje możliwość zamówienia skrzyni o innej srednicy otworu)

Przy tak małym litrażu, nici z zejścia głośnika. Szukam takiego przetwornika, co nie będzie dudnił, łupał itp, bas ma być kontrolowany i szybki.
    Możecie coś doradzić? Ewentualnie fabryczne konstrukcje polecajcie mi.

no to może standardowa mds08
    lub
    u-Dimension RM-208SL
    http://sklep.gae.pl/udimension-rm208sl-p-988.html
    słuchałem go ostatnio i powiem szczerze, że nie wierzyłem, że taki głośniczek może tak zamiatać. Grał w mitsubishi daimond kombi. Miał zejście i gał po prostu rewelacyjnie. A zalecane obudowy to 8, 9 i 10 litrów.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

zalecana przez producenta obudowa 15l zamknięta jest przy mds08 Sluchalem tego w 15 i 17 litrach w aucie i roznica na zejsciu troche jest ale i w 15 gralo to bardzo fajnie. Tylko ze do tej obudowy co pokazales przydalyby sie wzmocnienia bo srednio widze te 12 i 16mm mdfu z mdsem... A druga sprawa ze taki sub 15litrow wiele nie zabiera bagaznika, nawet w golfie

Skomentuj

Alphard CW1002C lub Boschmann V-1050SNI to najtańsze i sprawdzone opcje.
        Jeśli oczekujesz jakiegoś "mięsa", to nie jest to głupie rozwiazanie.

Niedawno sprzedałem Audio System HX08SQ za 200zł. Zalecany closed to 8l, br 12l@45hz

Skomentuj

Czy w tak małej 14L budzie, jakieś sensowne uderzenie uzyskam? (bum bum, nie buuuu buuuuu )
          Czy lepiej olać tą budę z allegro, znaleźć głośnik i dać jakieś 25L ( oczywiście zakładając, że te 25L podpasuje danemu głośnikowi nie psując jego odpowiedzi impulsowej oraz wytrzymałości mocowej )

poprostu marwie się, czy z bagażnika usłyszę fajnie basik w 14L przy zaproponowanych przez was przetwornikach..

Skomentuj

W 20l(brutto, bez odliczania objętości zajmowanej przez głośnik) closed. Słuchałem wspomnianego Boschmanna V-1050SNI. Może grało to monotonnie, ale potrafiło tupnąć jak i rzucić mięsem. Słuchałem tego w małym hatchbacku(renault clio I), a dostawał raptem 150W RMS z philipsa dap600 w mostku.

Jeśli masz większy budżet, to dobrą opcją jest RE Audio REX. 8 lub 10". Jedyny problem z nimi to impedancja. 2x4ohm, a więc przydałby się jakiś mono.

Za niecałe 300zł widziałem niedawno FLI 1000s(nie pamiętam dobrze modelu). 500W RMS przy 2ohm. W sam raz sprawdziłby się do takiego REX'a 10".

Skomentuj

El_liero to zrob porzadna skrzynke 17litrow zamknieta dla mds08 ze wzmocnieniami i bedziesz zadowolony. Nie beda Cie wszyscy w kolo sluchac, ale Ty w aucie bedziesz mial wykop, przyzwoite zejscie i brak monotonni o ktorej wspomnial cursor przy boschmannie

Skomentuj

A może jeśli ten koleś robi te budy sam, mógłbyci zrobić budę o większym litrażu ale tak samo nie inwazyjną... Na przykład przednia scianka skośna... Tak że przy klapie jest taka jak ta buda z aukcji a potem się rozszerza... Zajmie troszkę wiecej miejsca ale co to jest te 5 litrów... Rysunek poglądowy, lewa obudowa standardowa prawa modyfikowana na wiekszą pojemność, widok bezpośrednio z góry...

Skomentuj

no i chyba zrobię większą obudowę i myślę że będzie git malina dla MDS'a :)
                  ok dzięki wszystkim.
                  :diy:

Skomentuj

ciekaw jestem jak zagra mds08 w zamkniętej pod względem szybkości.
                    Faktycznie głośniczek fajnie wymiata ale pod względem szybkości to tak średnio.

Miałem mds'a (co prawda w br w 20l) i też potwierdzam, że ma niezłe zejście, fajny wykop i brzmienie ale co do szybkości to przy szybkich kawałkach u mnie się gubił (np.prodigy-vodoo peoople).
                    Być może to wina wzmaka alpine v12 (brak kontroli?), ale przy szybkich kawałkach eweidentnie bas był był mało czytelny i nie punktualny.

Sam się przymierzam do jakiegoś szybkiego i małego sub'a, więc jak możesz napisz po odsłuchu jak oceniasz mds'a w zamkniętej pod względem czytelności basu i jego punktualności na szybkich kawałkach?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                      Szukam takiego przetwornika, co nie będzie dudnił, łupał itp, bas ma być kontrolowany i szybki.
                      uDim RM 208SL dokładnie spełni Twoje oczekiwania, jedno "ale" - musi dostać te 150w, lub trochę więcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez sinoff
                        uDim RM 208SL dokładnie spełni Twoje oczekiwania, jedno "ale" - musi dostać te 150w, lub trochę więcej.
                        już go proponowałem. Głośnik jest naprawdę rewelacyjny. Potrzebuje małą skrzynię 8-10L. Jedyny jesgo minus to spl=82dB. Więc proponuję mocny wzmacniacz do niego.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

El_liero, spokojnie aplikuj mds-a,piszesz że nie chcesz buczenia,i nie będzie,gwarantuje bardzo kulturalne i szybkie brzmienie,zresztą w aucie to tylko laik szuka zejścia.Tak wąską litrażowo aplikację,nawet poniżej tego co sugerujesz przerobiłem w dużym busie,mniejszym combo i obecnie w kangoo,po co mi zejście,jak go nie usłysze,widok drżących lusterek nie sprawia na mnie wrażenia.

Skomentuj

Czaruję...
                          X