Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Włączanie funkcji "telephone" w radiu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Włączanie funkcji "telephone" w radiu

Witam szukam od paru dni schematu układu który po podaniu sygnału audio poda masę do radia i włączy funkcję "telephone" , a gdy zaniknie sygnał wyłączy. Chciałem zbudować zestaw głośnomówiący i tego elementu mi brakuje. Jeden kanał chciałem przeznaczyć na na tą opcje, a drugi na sygnał do głośnika. Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Macie może jakieś pomysły ??

a przez co odbywa sie włączenie tej funkcji.

Skomentuj

Przez podanie masy na odpowiedni kabel.

Skomentuj

No ale czekaj - o jakim radiu mówisz? samochodowym czy tunerze domowym? I czy to ma działać na zasadzie tranzysora który wzbudza się poprzez działanie fal telefonicznych, czy jako podłączony do radia zestaw głośnomówiący który załącza tą funkcje sam z telefonu?

Skomentuj

Już wyjaśniam
          Radio samochodowe Kenwood W3044
          Raczej wzbudzanie przez fale nie wchodzi w grę bo włączało by się też wtedy, gdy nikt nie będzie dzwonił (chyba, że się mylę). Myślałem o układzie podobnym do tych zastosowanych w subwooferach - pojawia się sygnał audio włącza się, sygnał zanika wyłącza się. Chyba, że są inne pomysły o których nie mam pojęcia .

Skomentuj

Tak, wyciszało by też wtedy gdy telefon pobiera informacje sieciowe, czy przychodzi Ci sms więc nie wchodzi w grę.
            Hmm to w czym problem? Kabelek ten łączymy z odpowiednim złączem instalacji głośnomówiącej lub z odpowiednim złączem w komórce i działa.

Skomentuj

Problem w tym że ja chciałem to od podstaw zrobić teraz mam podłączony głośnik pod nogami i mikrofon oraz przycisk do odbierania, ale często jest tak, że jak ktoś dzwoni, a głośno gra muzyka to nie słyszę dzwonka.

Skomentuj

Jaki masz telefon?
                To robisz tak jak opisałem powyżej, i gdy ktoś zadzwoni - automatycznie wyciszy Ci się radio.

Skomentuj

LG Swift
                  Mam gniazdo słuchawkowe Jack 3,5 ten na 4 piny, a nie na 3, a do zasilania mini USB. Ewentualnie mam też Nokie 6310i na kartę. Sądzę, że w tej Nokii będzie łatwiej bo pewnie w złączu jest jakiś pin, ale LG postawił na minimalizację i tak łatwo nie będzie.

Skomentuj

Więc opisze na podstawie nokii. Do brązowego kabelka mute w radiu podłączasz kabelek odpowiadający za mute przy telefonie - musisz znaleźć sobie schemat pinów w 6310i i tam podpiąć. Najlepiej gdybys mial zestaw glosnomówiacy do 6310i i ucial kabelek i tam dopasowal odpowiednie kable do mikrofonu, wejscia glosnika (glos bedziesz mial na obu glosnikach niezaleznie). Ot cala filozofia, wszelkie uklady masz do tego w radiu i komórce.

Skomentuj

Czaruję...
                    X