Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w zrobieniu zwrotnicy do 2-Way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w zrobieniu zwrotnicy do 2-Way

Witam,

Potrzebuję pomocy w konstrukcji zwrotnicy do zestawu 2-way, tzw. "kundel" :
    -woofery z zestawu Alpine SCS1756 ( w oryginale nie miały żadnej zwrotki, tylko tweeter był odcięty zwrotką I rzędu)
    -tweetery Philipsa ( z allegro, przeznaczone do aut z grupy VW, takie jak w linku :http://allegro.pl/item1065864001_twe...eat_skoda.html)

Wiem że niezbędne są pomiary, ale może chociaż pomożecie mi z doborem elementów na start? Może ktoś dłubał już jakiś zestaw z tymi tweeterami i ma jakieś przemyślenia ?

Czy np 4,7uF + 0,15mH do wysokotonówki będzie ok? Jak ewentualnie odciąć woofer?

Głosniki będą zamontowane w Octavii I kombi, woofery na panelach MDF + wytłumienie drzwi a tweetery w osłonach lusterek. Zwrotki zamierzam umieścić gdzieś pod kokpitem tak że w każdej chwili będzie możliwość modyfikacji bez konieczności rozbiórki drzwi.

Poniżej reszta komponentów :
    -deck Clarion DRX960RZ
    -wzmacniacz przód Alpine MRVT407
    -wzmacniacz subwoofer Rockford Punch 360.2
    -kondensator 1uF
    -subwoofer Phase Linear Thriller 12"

Zdaję sobie sprawę że teoretycznie głośniki będą w tym momencie najsłabszym ogniwem, niemniej chciałbym spróbować coś z nimi podziałać zamiast kupować gotowy zestaw. Całość chcę potraktować jako dobrą zabawę i ciekawe spędzenie wolnego czasu.

Pozdrawiam

No to dużo czasu musisz przeznaczyć, żeby coś dobrego wydłubać.
    Nie miałem tego tweetera w łapach, ale wartości które podałeś na start mogą być.
    Woofer to zależy jak gra. Jak nie "drze" się na końcu swojego pasma średnicą to można go ciąć I rzędem, na początek cewka jakieś 0,33mH. Korektor w aucie raczej mało potrzebny (naturalne szybsze opadanie charakterystyki z powodu dużego kąta odsłuchu), chyba, że głośnik ma dużą indukcyjność cewki.
    Jak będzie krzyczał średnimi to trzeba go stromo 2 rzędem uciąć. Gdzie to już musisz eksperymentować.

Skomentuj

Czaruję...
    X