Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Winisd. Skrzynia do auta.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z Winisd. Skrzynia do auta.

Szukałem, ale chyba każdy sobie z tym poradził, bo nie widziałem takiego problemu.

Będę budował skrzynie do siebie do auta. Oczywiście tylna ścianka skośna, co by się ładnie spasowało z oparciem. I teraz problem bo nie bardzo wiem jak mam rozumieć dwa wymiary.

Ogólnie skrzynie trzeba przerzucić na bok, aby H było podłogą. I teraz żeby znać wymiary trapezu potrzebuje długość boku przy H równoległy do D1. Próbowałem na różne sposoby w programie, ale jakoś mi nie wyszło i tak. :neutral:

2 kwestia, da radę jakośw programi zrobić w ten sposób, żeby na schemacie był pokazany otwór na głośnik ? Czy w skrzyni zamkniętej po prosu ma być po środku i tyle ?

Głośnik na którym próbowałem coś sklecić to http://stx.pl/gdn-42-450-4-sc.html

Po pierwsze, to objętość skrzyni którą podał program przyjąłeś za pewnik?
    Moim zdaniem więcej jak 90-100l netto nie ma sensu, a przy zamkniętej nawet 80l.

Głośnik już kupiłeś czy dopiero masz zamiar?

Jeśli nie kupiłeś, to lepiej kupić jakąś 12", wrzucić ją do BR, hałasu narobi porównywalnie, a paczka zajmie połowę z tego.

Do obliczania wymiarów, lepiej sprawdza się bass-box, chociażby dlatego, że uwzględnia wszystko co jest w środku(typu objętość zajmowaną przez głośnik, objętość zajmowaną przez tunel itp).

Inna opcja to na stronie rockford-fosgate znajdziesz kalkulator

Skomentuj

Nie to była zupełnie przykładowa kalkulacja. Chodziło mi o brakujący wymiar do skrzyni trapezowej. I o otwór na głośnik.

Dla siebie będe robił prawdopodobnie skrzynie 2xGMS 250 ale w 2 oddzielnych komorach.
      Chyba, że kupie jakiąś naprawdę fajną używkę.

Coś czuję, że zamiast zakładać nowy temat, poprostu napiszę do Ciebie PW. Będzie szybciej. :mrgreen:

Skomentuj

l3mur91, w starszych wersjach tego programu ta opcja jeszcze nie dzialala i jakos kazdy sobie z tym radzil
        to az taki wielki problem rozrysowac to na kartce i zmierzyc swoj bagaznik?
        robilem taie rzeczy bedac w podstawowce :???: (chodzi o stopien skomplikowania a nie o budowe skrzyn do samochodu )

Skomentuj

Raz, że to będzie moja pierwsza skrzynia i chciałbym, żeby wyszła jak należy, żebym się nie zraził. :mrgreen:
          No i właśnie nie wiedziałem skąd biorą ludzie ten jeden wymiar, ale postanowiłem, że zrobię po prostu pod kątem 65 stopni a i tak przy przymiarce wyjdzie. :wink:

Basspro to już w ogóle czarna magia i tego nawet nie ruszam. :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez l3mur91
            Raz, że to będzie moja pierwsza skrzynia i chciałbym, żeby wyszła jak należy, żebym się nie zraził.
            No i właśnie nie wiedziałem skąd biorą ludzie ten jeden wymiar, ale postanowiłem, że zrobię po prostu pod kątem 65 stopni a i tak przy przymiarce wyjdzie.
            l3mur91, powiem tak, olej ta funkcje w programie :!:

wez sobie kartke, linijke i kalkulator
            narysuj na rogu kartki (najlepiej w kratke lub milimetrowy) kat 65 stopni. przedluz ma maxa te ramiona
            teraz rysuj sobie w skali (np 1:10 zeby wygodniej liczyc) takie scianki jakie ci pasuja w samochodzie
            dorysuj drubosc scianek (zalezna od grubosci plyty) i policz pole w srodku. pozniej zadana pojemnosc podziel przez to pole. wtedy wyjdzie ci szereokosc tego suba jaka powinna byc dla takiego boku.
            jak wyjdzie za duza to zmieniaj wymiary trapezu i tak dalej

wymiary proponuje podawac w dm (decymetr) zeby sie nie mylic z przecinkami

Skomentuj

Póki co wziąłem wymiary z Twojej skrzyni (Twoja fotorelacja) I poprostu pomnożyłem długośc x2. Bo na tym subie mam zamiar robić skrzynię :mrgreen:

Ale na przyszłość, będę wiedział jak to liczyć. :wink:

Skomentuj

Czaruję...
              X