Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

filtr subsoniczny w samochodzie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

witam!

konkretnie ten:
    http://audiomania.info/portal.php?show=18

czy ktoś z was stosował?
    jak z zasileniem tego z instalacji samochodowej?

próbowałem pytać na elektrodzie ale temat wylądował w koszu, a mod nie odpowiada na PW :twisted:

więc pozwoliłem sobie zagościć tutaj :)

pomyśl człowieku skoro jest opublikowany na tym portalu to na pewno jest sprawdzony

Skomentuj

kolega go niedawno robil i dziala
      jednak wymaga on zasilania symetrycznego ktore jest klopotliwe w samochodzie :???:
      mozna by to pobrac z zasilacza wzmacnaicza samochodowego - o ile wiesz jak to zrobic

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
        pomyśl człowieku skoro jest opublikowany na tym portalu to na pewno jest sprawdzony
        pomyśl człowieku że skoro pytam to coś w tym jest...
        samochód... kojarzysz...? takie z kołami....
        jesteśmy w dziale car audio o ile dobrze kojarzę i pod tym kątem pytam

Zamieszczone przez Pawel S.
        kolega go niedawno robil i dziala
        jednak wymaga on zasilania symetrycznego ktore jest klopotliwe w samochodzie :???:
        mozna by to pobrac z zasilacza wzmacnaicza samochodowego - o ile wiesz jak to zrobic
        dzięki za zainteresowanie tematem :)

pobranie z końcówki to nie problem... tyle że dużą wagę przywiązuje do estetyki i nie bardzo mam pomysł jak powyciągać to z fabrycznego wzmaka żeby to jakoś wyglądało....

natomiast sub, wzmacniacz do niego, i przetwornica do wzmacniacza będą DYI bo mam się ochotę pobawić...:)
        i wtedy będzie skąd wziąć zasilanie....:)
        ale to miało być później....

ale ale.... o ile dobrze kojarzę TL072 generalnie powinien chodzić przy niesymetrycznym zasilaniu....
        a jak nie on to jakiś inny... tylko trzeba by chyba delikatnie przerobić układ i myślałem, że może ktoś się w to bawił :)

no cóż... może jeszcze ktoś się odezwie, a jak nie to poeksperymentuję i się najwyżej pochwalę co wyszło....

Skomentuj

Zamieszczone przez kux
          pobranie z końcówki to nie problem... tyle że dużą wagę przywiązuje do estetyki i nie bardzo mam pomysł jak powyciągać to z fabrycznego wzmaka żeby to jakoś wyglądało....
          przez kratki wentylacyjne wyprowadzisz 3 przewody - zaden problem przeciez

Zamieszczone przez kux
          natomiast sub, wzmacniacz do niego, i przetwornica do wzmacniacza będą DYI bo mam się ochotę pobawić...:)
          aaaaa...
          no to powidzenia

Skomentuj

tak czytając jeszcze raz zauważyłem, że popełniłem dość spory "skrót myślowy" :)

filtr ma być na ten moment użyty w systemie przednim (na wzmacniaczu fabrycznym) , żeby trochę odciążyć głośniki, a później gdy dojdzie sub, chciałem go przestroić wyżej żeby przód niepotrzebnie nie dublował się z subem

oczywiście w sekcji suba równiez przewiduje subsonic ale oczywiście dobrany odpowiednio do głosnika

Skomentuj

kux, sorry nie dojrzałem tego "co z zasilaniem" ale jak piszesz to dla ciebie nie problem, jest artykuł o układzie to widocznie chodzi

a to że samochód to elektronika niczym się nie różni od domowej oprócz tego że jest zasilanie inne...

Skomentuj

spoko....

a wracając do tematu to rozwiązania są w sumie trzy:

modyfikacja układu, żeby chodził na niesymetrycznym
                wyciągnięcie symetrycznego zasilania ze wzmacniacza
                jakaś mała prosta przetwornica bo to w sumie pojedyncze miliampery są potrzebne

myślałem, że może ktoś juz ten subsonic adaptował do samochodu....
                skoro nie to ten zaszczyt przypadnie mi w udziale i jak coś to podzielę się zdobytym doświadczeniem....

na razie muszę go złożyć choćby "na pająka" bo ciekaw jestem czy na oscyloskopie będzie to tak samo ładnie stromo wyglądało jak w teorii

Skomentuj

A po co Ci taki ostry(wysoki rząd) filtr na przód?
                  Na przód spokojnie wystarczają filtry HPF 12dB/okt. Wyższe filtry to niepotrzebne śmieci w układzie

Skomentuj

a bo on chwilowo będzie potestowany na przednim zestawie dopóki jeszcze nie ma suba

i docelowo wyląduje w układzie subwoofera.
                    a jakby się okazało że i na przodzie się dobrze spisuje to zrobię po prostu dodatkowy egzemplarz... jak nie, to przód dostanie zwykły mniej stromy filtr

Skomentuj

Czaruję...
                    X