Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Clarion DXZ948RMP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Clarion DXZ948RMP

Hey chłopcy :grin: witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
    Chcę kupić supcio radyjko i nie wiem na co się zdecydować :sad: kwota jaką mogę przeznaczyć to +/-800zł
    Miałam kilka dni temu okazję posłuchać u znajomego Clarion-a DXZ948RMP bardzo przypadł mi do gustu,
    wizualnie i brzmieniowo. Ale słyszałam że jest to awaryjne radyjko z bardzo delikatną mechaniką.
    Co sądzicie? podobają mi się również DXZ858RMP, DXZ868RMP jak one wypadają jakościowo w porównaniu?
    Proszę o pomoc najlepszych będę bardzo wdzięczna.

pozdrawiam

Witam!

Ja osobiście mogę polecić Ci DXZ948RMP - jest to naprawdę dobre radio, a jeśli tobie się podoba, to czemu nie? ;-) Słuchałem tego radia dość sporo czasu i moim zdaniem warte jest swojej ceny ;-) Budżet który masz na wydanie spokojnie starczy Ci na ten model, a jeszcze z Ci trochę zostanie ;-)

Myślę, że ta oferta jest dobra, chodź ja bym jeszcze trochę potargował. Masz dwa piloty (na kierownice i zwykłego), instrukcje itd, a jeśli piloty Ci zbędne to za ich sprzedaż dostaniesz ze stówkę (na kierownicę 70, za zwykłego z 30-40zł) - no i radio w niezłym stanie (no oprócz rameczki koło gałki - ale nie jest tragicznie wytarta, to standard w tych modelach - zawsze można ją zdjąć i psiknąć spreyem - ja tak robiłem i wyszło b.ładnie).

http://allegro.pl/item901220102_clar...audiofili.html

Pozdrawiam,
    Krzysiek191022.

Skomentuj

Super sprawa z tymi pilocikami, radyjko naprawdę ślicznie gra, ale trochę obawiam się że będzie się psuło.
      Czytałam gdzieś że jest awaryjne, z kolei chłopak który je posiada kilka razy serwisował, były kłopoty
      z wysuwaniem płyty, panel się zacinał i nie zamykał.., bardzo nieprzyjemne awarie :(
      I wizualnie jeszcze bardziej podobają mi się modele 858, 868 i wszystkie dotykowe z tej serii :)
      Dlatego pytam też czy różnią się brzmieniem, może grają jeszcze ładniej? można je kupić również w cenie 700/800 zł

Skomentuj

Witaj!

Modele które podajesz to niższa seria, grają podobnie. Zależy na jaki egzemplarz trafisz, jeśli na radio które ciągle było "karmione" CD-rami kiepskiej jakości, to laser się w końcu wykończy. Znam parę osób które posiadają DXZ948 i nie narzekają, o radio trzeba dbać i tak jak mówię nie karmić ich w kółko słabej jakości płytami CD-r z marnymi MP3.

Zamieszczone przez Lady
        bardzo nieprzyjemne awarie :(
        Bez przesady, upierdliwe może tak, ale bardzo szybko można je naprawić :smile:

PS: Jak chcesz odezwij się do mnie na GG (podane mam w profilu), a pomogę i wytłumaczę na tyle ile potrafię ;-)

Pozdrawiam,
        Krzysiek1910122.

Skomentuj

Hey, czy na tym forum jest tylko jeden człowiek który coś wie?? :)
          Krzysiu rozumiem, ale nie wszystko jasne, piszesz że grają podobnie to mnie nie zadowala,
          bo czytałam na innych forach różne opinie na temat tych modeli, jeden pisze
          że to syf, inny że zajebiste, każdy co innego gada na temat tego samego modelu.
          chciała bym wiedzieć które r.. gra najprzyjemniej, naturalnie, ciepło.. ?
          Może jest radyjko innej marki które zagra jeszcze milej od DXZ948RMP
          i będzie równie dobrze lub lepiej wyposażone. Ale chce poznać faworyta z tej trójki..

