Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Crunch DS-DBP12 zniekształca

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Crunch DS-DBP12 zniekształca

Witam. Mam problem z głośnikami w skrzyni.

Problem polega na tym, że po zimie zaczęło się dziać coś dziwnego z głośnikiem. (Kupiłem z jednym nie działającym). Zaczął popierdywać, charczeć, nawet przy minimalnym poziomie głośności.

Zdjąłem plexe i okazało się, że przy dociskaniu membrany, trze o coś tak jakby. Poza tym chodzi strasznie ciężko, i odnoszę wrażenie, że nie zawsze wraca do poziomu przed wciśnięciem.
    Skrzynie wyjąłem, żeby usterka się nie pogłębiała. I teraz pytanie, co to może być i czy da się to naprawić.

I teraz mam kilka możlwości.
    1. Naprawić oba głośniki.
    2. Wykorzystać skrzynie i wsadzić do niej głośniki o podobnych parametrach.
    3. Sprzedać na zasadzie (wyjąłem z auta z niemiec... :cool: )

Tak czy inaczej będę prawdopodobnie składał skrzynki dla siebie i znajomych, ale szkoda mi tego zestawu, bo wiem z opini innych, że gra to naprawdę bardzo fajnie.

Zamieszczone przez l3mur91
    3. Sprzedać na zasadzie (wyjąłem z auta z niemiec... )
    Nie radzę, albo wystawiasz to uczciwie, albo wcale, chyba, że chcesz mieć problemy z kupującym, a to Ci mogę zagwarantować

2. Wykorzystać skrzynie i wsadzić do niej głośniki o podobnych parametrach.
    Jest to pewne wyjście

1. Naprawić oba głośniki.
    To chyba najlepsza opcja jak nadal chcesz się cieszyć tym subem.

Skomentuj

Myślałem, że ktoś się raczej wypowie co do przyczyny i samej usterki a nie do sposobów naprawienia. :mrgreen: O tym później. :lol:

Co do allegro. Sprzedaje jako uszkodzony i wiesz co wszyscy mogą zrobić.... :roll: Posmyrać się po nosie. Ale to nie w tym temacie :wink:

Skomentuj

Co do allegro. Sprzedaje jako uszkodzony i wiesz co wszyscy mogą zrobić....
        No nie do końca. Poza tym, chcesz możesz wystawić, a link do aukcji pojawi się na każdym forum, które przeglądam, z adnotacją, że to kolejna ściema, bo sprzęt rzeczywiście jest uszkodzony

Myślałem, że ktoś się raczej wypowie co do przyczyny i samej usterki a nie do sposobów naprawienia. O tym później.
        Tu widzę tylko jedną opcję. Skrzynka była zaprojektowana 2 głośniki. Jeden miałeś uszkodzony i używałeś tylko jednego, który dostał po tyłku bardziej niż jakby grały oba

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
          Co do allegro. Sprzedaje jako uszkodzony i wiesz co wszyscy mogą zrobić....
          No nie do końca. Poza tym, chcesz możesz wystawić, a link do aukcji pojawi się na każdym forum, które przeglądam, z adnotacją, że to kolejna ściema, bo sprzęt rzeczywiście jest uszkodzony
          Tą kwestie akurat pomińmy. Bo do niczego to nie prowadzi.

Co do usterki myślałem, nad jakąs diagnozą w postaci spalonej cewki czy coś takiego. I ewentualnie jak diagnozować to dalej i co z tym robić. W łodzi rozmawiałem z kilkoma "serwisantami" i nikt się nie chce podjąć z góry, nawet nie zaglądając

Skomentuj

Skoro głośnik gra(jeśli tak to można nazwać) to cewka ma przejście, więc spalona nie jest.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to przekroczenie wychylenia głośnika, co doprowadziło do tego, że cewka wypadła z układu magnetycznego i nie trafiło z powrotem, co spowodowało pogięcie cewki.

Sprawdzałeś inny głośnik pod tym wzmacniaczem? Może wzmacniaczowi coś się stało.

Skomentuj

Wzmacniacza pod innym głośnikiem nie, ale sprawdzałem głośnik pod innym wzmacniaczem i było to samo.
              Ogólnie przez kilka dni kiedy z nim jeździłem, to albo nie słuchałem radia, albo trzeba było dać mu mocy i wtedy wytwarzał na tyle ciśnienia, że harczenie, hrobotanie nie było słyszalne, ale ile można... :roll:

Skrzynia o której mowa. Nie mój egzemplarz.
              http://allegro.pl/item1044413514_skr..._ds_dbp12.html

A to uszkodzenie cewki jest naprawialne i opłacalne ?

Skomentuj

A to uszkodzenie cewki jest naprawialne i opłacalne ?
                Bardzo możliwe, że cewka jest do wymiany. Jest to wykonalne, a czy opłacalne to już musisz sam zdecydować.

Skomentuj

Czaruję...
                X