Co do stuków... Wydaje mi się, ze to nie membrana stuka tylko cewka uderza o nadbiegunnik...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
gdn 17-200-8SW w sedanie
Collapse
X
-
Zamieszczone przez piotrek_koloCo do stuków... Wydaje mi się, ze to nie membrana stuka tylko cewka uderza o nadbiegunnik...
Przychodzi mi jeszcze jedna rzecz na myśl. Membrana może uderzać o dolne zawieszenie. Tak było ponoć w Beymach z serii Power, w starych modelach.
Może tutaj też to jest.
Albo dolny zawias uderza w górny nabiegunnik.
Będę mieć głośniki to będę kombinować.
Skomentuj
-
cursor, rozmawiałem dzisiaj na ten temat ze Sławkiem. Powiedział, że przyjrzy się jeszcze raz temu głośnikowi i sprawdzi to dokładnie. Powiedział też, że jeśli ktoś ma taki głośnik to, żeby mu odesłać to on to sprawdzi na konkretnym przypadku.
[ Dodano: 2010-05-25, 20:34 ]
Zamieszczone przez cursorAlbo dolny zawias uderza w górny nabiegunnik.
Jak będę znał wyniki sekcji to dam wam znać.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
hmm wiec tak : co do ludzi piszących ,że głośnik stuka cewką o magnes - dokształccie się na temat tego głośnika ,bądz jeśli macie sztuke pod ręką postarajcie się go wgnieść tak żeby dotknąć cewką magnesu :) głośnik jest zbudowany jako typowy SW więc zbudowano go tak aby nie stukał :wink:
lukiel84 - o ile dobrze pamietam to w poście o 2.1 od dolphina 123 napisalem dokladnie jak stroilem swoje skrzynki litraż itp z tym subikiem ale z pamięci powiem ,że pierwsza skrzynka ma ~10L strojona na 37,5 szczelina 2cm , drugi subik hmm 16 jakoś strojony bodajrze na 36 i szczeline ma 2,2 cm nie napisze ci w tej chwili dokladnie bo gdzies mi projekty wcielo... ale przy tescie na 20/25hz glosniki odzywają się dopiero po osiągnieciu ponad 11/12 mm skoku proponuje odpalic w generatorku 5-10 hz :grin: wtedy głośnik pracuje powoli i lanie to wygląda jak jest w stanie pracowac tylko nie przesadzajcie z mocą hehe
a swoją drogą to strasznie dziwne ,że przy 5 mm już ci pierdzą,stukają czy co tam napisales...
z tym ,że głośnik jest w stanie zagrać nisko ,efektywnie i czysto zgodze sie napewno ,wcześniej nie napisałem tego co ty czyli że nie męczy słuchu..czyli gra tak jak trzeba i wtedy kiedy trzeba ,nie przeciąga ani nie buczy , ale z tym ,że nie nadaje się do KD to się nie zgodzę ;p podmieniłem w salonie drewniano plastikowego suba z sony podpinając swojego ze swoim panelem i powiem ,że takiego KD jeszcze nie słyszalem:) oczywiście nie mowimy o kinach za kilka tysi gdzie suby sa już z prawdziwego zdarzenia w drewnie i z głośnikami 20cm w góre co zagrać już wręcz "musi" jak co to PM pzdr
Skomentuj
-
Po większych testach co do stukania zauważyłem ,że jeden głośnik mi dużo prędzej stuka może to jakiś feler tego głośnika jednego?
A to ze nie polecam do kina to z tego powodu ze przy większej głośności nikt by chyba nie chciał żeby sub mu stukał dziwnie i psuł bas, a oprócz tego co do dźwięku to jak najbardziej.
Jak narazie będę kombinował co jest z tym nie tak.
Skomentuj
-
Jeden głośnik wysłałem do stx z reklamacją.Jak przyślą nowy to porobię fotki skrzynki na dwa głośniki-pojemnośc 19,5 litra strojenie na około 37Hz i zdam dalsze relacje jak to gra.
[ Dodano: 2010-06-11, 23:18 ]
Dzisiaj przyszedł nowy głośnik.Skłaniam głowę przed stx ponieważ uznali mi reklamację bez testu głośnika.Poczta polska lekko go zgniotła i to co doszło do stx ciężko nazwac głośnikiem jak sami mi napisali,ale to już inna bajka.Wymienili głośnik bez problemu.
Zamontowałem głośnik i teraz jest ok.Z dwóch skrzynek w półce zrezygnowałem,bo miałbym ciężko zmieścic je jeśli by miały odpowiedni litraż.Zrobiłem więc jedną skrzynkę o poj.18 l netto na dwa głośniki z br szczelinowym o szer 27cm i wys 2,7 cm.
długośc 75cm co daje jakieś 37 Hz według winisd.Zrobiłem odsłuch w domu i powiem ,że rewelacja.Schodzi bardzo nisko i ma bardzo szybki bas.Na szybkich utworkach gra miło do ucha i ma wykop.A na hip hopie pokazuje pazurki z miesistym basem.Jutro jak znajdę czas zrobię odsłuch w aucie i wrzucę jakieś fotki.Jak na razie już mi sie podoba pozdrawiam.
[ Dodano: 2010-06-13, 10:25 ]
Oto zdjęcia subka:)
[ Dodano: 2010-06-13, 20:29 ]
Tu filmik z teścikiem na holton 200 zapraszam.
http://www.youtube.com/watch?v=pLIte...feature=digest
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bart2111I takie mi wychodziły średnica 10,5 cm a długość 110 cm .
dlatego powstała mb do tego głośnika
Zamieszczone przez bart2111Ja kierowałem się stronką niby 12 l na 1 gdn w br.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
Skomentuj