Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

system w saabie 9-3 na aktywnej zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

system w saabie 9-3 na aktywnej zwrotnicy

Witam,

W czasie zimowego rozprężenia wzięło mnie na rozpoczęcie planowania stosunkowo taniego, aczkolwiek ciekawego systemu audio w moim aucie.
    Chciałbym zapoznać się z Waszym zdaniem na temat dziwnego systemu.

Oto co wymyśliłem:
    - Radio seria - musi zostać
    - 2 wzmacniacze 2 kanalowe, lub jeden 4 kanałowy - preferowane starsze Alipny, ideałem byłby AudioArt.....
    - zwrotnica aktywna
    - midwoofery ProA SIMPLEX
    - tweeter - i tu rodzi sie pytanie, czy głupim pomysłem byłoby wsadzenie GDWK-10-200-4-PJ?

Chciałbym osiągnąć coś na kształt analogowego brzmienia :) Miękki i kontrolowany bas, zaznaczona scena, itp.

Czy ten mój wymysł ma sens? Czy lepiej kupić jeden wzmacniacz dwukanałowy i zestaw odseparowany i nie kombinować?

lepiej kupic 4 kanały wieksze mozliwosci na przyszłosc rozbudowania audio :wink:

Skomentuj

A czemu ma to być system aktywny?

GDWK to za niska półka do tych simplexów. Lepiej szukać używanych Helixów HXS 1, H1, P1. Na prawdę wartościowe głośniki i świetnie się sprawdzą w parzę z simplexami.

Skomentuj

Zamieszczone przez chrzanek
        Radio seria - musi zostać
        są wyjścia pre-out czy będzie trzeba dorabiać?
        2 wzmacniacze 2 kanalowe, lub jeden 4 kanałowy - preferowane starsze Alipny, ideałem byłby AudioArt.....
        lepiej jeden 4-ro kanałowy alpina v-12 ze starej serii jest ok
        zwrotnica aktywna
        dlaczego?
        midwoofery ProA SIMPLEX
        lepiej dołożyć i kupić vife 16
        Zamieszczone przez emil007
        lepiej kupic 4 kanały wieksze mozliwosci na przyszłosc rozbudowania audio :wink:
        no jak ma być aktywny to muszą być 4 kanały
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

już wyjaśniam :)

zapragnałem systemu aktywnego z powodu możliwości, poza tym zwrotnice w systemach CA są zdecydowanie piętą achillesową systemów.
          Radio oczywiście ma preout, lekko kombinowany ale ma.

O tweeter zapytam inaczej, czy są jakieś przeciwskazania przed montażem tweeterów "domowych" w aucie.

Czy nie lepiej będzie kupić jednak dwa wzmaki, jeden słabszy do wysokich tonów, drugi mocniejszy do niskich? Poprawcie mnie, ale czy Alipny V12 są wzmacnianami 2xdualmono?

Jeżeli zastosuję sprzęt, który nie jest podwójnym dualmono, cały sens aktywnej zwrotki traci sens.....

Skomentuj

O tweeter zapytam inaczej, czy są jakieś przeciwskazania przed montażem tweeterów "domowych" w aucie.
            Przy vifie xt spotkałem się z informacją, że pojawił się problem z kierunkowością. Głośnik gra tak kierunkowo, że niewielka odchyłka od osi(wystarczyło głowę obrócić) i zmieniał się dźwięk.
            Innych przeciwwskazań nie ma z tego co ja wiem. Tyle, że pchanie się w PJ moim zdaniem mija się z celem.

Czy nie lepiej będzie kupić jednak dwa wzmaki, jeden słabszy do wysokich tonów, drugi mocniejszy do niskich?
            Ma to swoje zalety i wady. Wadą jest koszt, a zaletą jest to, że możesz dowolnie dobrać wzmaki pod siebie.
            Poprawcie mnie, ale czy Alipny V12 są wzmacnianami 2xdualmono?
            Nie, nie są.

Jeżeli zastosuję sprzęt, który nie jest podwójnym dualmono, cały sens aktywnej zwrotki traci sens.....
            Niby dlaczego?

zapragnałem systemu aktywnego z powodu możliwości, poza tym zwrotnice w systemach CA są zdecydowanie piętą achillesową systemów.
            Ja nie mówię o oryginalnej zwrotnicy, a rzeźbionej pod dany sprzęt w danym aucie.
            Pasywka daje większe możliwości niż aktywka.

Skąd w ogóle jesteś?

Skomentuj

cursor - system aktywny chciałbym zrobić z powodu kilku zalet:
              - łatwość zmiany podziału, regulacji, itd.
              - dwa wzmaki, jeden nie jest obciążony niskimi tonami, drugi gra tylko niskie tony.

To są dwie największe zalety jakie wg. mnie posiada system aktywny, główną wadą to koszt zwrotki. Zupełnie przypadkiem mam już aktywną zwrotkę, więc czemu nie zaszaleć :)

Dlaczego dualmono?
              Ano dlatego, że w systemach hifi się tak robi, poza tym teoria glosi, że tak będzie lepiej.
              Oczywiście jezeli okaże się, że jeden wzmacniacz dualmono kosztuje majątek, wrócę do koncepcji wzmacniacza czterokanałowego.

