Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX GDN-22-120-4-SC w samochodzie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX GDN-22-120-4-SC w samochodzie?

Witam , mam 2 głośniki STX GDN-22-120-4-SC i myśle zrobić na nich subwoofer do samochodu . Jaki litraż ma mieć obudowa na dwóch takich głośnikach ? Bass reflex czy może bez? Czy jest sens robić subwoofer na tych głośnikach?

skoro je juz masz to oczywiscie ze jest sens

w domu moznaby je wsadzic w ok 30l b-r
    ale w samochdozie to moze byc juz za duza obudowa

nie wiem czy one graja w zamknietej ale bym dal po 20-25 litrow b-r

Skomentuj

czyli zrobić skrzynie około 50 litrów? z BR? a czy w środku skrzyni przedzielić ją na 2 części ?

Skomentuj

czy duży samochód w szególności sedan? Jeśli tak to rzeczywiście potrzebujesz więcej efektywności z jakby dwóch subwooferów równolegle (nie mówie o połączeniu elektrycznym, tylko akustycznym). Im większa skrzynia tym lepsze zejście, ale szybkość i wytrzymałość spada. Paweł mówi (w winisd sprawdz) na jeden przetwornik 25litrow to na dwa 50litrów. Nie musi być przegrody jeśli będą pracowały mono, a nie w stereo.

Jeśli samochód nie jest dużym sedanem proponuję układ izobaric. Głośniki łączysz jeden za drugim, przodami czy przodem-tyłem nieistotne tylko polaryzację musisz dobrać. Matematyka mówi, że pojemność skrzyni spada dwukrotnie przy niezmiennym strojeniu. W tym przypadku możesz sobie pozwolić na powiększenie tej 15 litrowej połóweczki obudowy do np 20litrow (w winisd sprawdz) i obniżenie strojenia bez większego pogorszenia impulsu - takie jest moje odczucie.

U mnie dwa bostony 8cali, zregenerowane na membranach stx, grają w izobaric 20litrach netto bas reflex. Mówią, że dobrze gra ale na fifty cencie sie wykłada. No niema siły do niego trzeba z 12cali

Skomentuj

no to zrobię skrzynię 50 litrów. Ale zamkniętą?

[ Dodano: 2010-05-01, 14:11 ]
          a jak podpiąć te głośniki? razem czy osobno?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomek0809
            no to zrobię skrzynię 50 litrów. Ale zamkniętą?
            moze byc i b-r
            zamknieta latwiejsza w wykonaniu

Zamieszczone przez tomek0809
            a jak podpiąć te głośniki? razem czy osobno?
            a jaki masz do tego wzmacniacz?

Skomentuj

Ja bym proponował ci układ Push-Pull i dać obudowę koło 22L@36Hz i powinno ładnie śmigać

Skomentuj

Czaruję...
              X