Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejny raz prośba o pomoc w doborze głośnika suba.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejny raz prośba o pomoc w doborze głośnika suba.

Witam, jak w temacie szukam jakiegoś nie drogiego przetwornika do woofera dla kolegi, nie dawno miał włamanie do samochodu i został bez sprzętu, tak że w czynie społecznym postanowiłem że trzeba go poratować w potrzebie, ma już radio stary ale wysoki model JVC nie pamiętam dokładnie jaki ale jest 3 x RCA 4V i rozbudowany equalizer, parę dni temu kupił wzmacniacz JBL GTO 6000 producent podaje 4 x 50 W + 2 x 75 W RMS.
    W tej chwili wzmak zasila tylko system 16,5, oczywiście nie jest to demon mocy ale daje nam kilka możliwości konfiguracji, w zasadzie zostają nam 4 wolne kanały lub dwa w mostku, tak że chodzi mi po głowie jakiś subik na dwóch słabszych głośnikach lub ewentualnie dwu cewkowy, tylko pytanie co?
    Tak jak już pisałem budżet jest ograniczony więc od razu wpadł mi do głowy stx 300 AP którego kiedyś miałem u siebie i uważam że w kategorii cena/jakość jest bardzo dobry, poszukałem jeszcze trochę na forum i trafiłem na nowego stx'a AP dwu cewkowego i od razu przypadł mi do gustu bo spasował bym mi pod dwa mostki tego JBLa (teoretycznie 2 x 150 W)
    chociaż muszę przyznać że nie jestem zwolennikiem podłączania głośnika dwu cewkowego pod dwa osobne kanały, ale może czas spróbować jak to się ma w praktyce, a przynajmniej wykorzystam możliwości wzmacniacza, cena też przystępna jest tylko jeden problem jak pewnie sami wiecie obecnie nigdzie nie da się kupić takiego STXa nawet ,,starego" AP.
    I tu moje pytanie jaki głośnik mogli byście polecić jako alternatywę dla dobrego i taniego STXa?Mam na myśli przetwornik max do 200zł, szukałem już tu i tam przeczytałem dziesiątki postów i dalej nie mogę się zdecydować na nic konkretnego.
    Zaznaczę jeszcze że samochód to golf 3 i ten znajomy słucha raczej dosyć zróżnicowanej muzyki, nie jest też audiofilem, lubi po prostu głośniej posłuchać, znam go dobrze i wiem że wszystko czego mu potrzeba to dużooo basu jakość jest na drugim miejscu, jednak od razu powiem że tanie ,,tuby" typu blaupunkt lub mac audio nie wchodzą w grę.

Reasumując stawiał bym raczej na BR max do 200zł za sam głośnik, tak jak już pisałem STX AP odpada bo obecnie jest ciężki do kupienia, myślałem o STX 27/150/4 (miałem kiedyś ale w domu) albo ewentualnie 2 x STX 22/120/4 nie wiem jak by się to sprawowało w samochodzie?
    Myślałem tez nad hertzem z serii DS ale to trochę przekracza budżet, również tanio można kupić niską serię lanzara ale wogóle nie mam doświadczenia jeśli chodzi o te głośniki.

Prosił bym o wasze opinie w tym temacie.

[ Dodano: 2010-02-04, 00:41 ]
    może takiego MTXa, z qts-0,505 w BR powinno być sporo basu oczywiście kosztem szybkości?
    http://allegro.pl/item903515379_mtx_...4_12_30cm.html

Mozesz kupic dwucewkowy glośnik stxa http://stx.sote.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html . Możesz go wpakować w obudowe zamkniętą 30 litrów albo BR 50l.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pan_sowa
      nigdzie nie da się kupić takiego STXa

Skomentuj

Czaruję...
      X