Witam , mam 2 głośniki STX GDN-22-120-4-SC i myśle zrobić na nich subwoofer do samochodu . Jaki litraż ma mieć obudowa na dwóch takich głośnikach ? Bass reflex czy może bez? Czy jest sens robić subwoofer na tych głośnikach?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX GDN-22-120-4-SC w samochodzie?
Collapse
X
-
czy duży samochód w szególności sedan? Jeśli tak to rzeczywiście potrzebujesz więcej efektywności z jakby dwóch subwooferów równolegle (nie mówie o połączeniu elektrycznym, tylko akustycznym). Im większa skrzynia tym lepsze zejście, ale szybkość i wytrzymałość spada. Paweł mówi (w winisd sprawdz) na jeden przetwornik 25litrow to na dwa 50litrów. Nie musi być przegrody jeśli będą pracowały mono, a nie w stereo.
Jeśli samochód nie jest dużym sedanem proponuję układ izobaric. Głośniki łączysz jeden za drugim, przodami czy przodem-tyłem nieistotne tylko polaryzację musisz dobrać. Matematyka mówi, że pojemność skrzyni spada dwukrotnie przy niezmiennym strojeniu. W tym przypadku możesz sobie pozwolić na powiększenie tej 15 litrowej połóweczki obudowy do np 20litrow (w winisd sprawdz) i obniżenie strojenia bez większego pogorszenia impulsu - takie jest moje odczucie.
U mnie dwa bostony 8cali, zregenerowane na membranach stx, grają w izobaric 20litrach netto bas reflex. Mówią, że dobrze gra ale na fifty cencie sie wykłada. No niema siły do niego trzeba z 12cali
Skomentuj
Skomentuj