Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszanie, gdzie jakie maty?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygłuszanie, gdzie jakie maty?

Witam. Przymierzam się do wygłuszania drzwi w nowym autku. Chce zainwestować w maty STP i może na wykończenie trochę dekary bo mi jej zostało w zapasie. Jak wiadomo do dyspozycji gole drzwi.

1. Gdzie użyć STP i jakiego rodzaju?? jaka za głośnikiem, jaka na blachę ta zewnętrzną i jaka mata na stronę od tapicerki.

W otwory technologiczne pewnie wstawię blachę aluminiową albo jakieś wzmocnienia z płaskowników, no chyba ze wystarczy mata żeby było sztywno.

2. Warto wyklejać blachę od strony tapicerki z obydwu stron??

3. Czy różnica będzie odczuwalna jeśli zainwestuję w dynamata zamiast stp??

4. Na tapicerkę sprawdza się tylko pasta braxa czy może można coś innego zastosować??

System to: Eclipse 5425 do tego RM V21 i R6a.

Pozdrawiam Przemek B.

na samym dole jest opisane i pokazane http://www.vwgolf.pl/car-audio/

Skomentuj

Re: Wygłuszanie, gdzie jakie maty?

Zamieszczone przez Przemko1985
      W otwory technologiczne pewnie wstawię blachę aluminiową albo jakieś wzmocnienia z płaskowników, no chyba ze wystarczy mata żeby było sztywno.
      Wstaw blachę, maty nie osiągną takiej sztywności jak blacha, jeżeli masz okazję to nawet się nie zastanawiaj.

Warto wyklejać blachę od strony tapicerki z obydwu stron??
      Chyba jeszcze zaspany jestem bo nie wiem o co chodzi :(

Czy różnica będzie odczuwalna jeśli zainwestuję w dynamata zamiast stp??
      Mam na koncie kilka auta wygłuszonych Dynamatem, czy różnica jest ? Hmm trzeba było by mieć taki sam samochód, taki sam sprzęt audio i najpierw połzyć STP później DYNA i ocenić, ze względu na koszty nikt raczej tak się nie bawi, ale ogólnie jeżeli Cię stać to jak najbardziej polecam Dynamata.

Miej na uwadze również fakt, że położenie maty to najważniejszy czynnik, jeżeli zamierzasz przyklepać ręką to spalisz sens głuszenia na starcie (znam takich ludzi). Do tego zaopatrz się w mały twardy wałek i dokładnie dociskaj matę (wałkując), miejsce w miejsce, tnij w miarę możliwości największe kawałkim.

Na tapicerkę sprawdza się tylko pasta braxa czy może można coś innego zastosować??
      Ja wygłuszam tapicerkę od wewnątrz matami bitumicznymi, opalarka w ręke i jazda. Ostatnio rozbierałem samochód wygłuszony matami bitumicznymi i te połozone na blachę popękały (w tym roku duże mrozy, wcale się nie zdziwiłem na ten widok) a na tapicerce trzymały elegancko. Przy położeniu zwróć uwagę na śruby montażowe w ich miejsce czasem nie da się położyć maty, bo później nie wejdzie tapicerka na swoje miejsce.

Powodzenia

Skomentuj

dzięki za wskazówki, potwierdzają one tylko to co robiłem do tej pory.

Co do tego pytania czy obydwie strony to już tłumacze:)
        Chodzi mi o tą blachę gdzie są otwory technologiczne, czy okleić ją w miarę możliwości od strony wewnętrznej, czyli włożyć łapę i się mordować czy tylko z tej strony od której montuje się tapicerkę.

Finanse nie są zbyt wielkie wiec raczej zostanę przy STP, poprzednie auto wyklejałem dekarą i tez dawała radę ale teraz chce dla świętego spokoju coś lepsiejszczego wrzucić.
        Jeszcze pytanie bo mat STP to są różne rodzaje, może jakiś patent jak je poukładać?? np bimast bomb za głośnik do tego M1 itd??

Skomentuj

Znacie jakiś link do strony zagranicznej z wykresami właściwości materiałów wyciszających, na żadnych polskich tego nie znalazłem. Jest strona www.sztukawyciszania.pl - piszą coś o wykresach, ale jeszcze nie dzwoniłem. Chcę wyciszyć moją v6, ale nie chcę przepłacić za kiepskie materiały, które nic nie zmienią. Myślę o wyciszeniu dynamatem lub stp, ale może są inne opcje?

Skomentuj

skrodzki, podjedź do Tomka on ci doradzi ci i jak. Żeby było dobrze i żebyś nie zbankrutował.
            http://www.gae.pl/
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Są różne opcje, możesz zastosować jedną dobrą mate lub kilka różnych, w przypadku komory zamkniętej
              również materiały włókniste..

Zamieszczone przez skrodzki
              ale nie chcę przepłacić za kiepskie materiały, które nic nie zmienią. Myślę o wyciszeniu dynamatem lub stp, ale może są inne opcje?
              Nie ma takiej możliwości nie zależnie od tego jaką matę zastosujesz, na pewno coś zmieni,
              tylko w przypadku zastosowania kiepskich mat może to nie być w pełni satysfakcjonująca zmiana ;]

To jaki zakres częstotliwości dany materiał będzie tłumił zależy głównie od jego gęstości
              Ja poradzę stosować kilka rodzajów materiałów, taki zabieg pozwala skuteczniej tłumić
              szerszy zakres pasma akustycznego, wszelkie dudnienia, fale stojące, pomijam już usztywnienie.
              W skrócie można opisać adaptacje akustyczną(wytłumienie) jako wyrównanie czasu odbić
              dla wszystkich częstotliwości i odpowiednią manipulację długości fali odbitej..

Jeśli chodzi o maty; Stinger, Dynamat, Stp
              jakościowo jest to porównywalny poziom, również pod względem sztywności jak i gęstości nie wiele się różnią
              więc akustycznie różnic nie odczujesz w przypadku dwóch pierwszych bardziej poczujesz finansowo, płacisz więcej za firmę.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                skrodzki, podjedź do Tomka on ci doradzi ci i jak. Żeby było dobrze i żebyś nie zbankrutował.
                http://www.gae.pl/
                Zamieszczone przez Lady
                Jeśli chodzi o maty; Stinger, Dynamat, Stp
                GMS
                dynamat sie fajnie kladzie. ale dosc drogie. STP jakos do mnie nie przemawia. niewiele tansze niz dynamat a wg mnie troche gorzej sie kladzie
                GMSa jeszcze nie mialem

Skomentuj

Czaruję...
                X