Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy projektowaniu subwoofera do samochodu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Haha xD Faktycznie nie spojrzałem za dokładnie na zdjęcia tylko poszukałem opisu dokładniejszego a tam jakiś fachowiec się wypowiedział :) http://www.allegro.pl/item889054126_...e.html#gallery
    A ten opłaca się licytować ?

Skomentuj

Witaj!

Zamieszczone przez melek
      A ten opłaca się licytować ?
      Nie.

Alpiny też nie kupuj, bo koleś nie daję do niej odpowiedniej kostki żebyś mógł podłączyć głośniki. Najlepszym, lecz najdroższym wyjściem był by zakup Sony ze złotej serii (lepiej polować na ten model, bo ten z aukcji jest b.drogi, te wzmacniacze schodzą w granicach 80-100zł).

Tutaj za rozsądną cenę masz dobry wzmacniacz, pogadaj z gościem to zrobi Ci pewnie wysyłkę w cenie ;-)
      http://www.allegro.pl/item896590830_...w_rms_2_1.html
      Ja bym się za długo nie zastanawiał, bo to jest stara i dobra seria Alpiny.

Pozdrawiam,
      Krzysiek191022 ;-)

Skomentuj

Trochę mało ma tchu bo tak sobie pomyślałem że z czasem zmienię samochód i tam dodam może drugi sub przy dwóch już tak ładnie się nie prezentuje ;/ Przynajmniej by miał jakieś 2x 100w albo 120w więcej nie trzeba. Nie muszą być jakieś bardzo znane jak Alpiny.
        2 x 60W @ 4 ohms (0.08% THD)
        2 x 80W @ 2 ohms (0.3% THD)
        1 x 160W @ 4 ohms bridged (0.3% THD)

Skomentuj

Witam! ;-)

Zamieszczone przez melek
          Trochę mało ma tchu bo tak sobie pomyślałem że z czasem zmienię samochód
          Więc z czasem możesz sprzedać Alpinę i kupić coś innego. Rób jak chcesz, chciałem dobrze.

Pozdrawiam,
          Krzysiek191022 ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez melek
            Trochę mało ma tchu bo tak sobie pomyślałem że z czasem zmienię samochód i tam dodam może drugi sub przy dwóch już tak ładnie się nie prezentuje ;/
            takie myślenie jest bez sensu, bo co jak będziesz miał kiedyś autobus kupić ?
            Jak kupujesz szafkę do mieszkania to też kupujesz większą mimo że nie pasuje bo kiedyś będziesz się przeprowadzał ?
            Nonsens.

Skomentuj

Wiem Ale korci mnie to wylicytować jak by to zatrzymało się koło 60 zł to na pewno nie był by to zły wybór bo za więcej to wole jakąś inna firmę a wolę dołożyć a ta chyba nie jest całkiem zła nawet na allegro jest wyróżniona ta firma od reszty sprzętu http://www.allegro.pl/item889054126_...e.html#gallery

Panowie macie rację muszę sobie troszkę to wszystko przemyśleć bo na początku byłem pewny co chce osiągnąć. A teraz nie koniecznie... Napiszę niedługo o moich przemyśleniach dokładnych i zaczniemy sklejać wszystko do kupy

Skomentuj

Witam!

Słuchałeś kiedyś coś z Boshmanów ? Ja słuchałem i szczerze powiedziawszy nie spieszy mi się aby ponownie to powtórzyć ;-) To, że firma jest wyróżniona na allegro o niczym nie świadczy, bo to nie jest żadne wyróżnienie w świecie C-A, więc tym się nie kieruj. Sorry, ale ja bym tego wzmacniacza nawet za 40zł nie chciał licytować, jak pod nosem mam Alpinę za 125zł ! A myślę, że taka kwota nikogo nie pogrąży, a zawsze możesz go sprzedać za podobną cenę. Moja ostateczna propozycja :

Canton Pullman + Wzmacniacz Alpiny z mojego postu! Było by to idealne uzupełnienie pasma w aucie ;-)

Pozdrawiam,
                Krzysiek191022.

Skomentuj

To jest świetny przykład, że wzmacniacz może mulić
                  wiem bo troche starszy model oddalem bratu wlasnie przez to ze to totoalny mul :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek191022
                    Canton Pullman + Wzmacniacz Alpiny z mojego postu! Było by to idealne uzupełnienie pasma w aucie
                    A ktoś w ogóle zapytał się czy chodzi o uzupełnienie pasma czy naparzanie?

Bo wielu zaczynających pyta na forach o sub, który zagra z dobrą jakością, a później je zawód, bo kumpla JBL robi więcej zamieszania i gra "czyściej" od mojego IT MDS08.

