Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy wymieniać przewody??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy wymieniać przewody??

Witam, kupiłem do matiza takie głośniki http://allegro.pl/item889...ly_opel_vw.html wiem ,że to tandeta ale to nie jest moje auto tylko taty wiec nie chcialem tam wsadzać hertzów helixów czy dlsów. Drzwi chcę troche wygłuszyć matami bitumicznymi i właśnie się zastanawiam czy warto do takich głośników i pod radio 4x15W przy 4ohm wymieniać przewody na grubsze??

nie :razz:

Skomentuj

Witam!

Moim zdaniem nie ma sensu wymieniać przewodów ani wygłuszać drzwi - zmarnujesz pieniądze. A jeśli to auto taty i nie masz zamiaru wkładać tam w przyszłości innych/lepszych głośników to tym bardziej ;-)

Pozdrawiam,
      Krzysiek191022 ;-)

Skomentuj

Też tak myślałem, wątpie żebym usłyszał róznice :grin:

[ Dodano: 2010-01-28, 20:15 ]
        Właśnie co do wytłumiania drzwi to myślałem zeby tylko zakleić te otwory matami a w środek ewentualnie jakąś płytę depronową taką jak pod panele się daje przykleić??

Skomentuj

Nie będzie różnicy w wytłumieniu drzwi ?!
          To tak jakby zrobić obudowę do głośnika z tektury :)

Możesz zastosować różne maty z czego tak naprawdę chcesz pod dwoma warunkami:
          - będą tłumić rezonanse drzwi
          - nie będą wchłaniać wilgoci

Na matiza naprawdę nie potrzeba dużo tych mat.
          On z sam siebie na zewnętrznych elementach drzwi od środka ma wklejone maty ale bardzo w skromnych ilościach.
          Bezsens to będzie jak wartość mat przekroczy wartość samych głośników.

Przewody mogą zostać.

Skomentuj

Przerobiłem te glośniki na zestaw odseparowany. Wyjąłem głośnik wysokotonowy ,a w niskotonowym w miesce po tweterze zakleiłem kopułką. Wysokotonowy nawet gra, nie jest to piezo ,oparty jest na magnesie neodymowym. Wydaje mi się tylko ,że te niskotonowe słabo będą grały na basie. No ale zobaczymy jak je zamontuje(myśle że w ferie się tym zajme). Drzwi jednak troche matami obkleje ,a jeżeli niskotonowy nie będzie grał dobrze to może zregeneruje dwa tonsile gdn16/15 i moze bedzie lepiej. Mam pytanie, jak mam poprowadzić przewody z drzwi do słupków? chyba ,ze można zamontować je w drzwiach przy lusterku.

Skomentuj

Tweeter miałem zamontowany w słupku. Robi się dość spora odległość między głośnikami ale z tym nie było problemu.

Fabrycznie jest tam 10 ...ja wepchnąłem zestaw RF'a z 13 a dla ambitnych wchodzi 16 i można do tego kupić dystans z plastiku. Basu nie było w żadnym wypadku :)

Skomentuj

Ja teraz mam wsadzone arn100 i powiem że jestem zaskoczony ich grą ale niestety głośniczek nie wyrabia przy wiekszej głośności. Jak zakładałeś głośniki wysokotonowe w słupkach to odkręcałeś deske rozdzielczą?? Jak prowadziłeś przewody?? A dystane do tych głośników sobie zrobie. Wrzucił bym foty tych głośnikow ale bląd wyskakuje przy uploadowaniu nie wiem czemu.

Skomentuj

Foty dodaj z imageshack i wklej linki tam masz: dla forum

Nie no jak deskę ? :) o ile dobrze pamiętam to tylko u góry słupki "wyrywasz" a później wysuwasz je do góry wzdłuż słupka. Przewody przeciągnąłem obok fabrycznych. Zwrotnica w drzwiach.

Skomentuj

Nie wiem czemu na moim lapku się nie dało wrzucić fotek ,dopiero na kompie brata się udało.

Teraz jeszcze kombinuje ze zwrotką na słuch. Na niskotonowca nie będę dawał cewki aż 1mH tylko lekko go odetnę dając cewke 200uH i kondensator 2,2u albo 4,7uF. Na wysokotonowca jeszcze nie wiem ale na pewno nie będzie to filtr pierwszego rzędu. Teraz tylko muszę czekać do ferii :lol: Ciekawe jaki będzie rezultat tej mocno budżetowej zabawy :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                    X