Z racji, że ostatnio jestem nie zadowolony z mojego systemu przedniego postanowiłem coś zmienić. Mój system to Proa Coloris + Vifa d26nc-05-06 w wersji wyglądającej jak ss2904 ze stalowym frontem, którą proa nazwało neo26. Ale do rzeczy. Aktualnie gra to pasywnie podłączone do jednego wzmacniacza Xetec p2 2x205W przez cewkę i kondensator dla wysokotonowca. Mimo podobnego spl obu głośników tweeter prosi się o l-pad tak na moje ucho -3dB (tak bym próbował najpierw). Jest poprostu krzykliwy, ostry, głośny i wogóle nie zachowuje się w tym towarzystwie jak na tweeter dobrej firmy przystało. Został wybrany prze zemnie z powodu dużej liczby dobrych opinii w "towarzystwie" audio i forach internetowych polskich jak i zagranicznych.
W domu leży i się kurzy mój poprzedni wzmacniacz genesis/dls b40. Moc 2x20w genesis watts a na jakimś forum zlazłem, że ma moc 30-35w.
Moje radio to eclipse cd8445e możliwością 3-way.
Mam taki plan:
1 way-sub regulacja 63-200Hz ze zboczem od pass-24dB
2-coloris na xepec p2- regulacja 200-10kH zbocze jak wyżej
3-vifa na genesis/dls b40 - regulacja chyba od 1kH do 16 ale nie pamiętam a zbocze jak wyżej
moje pytania są następujące:
co myślicie o takim rozwiązaniu?
czy może lepiej zaprojektować pasywną zwrotkę?
czy taka różnica w mocy obu wzmacniaczy ma znaczenie?
bo boję się, że przy głośniejszym słuchaniu zabraknie góry.
Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi.
W domu leży i się kurzy mój poprzedni wzmacniacz genesis/dls b40. Moc 2x20w genesis watts a na jakimś forum zlazłem, że ma moc 30-35w.
Moje radio to eclipse cd8445e możliwością 3-way.
Mam taki plan:
1 way-sub regulacja 63-200Hz ze zboczem od pass-24dB
2-coloris na xepec p2- regulacja 200-10kH zbocze jak wyżej
3-vifa na genesis/dls b40 - regulacja chyba od 1kH do 16 ale nie pamiętam a zbocze jak wyżej
moje pytania są następujące:
co myślicie o takim rozwiązaniu?
czy może lepiej zaprojektować pasywną zwrotkę?
czy taka różnica w mocy obu wzmacniaczy ma znaczenie?
bo boję się, że przy głośniejszym słuchaniu zabraknie góry.
Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi.
Skomentuj