pozdrawiam

Skomentuj

Witaj! ;-)

Zamieszczone przez Lady
            Ale chce poznać faworyta z tej trójki..
            Jeśli chcesz poznać faworyta tej trójki to musisz ich posłuchać osobiście, nie każdy ma taki słuch i jednemu może pasować bardziej 948 a drugiemu DXZ858RMP, a z kolei trzeciemu DXZ868RMP. Ja powiedziałem którego radia słuchałem i moją opinie znasz ;-)

Zamieszczone przez Lady
            bo czytałam na innych forach różne opinie na temat tych modeli, jeden pisze że to syf, inny że zajebiste, każdy co innego gada na temat tego samego modelu.
            Tak jak pisałem wyżej, jednemu pasuję to, drugiemu inne. Tak samo jak jedni uwielbiają markę Alpine, a drugi wybierze Clariona, najlepiej w miarę możliwości posłuchać różnych radyjek i wybrać to które tobie odpowiada. Każdy będzie Ci zazwyczaj polecał model który sam posiada - bo "moje" jest najlepsze ;-)

Pozdrawiam,
            Krzysiek191022.

Skomentuj

Hehe:) Doskonale zdaje sobie sprawę z tego że nic, nie zastąpi indywidualnego odsłuchu.
              I wiem że każdy słyszy inaczej.
              Ale wiesz co lubię i pytam o to samo tylko w innej obudowie.
              Bo miło jest jak sprzęt cieszy nie tylko ucho ale i oko.
              Jak pisałam chodzi mi o "naturalne, ciepłe, delikatne, subtelne brzmienie."- Sądzę że jeśli
              człowiek osłuchany, obcujący z różnymi systemami, tymi tańszymi i najdroższymi, będący
              na nie jednym spocie, koncercie rozumie o co kaman i rozróżnia takie sprawy.
              I wie co to dźwięk ciepły, naturalny, zgodny z interpretacją twórców nagrań..
              Nie powiesz mi chyba że pomagają tu ludzie którzy słyszeli raptem kilka systemów w życiu?
              Więc może cwaniaczku posłuchasz ich za mnie mamy podobne gusta, bo ja niestety nie mam takiej możliwości.
              " "Gdyby każdy mógł osłuchać tego co chce kupić, nie było by pytań"."

Skomentuj

Witam!

Zamieszczone przez Lady
                posłuchasz ich za mnie mamy podobne gusta, bo ja niestety nie mam takiej możliwości.
                Ja też nie mam takiej możliwości, niestety. Dlatego też napisałem Ci, że w miarę możliwości.. Nie masz u siebie w mieście komisów Car-Audio ? Może warto by się było rozejrzeć i może akurat trafi się któryś model z w/w ;-) Trzeba kombinować, a nie tylko czekać na "gotowca", ja Ci doradzę bierz to, kupisz/zaufasz a potem ja będę ten zły, że źle doradziłem ;-). Powiedz mi jeszcze pod jakim zestawem to radio ma grać ? Bo może nie warto inwestować aż 800zł na radio, jeśli np miało by to grać pod fabrycznymi głośnikami i zastąpić to radio innym (np) Clarionem z połowę ceny ;-) DXZ948 to radio wyposażone w procesory dźwięku i inne bajery, więc jeśli ma to nie być wykorzystane moim zdaniem nie warto aż takiej kwoty inwestować

Pozdrawiam,
                Krzysiek191022.

