Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie dot. przewodu zasilającego do wzmacniacza.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie dot. przewodu zasilającego do wzmacniacza.

Witam, chciałbym trochę zaoszczędzić na instalacji pod wzmacniacz w samochodzie, tylko czy warto...
    Nie byłoby tematu ale wczoraj znalazłem w piwnicy przewód o długości ok. 4,5m, wystarczyłby i to z zapasem. Jednak mam wątpliwości co do jego grubości :neutral:
    Z góry uprzedzam, że czytałem przyklejony temat dot. zasilania... Z tabelki tam zamieszczonej wynika, że powinienem teoretycznie zastosować przewód 6mm2.
    Wzmacniacz to Blaupunkt Gta2 Mk.2, nie jest to potwór :lol: (zabezpieczony bezpiecznikiem 20A), czekam na opinie czy ten przewód wystarczy do niego.
    Zamieszczam fotki z wymiarami przewodu:

ten będzie za cienki to. To nie jest 6mm2.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To nie jest 6mm2.
      To wiem, pytam się dlatego ponieważ te 400Watt co pisze na wzmacniaczu to bajki

Skomentuj

Zamieszczone przez otomsono
        To wiem, pytam się dlatego ponieważ te 400Watt co pisze na wzmacniaczu to bajki
        to prawda
        możesz użyć kabla do spawarki. Odpowiedni będzie 6-10mm2. Są tanie ale maja jeden minus. Są trochę twardsze od zwykłych kabli car audio. Ale to nie przeszkadza. Tylko musisz się trochę bardziej namęczyć. Ale robisz to tylko raz więc problemu nie będzie.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Re: Pytanie dot. przewodu zasilającego do wzmacniacza.

Zamieszczone przez otomsono
          Witam, chciałbym trochę zaoszczędzić na instalacji pod wzmacniacz w samochodzie, tylko czy warto...
          Powiem Ci ze nie warto szybko sie o tym przekonałem jak zaczynałem moja przygode z C-A tez chciałem tanim kosztem a pózniej musiałem tak czy tak kupic grupszy kabel i jeszcze raz ta sama robota!Teraz wszystkim moim klijeta zakładam zaraz na tyle gróby na ile tylko jego budrzet pozwala bo jak wiadomo C\A wcaga!

Skomentuj

Rozejrzyj się za przewodami firmy lexton. Nie są drogie, a są przyzwoitej jakości.
            Kup 10mm^2 i będziesz mieć spokój, a jak zachce Ci się suba, to też nie będzie większego problemu, bo wzmak do 300W spokojnie dołożysz.

Pamiętaj, że jeśli masę do wzmacniacza bierzesz z budy, to musisz też dołożyć dodatkową masę z aku na budę o takim samym lub większym przekroju.

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
              Pamiętaj, że jeśli masę do wzmacniacza bierzesz z budy, to musisz też dołożyć dodatkową masę z aku na budę o takim samym lub większym przekroju.
              dlaczego. Ja zakładałem już tak w trzech moich samochodach i nigdy nie było problemu.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                dlaczego. Ja zakładałem już tak w trzech moich samochodach i nigdy nie było problemu.
                Tyle, że seryjna masa jest przewidziana do przepływu prądu przez seryjne odbiorniki. Przy dołożeniu audio, nagle może się okazać, że naszym najsłabszym ogniwem będzie wspomniana masa, która będzie generować spadki napięcia.

Działać to oczywiście będzie, ale po co zostawiać wąskie gardło i później zastanawiać się czemu napięcie przysiada jak w bagaju wcale nie mamy mocnych piecy.

Skomentuj

dobrze mówi i doradził bym go posłuchac najlepiej to puscic mase tez kablem do wzmaka ale kogo na to stac!puzniej bedziesz sie zastanawił jak podgłosnisz dla czego np swiatła przygasaja?wiec dołuz dodatkowa mase na bude:)

Skomentuj

Zamieszczone przez emil007
                    dobrze mówi i doradził bym go posłuchac najlepiej to puscic mase tez kablem do wzmaka ale kogo na to stac!puzniej bedziesz sie zastanawił jak podgłosnisz dla czego np swiatła przygasaja?wiec dołuz dodatkowa mase na bude:)
                    Spokojnie. Nic nie przygasa. Po drodze jest jeszcze kondensator 1,5uF. A jak zajrzałem jakim kablem jest minus z aku na budę to powiem, że wystarczy. Wygląda na min 20mm2.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                      Zamieszczone przez emil007
                      Spokojnie. Nic nie przygasa. Po drodze jest jeszcze kondensator 1,5uF. A jak zajrzałem jakim kablem jest minus z aku na budę to powiem, że wystarczy. Wygląda na min 20mm2.
                      A co w momencie jak 20mm^2 będzie potrzebne do samego audio? Wtedy zaczyna się problem. Przy przekrojach rzędu 6 góra 10mm^2 jest szansa, że będzie to działać.

Dołożenie kawałka na masę, to nie jest strasznie duży koszt, a masz przynajmniej zabezpieczenie na przyszłość.

Skomentuj

cursor, no dla mnie nie jest to żaden koszt bo został mi 1m kabla i oczka. Chwila pracy. Jak będę miał chwilę i się zrobi cieplej to założę.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                        X