Biorąc pod uwagę moje preferencje dzwiękowe, będę szukał starszego wzmacniacza AudioArt, Alipnki, SoundStream, lub coś innego brzmieniem zbliżonego do analoga....

Niestety jestem tylko teoretykiem, więc jeżeli w moim rozumowaniu jest błąd, lub ich klika, proszę o poprawienie mnie :)

Ps. jestem z Wrocka....

Skomentuj

system aktywny chciałbym zrobić z powodu kilku zalet:
                - dwa wzmaki, jeden nie jest obciążony niskimi tonami, drugi gra tylko niskie tony.
                tylko, że zmieniać częstotliwość podziału to trzeba wiedzieć jak. Trzeba znać podstawowe założenia filtrów pasywnych, żeby dobrze dostroić zwrotkę aktywną.
                Wg mnie wystarczy wzmak 4 kanałowy.
                Zupełnie przypadkiem mam już aktywną zwrotkę, więc czemu nie zaszaleć :)
                a jaka to jest zwrotka?
                Dlaczego dualmono?
                Ano dlatego, że w systemach hifi się tak robi, poza tym teoria glosi, że tak będzie lepiej.
                Oczywiście jezeli okaże się, że jeden wzmacniacz dualmono kosztuje majątek, wrócę do koncepcji wzmacniacza czterokanałowego.
                z takich to znam chyba tylko genesisa i dls-a
                o ile się nie mylę
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

zwrotka którą posiadam to Fostex EN4

Skomentuj

cursor - system aktywny chciałbym zrobić z powodu kilku zalet:
                    Zrób biampling i druga zaleta też jest wykorzystana.
                    Zwrotnice aktywne(zewnętrzne analogowe) najczęściej umożliwiają tylko regulację głośności i częstotliwość cięcia, te wbudowane w radio jeszcze dodatkowo nachylenie zbocza.

Dlaczego dualmono?
                    W praktyce też wychodzi lepiej, ale za gienka DM trzeba dać ok 1000zł, a to masz tylko 2ch wzmak, jeszcze potrzebujesz kolejne 2ch do tweeterów.
                    Denon robił niektóre 4ch wzmaki w konstrukcji dual stereo, robiąc 2 mostki ma się w tym momencie dualmono, w sam raz na woofery.
                    Przy aktywce moim zdaniem najlepsza opcja to 2 wzmaki 2ch. Można wtedy przebierać w brzmieniu.

Skomentuj

pewnie skonczy sie na biampingu.
                      Dualmono odpuszczam ze względu na ograniczoną ilość wzmacniaczy na rynku :)

Aha, moje radio nie posiada zwrotnicy aktywnej, to tylko prosty pionek :)
                      Niestety zbyt doskonale pasuje do konsoli, zmiany nie bedzie

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                        2 wzmacniacze 2 kanalowe, lub jeden 4 kanałowy - preferowane starsze Alipny, ideałem byłby AudioArt.....
                        lepiej jeden 4-ro kanałowy alpina v-12 ze starej serii jest ok
                        Ty chyba zwariowałeś.... polecić V12 zamiast AA :roll:

Skomentuj

mehow, ja nie napisalem, ze zamiat. Poprostu wymienilem jako przyklad. Chodzilo mo o to, ze wolalbym jeden 4 kanalowy niz dwa dwu. Takie moje zdanie.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Autor tematu w zasadzie ma mądrą i poprawną wizje swojego systemu i ja bym mu na tym etapie wcale nie mieszał w głowie.
                            Dla bi-ampu lepiej zastosować dwie 2-kanałówki.

Skomentuj

dobrze, ze sie pyta i prosi o rade to unikniemy puzniej tematow typu
                              dlacze wysokotonowki sie spalily albo jak to wszystko zestroic. Ja proponuje 4 kanaly ze wzgledu na ilosc kabli i wzmacniaczy. Osobiscie wlasnie bede podlaczal przod aktywnie i musze dolozyc trzeci wzmak genesisa. Tylko zastanawiam sie gdzie? Zajmuja duzo miejsca, najchetniej byl wlozyl dls a7 i mialbym spokoj.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Odgrzeje trochę temat co już troszkę rzeczy podbierałem :)
                                Uzbierałem już parę klocków:
                                - AudioArt 140.4
                                - zwrotka Fostex EN4
                                - woffery MB Quart QM160 (jak sie nie sprawdzą to pojdzie coś droższego, te kosztowały tyle co tanie winko rozlewane za granicami naszego kraju :))

Proszę o pomoc w dwóch sprawach.
                                Po pierwsze, jestem wielbicielem brzmienia vintage. Nie podobaja mi się przerosty brzmienia w żadną stronę. Po drugie primo, głosniki wysoko/sredniotonowe chce umiescic w desce rozdzielczej, by nie kusily w slupkach. Max serdnica, która się tam zmieści to 10mm.

Czy w związku z tym, lepszym rozwiązaniem jest kupno standardowych twwterow CA, czy np pojsc w strone szerokopasmową?
                                NP Monacor SPH-30X/4, lub jakiś TB?

Skomentuj

Czaruję...
                                X