Skomentuj

Czekać na gotowca? jesteś nie miły.
                  Dlatego proszę o rade najlepszych, osłuchanych, tu wystarczy jedno krótkie zdanie, podanie
                  kilku modeli oferujących brzmienie najbliższe neutralności w tej cenie i po sprawie.
                  Dlaczego uważasz że nie warto? podobno apetyt rośnie w miarę jedzenia. Nie kupię radia za 300 zł żeby
                  po miesiącu szukać kupca.:]
                  Chłopak wygłuszył mi drzwi dynamatem i innymi ciekawostkami, itd. zainstalował
                  wzmacniacz sony xm10020 jakieś super kable, bardzo grube prawie jak moja rączka
                  głośniki to Nigra A16 i Simplex 25 i radyjko, obecnie stary blaupunkt na kasety:(
                  jak podłączył mi na kilka godzin swojego MX406 nie chciałam przestać słuchać grało pięknie, niezależnie od gatunku muzyki :)

Skomentuj

Witam!

Zamieszczone przez Lady
                    Czekać na gotowca? jesteś nie miły.
                    Jeśli mnie źle zrozumiałaś , to przepraszam.

Zamieszczone przez Lady
                    Nie kupię radia za 300 zł żeby
                    po miesiącu szukać kupca.:]
                    Droższe nie znaczy lepsze, pamiętaj o tym.

Chcesz mojej oceny ? Ma grać naturalnie ? Radio bez procków, np DRX9175R, DRX9575R, grają b.naturalnie. Słuchałem ich ostatnio pod takim wzmacniaczem jak wymieniłaś, z zestawem Canton Pullman na przodzie i grało SUPER ! Naturalnie i bez naciąganych dźwięków jak to bywa w tych radiach z Procesorami dźwięku jak te co wymieniłaś i kosztują połowę ceny (400-500zł) :smile:

Zamieszczone przez Lady
                    Dlatego proszę o rade najlepszych
                    To poszukaj forum o tematyce tylko i wyłącznie Car-Audio, tam są maniacy i zapaleńcy, tutaj to bardziej są omawiane konstrukcje DIY i cały sprzęt do domów.

Widzę, że masz chłopaka trochę obieganego w temacie Car-Audio z tego co piszesz, to czemu on nie może Ci czegoś ciekawego dobrać ? Tym bardziej, że sam posiada nie najgorsze radio McIntosh MX 406, więc coś tam musi o CA wiedzieć ;-)

Pozdrawiam,
                    Krzysiek191022.

Skomentuj

Troche przesadzacie z tą "jakością dźwięku". To głośniki są najsłabszym ogniwem w łańcuchu: źródło dźwięku->wzmacniacz->przetwornik(głośnik)->słuch ludzki. Najbardziej wyrafinowanym elementem jest ten ostatni czyli ludzi słuch. Chyba nie trudno się domyślić, że to głośniki mają największy wpływ na jakość dźwięku, pozatym ich zniekształcenia (nawet tych najlepszych) są wielokrotnie wieksze niż zniekształcenia przeciętnego wzmacniacza. Może Cie zaskoczę, ale ja mam stare radio na kasety Sony XR-C2300R i z dobrymi głośnikami w ślepych testach dźwięk wręcz powodował ciarki i niedowierzanie kumpli którzy przynosili "dotykowe świecidełka" warte nawet tyle co 12 takich Soniaczy. Oczywiście muzyka nie leciała z kasety kaseciak wywalilem całkowicie i podłączyłem sie do przedwzmacniacza, w ten sposób podłączam mp3.
                      Tak więc jezeli nie zależy ci na bajerach, których i tak nie będziesz wykorzystywała to lepiej kupić tańsze radio a znaczną częsć tej kwoty przeznaczyć na głośniki

Skomentuj

Witam!

Polusek,
                        Zamiast takiej Sonki, wolał bym kupić starego Clariona w kasecie ARX7370R + Zmieniarka i masz naturalny dźwięk. Do tego jakiś dobry zestaw na przód i jestem zadowolony :-) Takie jest przynajmniej moje zdanie.