Te gówno firmy boschmann to sobie od razu można darować, od tego gorsze są tylko firsty na scalaczkach.
                    Jest sporo wzmaków, które dadzą radę na początek, a takich firm jak boschmann, first, voice kraft należy się wystrzegać.

Skomentuj

Witam! ;-)

Zamieszczone przez cursor
                      To, że nie chodzi o naparzanie wywnioskowałem z tej wypowiedzi poniżej ;-) Myślę , że dobrze zrozumiałem autora, Bo moim zdaniem jak ktoś mówi o "lansie" to chodzi właśnie o to, że subwoofer ma robić miazgę, tłuc szyby i napierdzielać rejestracją :lol:

Zamieszczone przez melek
                      Opel Omega 93r w Combi nie chodzi mi o jakiś duży lans po prostu chce by to troszkę grało lepiej od tych przeciętnych co mam wbudowane jak jadę basu praktycznie nie ma...
                      Pozdrawiam,
                      Krzysiek191022 ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek191022
                        Witam! ;-)

Zamieszczone przez cursor
                        To, że nie chodzi o naparzanie wywnioskowałem z tej wypowiedzi poniżej ;-) Myślę , że dobrze zrozumiałem autora, Bo moim zdaniem jak ktoś mówi o "lansie" to chodzi właśnie o to, że subwoofer ma robić miazgę, tłuc szyby i napierdzielać rejestracją :lol:

Zamieszczone przez melek
                        Opel Omega 93r w Combi nie chodzi mi o jakiś duży lans po prostu chce by to troszkę grało lepiej od tych przeciętnych co mam wbudowane jak jadę basu praktycznie nie ma...
                        Pozdrawiam,
                        Krzysiek191022 ;-)
                        Tyle, że jak autor sugeruje się mocą wzmacniacza, to zastanowiłbym się czy chodzi tylko o sub do uzupełniania pasma.

P.S. Następny post z niepodpisanymi linkami do allegro usuwam. Za chwilę aukcję znikną temat będzie kompletnie nieczytelny.

Skomentuj

Kupiłem alpine 3542 jaki głośnik 300w polecacie? :) Taki w miarę cenowo rzecz jasna :)

Skomentuj

Witam!

Zamieszczone przez melek
                            jaki głośnik 300w polecacie? :)
                            Ile ? 300w ? Na co Ci tyle ? Najpierw mówiłeś, że chcesz uzupełnić brakujący bass w aucie, a teraz wnioskuję , że masz zamiar "rozdzwonić" cały samochód ?

Pozdrawiam,
                            Krzysiek191022.

Skomentuj

Zamieszczone przez melek
                              Kupiłem alpine 3542 jaki głośnik 300w polecacie?
                              a przypadkiem nie 150w?

Skomentuj

Przeczytałem to na jednej ze stron "Najlepszym rozwiązaniem jest głośnik o mocy znamionowej o 40-100% większej od użytego wzmacniacza" No niby tak ale doszedłem do wniosku że już wykorzystam na maksa możliwości tego sprzętu ale nie koniecznie to zrobię zależy wszystko od kasy. Jak znacie dobre 150w lub 300w to piszcie na razie chce się zorientować w jakości i cenie :)

Skomentuj

moim zdaniem głośnik powinien mieć mniej rms od wzmacniacza. czuć wtedy, że żyje. w tym przypadku 150 rms to max jaki bym dał.

Skomentuj

Chcesz przekonać się o jakości na podstawie przeczytania na forum ?!

A co jeszcze ciekawego było na tamtej stronie ?

Możesz też użyć szukajki bo sporo tematów było o takich subach.

No ale twój przypadek na pewno wydaje ci się wyjątkowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez melek
                                      "Najlepszym rozwiązaniem jest głośnik o mocy znamionowej o 40-100% większej od użytego wzmacniacza"
                                      takie bzdury to pisali jeszcze na poczatku lat '90

to ja moze zobrazuje tobie to inaczej
                                      masz samochod. np wazacy 2t. i jakbys zastosowal sie do w/w rady to wynikaloby z tego ze musisz wsadzic tam silnik np 50km. jaki bedzie efekt? jechac przeciez bedzie... ale jak? :P
                                      no i to samo masz z glosnikami do subow. to sa dosc ciezkie glosniki i one potrzebuja mocy zeby dobrze kontrolowac to co maja odtwarzac.
                                      tak wiec jak do tego samego samochodu wsadzisz juz silnik 200km to juz nie wydaje sie taki wielki i ciezki i jezdzi lepiej :P a przeciez nie musisz osiagac zawsze tej max mocy

Skomentuj

Czaruję...
                                      X