Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Blaupunkt THA 280 czy dobry do Helix DB 62.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Blaupunkt THA 280 czy dobry do Helix DB 62.1

Witam

Mam zestaw glosnikow Helix DB 62.1 podłączony pod radio Kenwood (brak wyjscia na wzmacniacz). Z wytłumieniem drzwi jestem całkiem zadowolony z tych głosników.

Mam możliwość kupienia wzmacniacza Blaupunkt THA 280 za dobrą cenę. Wzmacniacz 80W/4ohm jest mocnijszy niz glosnik 50W/4ohm
    Pytanie:
    1) Czy ten wzmacniacz jest odpowiedni dla tych glosnikow
    2) Czy mimo mocniejszego wzmacniacza glosniki sie nie spala jesli bede delikatny na potencjometrze

Auto:Mondeo MK3
    muza: wszystko właczając muzyke klasyczną, czasem wiecej Dance i R&B
    cel: zalezy mi na jakosci nie na mocy, ma grac dla mnie nie dla przechodniów
    uwagi: Mam taką okazję ze wzmacniaczem wiec proszę na razie nie poroponować innych

Blaukpunkt THA 280
    Helix DB 62.1

Pozdrawiam,
    Wojtek

Spokojnie starczy, nie spalisz bez pałowania zestawu. Powinny zagrać pełnią możliwości lepiej niż pod radiem, lepiej na basie niż dotychczas.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

A jak masz 200 km w samochodzie to zawsze jeździsz z v-max? Przecież możesz przykręcić gain na wzmacniaczu i będzie bezpiecznie. A ten wzmacniacz ma wejścia wysokopoziomowe?

Skomentuj

Dzieki amdr za opinie.

Pawel S.:
        Podkrecam glosnosc tyle ile w tym momencie mam ochote chyba ze glosniki przestaja czysto grac. Jesli jest pokretło na wzmacniaczu regulujące moc to by rozwiazywało moj problem.
        Odnosnie wejsc wysokopoziomowych - nie znam odpowiedzi na twoje pytanie. Moglbys napisac czemu to ma znaczenie?
        Zapomnialem dodac ze w temacie wzmacniaczy jestem nowicjuszem.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiciu.o
          Odnosnie wejsc wysokopoziomowych - nie znam odpowiedzi na twoje pytanie. Moglbys napisac czemu to ma znaczenie?
          (brak wyjscia na wzmacniacz)
          Jeżeli nie ma wejść wysokopoziomowych to nie podłączysz go do radia bez wyjść na wzmacniacz, tylko przy pomocy adaptera np. takiego : http://allegro.pl/sinuslive-hl-406-a...199275135.html

Skomentuj

niestety wzmacniacz nie posiada wejsc wysokopoziomowych a stosowanie w/w adapterow powoduje ze masz szumy w glosnikach

tak wiec albo wymienisz radio, albo wyprowadzisz sygnal niskopoziomowy, albo kupisz w/w adapter :P

Skomentuj

Dziekuje obu Pawłom.
              Nie zdawałem sobie sprawy ze radio musi miec jakies specjalne wyscie zeby podlaczyc wzmacniacz. Mam kenwooda ktorego kupielm ze 3 lata tem za jakies 300zl. Nie wiem teraz czy kupic nowe radio czy darowac sobie zakup tego wzmaka.
              A tego Blaupunkta THA 280 moge kupic nowego za 40euro wiec wydaje sie niezla okazja, szczegolnie ze zalezy mi na dobry dzwieku.

Co myslicie darowac sobie wzmak czy wymienic radio?

Skomentuj

Nie zdawałem sobie sprawy ze radio musi miec jakies specjalne wyscie zeby podlaczyc wzmacniacz
                napewno nie masz tam wyjsc RCA (chinch)?

jak radio nie ma wyjsc na wzmacniacz to niczym szczegolnym ciebie nie zaskoczy :P
                tak wiec lepiej wymienic

Skomentuj

Sorry, nie zauważyłem że napisałeś o braku wyjścia na wzmacniacz. Jeśli zmienisz radio to mocy nie przybędzie, jeśli nie zmienisz to nie podłączysz łatwo wzmacniacza - jak by się nie odwrócić zawsze d... z tyłu. Trochę mnie zaskoczyła opinia o szumach po zastosowaniu adaptera sinuslive... Bo właśnie to rozwiązanie mi przyszło do głowy na szybko. Podrzuć model tego radyjka.
                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

u mnie w lagunie 2 po zastosowaniu takiego adaptera nic nie szumi, jakość też jest znośna.

Skomentuj

Tak wygląda wyjście na wzmacniacz, tylko tutaj jest 6 kanałowe, teraz prawie każde radio ma wyjścia rca

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                        mnie zaskoczyła opinia o szumach po zastosowaniu adaptera sinuslive...
                        montowalismy to wiele razy i zawsze byly szumy :P
                        szczegolnie syszalne przy braku sygnalu

Skomentuj

Jezeli zalezy Ci na jakosci to zastanowilbym sie nad jakimis uzywanymi klockami z charakterem bo ten blaupunkt nic ciekawego soba nie prezentuje. Rozejrzyj sie za starymi seriami jakis japoncow bo mzona je kupic nawet do 100 zl w bardzo dobrym stanie. Podpowiem ze mzoesz psozukac starej serii alpine 35xx lub v12 a takze swietne sony xm (ale te stare a nie nowe xplod) Nie daj sie zwiesc ze maja malo mocy bo zagraja slsyzalnie lepiej i mocniej niz taki blaupunkt. Na allegro masz teraz sony xm-4020 i alpine 3548 nad ktorymi sie powinienes zastanowic najbardziej :) Pozdrawiam.

Skomentuj

Radio ktore mam to Kenwood KDC-W3037. No nie ma to wyjscia na wzmacniacz.
                            Lepiej zmienic to radio czy znalezc wzmak z wejsciem wysokopoziomowym, ktore rozwiazanie lepsze ze wzgledu na jakosc dzwieku?

Skomentuj

Czaruję...
                            X