PS: Jak tam droga Lady chcesz. Tyle z mojej strony w tym temacie, bo widzę, że wszystkie moje porady są źle odbierane, chcesz mieć w aucie świecidełka, mp3 i naturalność w brzmieniu, no to sorry, ale tego nie połączysz. Bo niestety ale słynne nagrania mp3 nie mają za grosz naturalności :-D A jeśli napiszesz, że nie słuchasz Mp3 - to po co Ci takie radio? Kup porządny kompakt CD i będziesz zadowolona ;-) Tym kończę, ale muszę przyznać, że kobietą to jednak trudno dogodzić (nie odbierz tego źle, to taki żarcik) ;-)

Pozdrawiam oraz życzę Powodzenia w zakupie radia,
                        Krzysiek191022.

Skomentuj

Krzysiuu pisz do mnie :)
                          Prawda, trudno dogodzić zwłaszcza wymagającej.. :)p
                          Hmm... może z formatu mp3 nie uzyskasz super brzmienia, bo jak wiemy jest to dźwięk skompresowany,
                          zniekształcony, pozbawiony szczegółów, itd..
                          co nie znaczy że radyjko, cd, dvd, które może je odtwarzać nie ma prawa
                          zagrać dobrze. przykładowo; DXZ 958 RMC - podobno rewelacyjne radio a ma tyle bajerów
                          że rzadko który specjalista.. umiał by je sensownie wykorzystać, i jest też kolorowe;p wypytałam się trochę. :)P
                          Bardzo stare radia na pewno grają dobrze ale chce coś nowszego ładnego z bajerem, chce podłączyć czasem ipoda itp.
                          W przyszłości zamierzam rozbudować trochę system.
                          Jak sam mówiłeś DXZ948RMP gra bardzo ładnie i podzielam zdanie, tylko chce wiedzieć które jeszcze w tej cenie
                          dorównuje lub przewyższa je zarówno walorami akustyczny jak i opcjonalnymi hehe nie wiem czy się dobrze wyrażam
                          jeszcze się uczę od mojego tygryska p
                          apropo niego pytałeś czemu mi nie pomoże? ponieważ nie zajmuje się tym na co dzień, zgłębił wiedzę
                          by zrobić coś dla siebie i gustuje tylko w sprzęcie najwyższej klasy, inaczej sprawa wygląda
                          w audio home tu np. ma szerokie pojęcie..
                          W domku też mamy fajny sprzęcik.
                          I nie chce szukać forum gdzie są sami maniacy i zapaleńcy tylko w CA, przepraszam za wyrażenie
                          ale w większości to ograniczone chamy, którzy pewnie sami nie wiedzą co w niższej klasie gra dobrze.
                          Czytałam na innym forum jak traktują początkujących i tych co chcą kupić coś tańszego.
                          Odzywkami typu; to nie jest forum dla laików, tu się rozmawia o poważnych sprawach, poleca wysokiej kasy klocki...
                          Żenada w fullu .
                          Zalogowałam się na tym forum bo jak widzę ludzie tu mają znacznie szersze pojęcie i nie ograniczają się tylko
                          do instalek w swoich ukochanych samochodzikach.
                          Cyt. "W metalowej ciasnej puszce, nigdy nie usłyszysz szerokiej sceny,
                          prawdziwie naturalnego, czystego, pozbawionego szkodliwych rezonansów dźwięku, ... itd. prawda?

Polusek
                          Masz racje co do głośników, ale nie zgodze się z tobą w sprawie elektroniki :)P
                          Cyt. "System zagra tak jak jego najsłabsze ogniwo..
                          Prosty przykładzik; Kolumny z najwyższej półki np; Audio Physic lub Sonus Faber podłączone
                          pod elektronikę McIntosh-a -Delikatnie mówiąc, zagra bardzo naturalnie z klasą hi-end prawda? p
                          I ten sam zestaw głośnikowy podłączony pod elektronikę Technicsa hihi:) - kupa

[ Dodano: 2010-02-03, 22:15 ]
                          Nie lubicie mnie już :cry:

[ Dodano: 2010-02-03, 22:16 ]
                          Nie lubicie mnie już :cry:

Skomentuj

Czaruję...
                          X